Ziua de 9 mai marcată la Rezina

În acest an se celebrează 79 de primăveri trăite sub cerul senin cu liniște și pace, iar ecoul celui de-al II-lea Război Mondial mai rămâne viu și azi, privind ochii triști a celor oameni care nu și-au mai văzut copiii, frații, soții și buneii.

 În ziua de 9 Mai, când sunt marcate concomitent două sărbători – Ziua Victoriei și Ziua Europei, locuitorii raionului Rezina au fost alături de veterani și de amintirea vie a celor căzuți în războiul din 1941-1945, prin depunere de flori la Complexul memorial din centrul orașului Rezina. Mitingul de comemorare a fost deschis după un minut de reculegere, după care toată lumea prezentă a fost salutată de președintele raionului Rezina Teodor Cuculescu fiind alături de vicepreședintele în probleme juridico-sociale, Valentin Rotari, primarul orașului Rezina Simion Tatarov, vicepreședintele orașului Gheorghe Gâncu, Protopopul de Rezina Părintele Igor Cojocari, Șeful Secției Administrativ militară Rezina, Ion Colesnic, Președintele Uniunii Veteranilor, Constantin Rotaru, președintele Uniunii Veteranilor de război din Afganistan, Gheorghe Marchitan, Președintele Uniunii Ofițerilor din r. Rezina, Petru Rotari, angajați ai consiliului raional si serviciilor desconcentrate din oraș.

În mesajul de felicitare președintele raionului Teodor Cuculescu a menționat că ,, Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci și în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor noştri, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor care înţeleg tragedia acelor vremuri. Această zi se referă la data în care aliații au obținut victorie asupra Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai distrugătoare conflagrații din istoria bătrânei Europe. Doar împreună sa câștigat Pacea, deaceia datoria noastră sacră este să ne închinăm cu adâncă recunoştinţă în semn de omagiu şi memorie veşnică Eroilor Neamului. Exprim recunoștința pentru veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, văduvelor celor căzuți pe front, dorindu-le sănătate, încredere și speranțe în viitor, iar în suflet pace”.

Cu mesaj de felicitare și comemorare în fața celor prezenți a venit primarul orașului care a evidențiat că timpul e cel ce nu iartă și de aceea azi, numărul eroilor acelui război groaznic rămași în viață este pe zi ce trece mai mic și mai mic. Puţini eroi mai pot mărturisi preţul zilei de pace, puţini mai pot mărturisi prin ce au trecut.

Despre necesitatea păstrării amintirii vii a războiului și jertfei omenești, cu prețul căreia a fost adusă pacea, a vorbit și dl Petru Rotari și dl Gheorghe Marchitan. Toți le-au mulțumit veteranilor pentru pace, iar copiii de la instituțiile de învățămînt din oraș au declamat poezii și au interpretat cîntece despre pace

În cadrul manifestărilor sus-menționate s-a  vorbit și despre a doua sărbătoare, marcată la 9 mai – Ziua Europei. Această zi este sărbătorită în majoritatea statelor-membre ale Uniunii Europene, în sprijinul integrării în comunitatea Europeană, mai fiind numită și sărbătoarea păcii și unității în Europa.