Mesaj de comemorare a victimelor avariei nucleare de la Cernobîl

În această primăvară a anului 2024, la 26 aprilie, se împlinesc 38 de ani de la noaptea cea cumplită, când sa produs cel mai grav accident din istoria Energiei Nucleare – Accidentul nuclear de la Cernobîl în Ukraina. Sute de mii de oameni și-au părăsit casele pentru totdeauna. Era stringent de a opri emanarea substanțelor radioactive, prin conservarea sarcofagului stației, acțiuni foarte dificile, dar și periculoase. Mii de cetățeni au fost implicați în lichidarea consecințelor, din ei 3500 de moldoveni, dintre care peste 1000 au decedat.

În urma exploziei de atunci, au avut de suferit peste 7 milioane de cetățeni din Ucraina, Belorusia, Federația Rusă, cât și cetățenii din Republica Moldova. Zeci de mii de oameni au avut de suferit de pe urma radiaţiilor iar efectele contaminării se simt şi după 38 de ani.

În memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, în numele Consiliul raional Rezina și al președintelui raionului, aducem sincere mulțumiri, însoțite de aprecieri pentru faptele de eroism și spiritul de sacrificiu ale participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

Stimați veterani, Dumneavoastră, sunteți cei ce ați dat dovadă de curaj și responsabilitate în fața omenirii, jertfind cu sănătatea și propria viață. Ați rezistat în prima linie luând aproape cu mâinele goale urgia nucleară pentru a ne proteja pe toți ceilalți rămași acasă, în casele noastre.

Cu plecăciune și recunoștință ne închinăm celor care nu mai sunt printre noi, dorindule multă sănătate, prosperitate, căldură sufletească familiilor eroilor.

Cu mult respect,

Președintele raionului Rezina, Teodor Cuculescu