Zilua Mondială de Combatere a Tuberculozei în ochii elevilor din raionul Rezina

Anual, pe 24 martie este marcată Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei, pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la consecințele devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei.

Această zi comemorează data la care doctorul Robert Koch, în anul 1882, a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza -Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.

În contextul Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei, vineri 22 martie, în incinta Palatului raional de Cultură ,,Nicolae Lupov” din orașul Rezina, a fost organizat un eveniment de totalizare și nominalizare a elevilor care au participat la concursul raional de esee cu genericul ,, Da, Putem învinge tuberculoza!”.

La eveniment au participat președintele raionului dnl Teodor Cuculescu, coordonator al programului raional de răspuns la Tuberculoză în r. Rezina dna Nina Postu, șefa DÎTS dna Aurelia Grigoriță, cadre didactice și elevi din instituțiile publice a întregului raion.

Sub egida Consiliului Raional Rezina şi Direcţiei Generale Învăţămînt, Tineret şi Sport Rezina, în conlucrare cu serviciul de ftiziopneumologie IMSP SR Rezina, a fost organizat concursul raional de esee în rîndul elevilor ,, Da! Putem învinge tuberculoza!,,. Concursul a fost organizat în scopul promovării cunoştinţelor despre tuberculoză în rîndul tinerilor. Au participat 105 elevi, fiind desemnaţi 18 învingători, care au fost nominalizaţi cu diplome de menţiune şi premii într-o atmosferă festivă în cadrul evenimentului de totalizare.

În lucrările sale, elevii au prezentat istoria tuberculozei, argumentînd de ce este timpul să ne protejăm de tuberculoză. Au prezentat clar subiectul, consecutiv şi original, utilizînd terminologie medicală. Elevii de la gimnaziul Echimăuţi au prezentat un minispectacol în baza poeziei lui George Topărceanu ,, Bacilul Koch,,, demonstrînd abilităţi artistice, creativitate, interes sporit faţă de problemă medicală foarte gravă-tuberculoza, dar şi rolul lor de mesageri ai sănătăţii într-o comunitate fără tuberculoză.

În plan național şi raional tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Conform anuarului statistic, pe parcursul anului 2023 în raionul Rezina au fost înregistrate 55 cazuri de tuberculoză, ceea ce constituie o rată de 160,0 la 100 mii populație privind incidența, în comparație cu anul 2022 -34 cazuri , 97,6 la 100 mii populație) .

În Moldova tratamentul tuberculozei pentru toți pacienți este gratuit. Cine este cel mai expus riscului? Tuberculoza afectează mai ales adulții în vârsta productivă de muncă. Cu toate acestea, toate grupele de vârstă sunt expuse riscului. Riscul de TBC activă este, de asemenea, mai mare la persoanele care suferă de alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar.

Simptomele tuberculozei:  

  • Tuse pe termen lung (trei luni și mai mult);·
  •  Pierdere în greutate;
  • Slăbiciune sau/și oboseală;
  • Dureri în piept;
  •  Transpirații nocturne, greutate;

 De multe ori, aceste simptome pot fi ușoare timp de mai multe luni, astfel, dacă adresarea la medic este tardivă, va crește și riscul de răspândire a infecției la alte persoane.