Festivalul Florilor la Meșeni, Ediția a II-a 2024

Satul Meșeni din raionul Rezina a-nflorit la propriu. Duminică, 2 iunie 2024, a fost desfășurată a doua ediție a Festivalului Florilor, eveniment ce a adunat în parcul gimnaziului din sat localnici, primari și oaspeți din satele vecine. Festivitatea a fost organizată de Primăria Meșeni, în parteneriat cu Asociația Grupul de Acțiune Locală ,,Trei Coline”, care a marcat în aceeași zi doi ani de la fondare. 

În debutul evenimentului, cu mesaj de salut și mulțumiri a venit primarul localității Meșeni, dl Efim Mardari, menționând că festivalul e un bun prilej de a consolida relația dintre localnici, de a socializa, dar și de a etala frumusețea naturii, valorile și tradițiile noastre. După care, toată lumea a fost salutată de către președintele raionului, dl Teodor Cuculescu, șefa Secției Cultură, dna Iulia Popa, directoarea GALului, dna Doina Pantaz, primarul satului Gordinești, dl Ion Condrea și Preotul localității Meșeni dl Andrei.

Președintele raionului a felicitat toată prezența și a mulțumit din suflet tuturor celor, care au contribuit la reușita frumoasei sărbători a florilor, dându-i farmec și culoare prin expozițiile faimoase, amenajate cu suflet și dăruire.

Dna Doina Pantaz, fiind și moderatoarea festivității, la fel a mulțumit tuturor participanților și primăriei, pentru receptivitate și implicare activă în toate „pornirile” societății civile. Or, dintr-un parteneriat sănătos locuitorii au numai de câștigat. Cuvinte de recunoștință pentru contribuție au fost adresate și reprezentanților Consiliului Raional Rezina, invitați de onoare în cadrul Festivalului.

Festivalul a început cu o paradă excepțională a florilor. De la mic la mare, cei prezenți, îmbrăcați în straie de sărbătoare, costume naționale sau vestimentație cu elemente florale, au mărșăluit cântând melodii sufletești despre flori. În parcul școlii toată lumea a fost întâmpinată cu colaci și sare, iar după ce au „plătit” taxa de intrare (o baterie uzată), au primit insigne în piept.  După binecuvântarea preotului din sat, evenimentul a continuat cu un spectacol muzical al artiștilor locali. Au evoluat copiii de la Grădinița Romanița, elevii gimnaziului Meșeni,  colectivul folcloric din sat, dar și Ansamblului de Bărbați „Haiducii” de la Palatul Raional de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina.

La eveniment au participat oaspeți din cele 10 unități administrativ- teritoriale ale GAL-ului, agenți economici din raioanele Rezina, Telenești și Orhei, meșteri populari, care și-au expus produsele într-o gamă foarte variată și care au înfrumusețat sărbătoarea într-un mod original. La umbra și răcoarea copacilor de nuc, instituțiile locale, meșterii și antreprenorii au amenajat o expoziție de bucate înflorate, lucrări manuale, decorațiuni florale, covoare, obiecte tradiționale, produse de patiserie și multe alte exponate care reflectau imprimeul floral prezent în viața și activitatea omului. Festivalul a culminat cu un film în aer liber.

Prima ediție a Festivalului Florilor s-a desfășurat în iunie 2019, dar din cauza pandemiei, autoritățile au fost nevoite să-l amâne. De acum încolo evenimentul va deveni o tradiție anuală.