Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne atrage atenția cetățenilor cu privire la necesitatea de a fi extrem de prudenți în timpul procesului de fermentare a vinului. Pentru a preveni cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, care se acumulează în încăperile închise în timpul acestui proces, specialiștii recomandă următoarele măsuri de precauție:
1. Evitați intrarea în încăperi în care are loc procesul de fermentare a vinului fără a asigura ventilarea prealabilă.
2. Excludeți amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise.
3. Anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.
4. Verificați concentrația de oxigen din încăperea în care intrați, prin aprinderea unei lumânări.
5. Nu intrați fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, deoarece este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.
SIMPTOME ALE INTOXICAȚIEI CU DIOXID DE CARBON
Expunere redusă: dureri de cap, amețeli.
Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită.
Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.
RECOMANDĂRI PENTRU ACORDAREA DE PRIM AJUTOR
- Scoateți imediat persoana afectată din zona de risc.
- Asigurați aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor.
- Apelați Serviciul 112 pentru a solicita ajutor de urgență.
- Furnizați persoanei afectate aer cât mai rapid posibil.