Toamna se strânge poama. Cum evităm intoxicarea cu dioxid de carbon în perioada fermentării vinului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne atrage atenția cetățenilor cu privire la necesitatea de a fi extrem de prudenți în timpul procesului de fermentare a vinului. Pentru a preveni cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, care se acumulează în încăperile închise în timpul acestui proces, specialiștii recomandă următoarele măsuri de precauție:

1. Evitați intrarea în încăperi în care are loc procesul de fermentare a vinului fără a asigura ventilarea prealabilă.

2. Excludeți amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise.

3. Anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.

4. Verificați concentrația de oxigen din încăperea în care intrați, prin aprinderea unei lumânări.

5. Nu intrați fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, deoarece este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.

SIMPTOME ALE INTOXICAȚIEI CU DIOXID DE CARBON

Expunere redusă: dureri de cap, amețeli.

Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită.

Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.

RECOMANDĂRI PENTRU ACORDAREA DE PRIM AJUTOR

  1. Scoateți imediat persoana afectată din zona de risc.
  2. Asigurați aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor.
  3. Apelați Serviciul 112 pentru a solicita ajutor de urgență.
  4. Furnizați persoanei afectate aer cât mai rapid posibil.