„Anii tinereții mele” – sărbătoarea înțelepciunii și a talentului
Duminica din 17 noiembrie a fost una deosebită pentru rezineni – în Sala mică a Palatului raional de Cultură (PRC) „Nicolae Lupov” și-au dat întâlnire înțelepciunea și talentul, în cadrul Festivalului-concurs raional de talente ale oamenilor în etate „Anii tinereții mele”, organizat și desfășurat de Secția Cultură a Consiliului raional Rezina.
Aidoma unei ape repezi, viața noastră trece vertiginos, lăsându-ne în schimb înțelepciune, care vine din experiență. Iar experiența, la rândul ei, doar cu anii poate fi acumulată. Împreună cu colegii din Secția Cultură, de la PRC „Nicolae Lupov”, am decis să reanimăm un festival mai vechi, care, din varii motive, n-a fost desfășurat pe parcursul ultimilor ani. Am făcut-o din dorința de integrare social-culturală a persoanelor vârstnice, de promovare a solidarității între generații în familie și societate, de participare a persoanelor în vârstă în calitate de actori/interpreți în cadrul festivalului, și de promovare a talentelor din rândul persoanelor în vârstă. Ne-am dorit ca Festivalul „Anii tinereții mele” să fie pe bune o celebrare a vieții, a bucuriei de a trăi și a talentelor neprețuite ale seniorilor. Un eveniment, care nu doar îmbogățește comunitatea culturală, ci și oferă persoanelor în etate o platformă de a se manifesta și de a inspira generațiile tinere.
Pentru participare la festival s-au înscris 22 de instituții de cultură, în două categorii – interpretare și declamare. Astfel, la ora de debut a Festivalului, moderatorul Angela Racu, directorul PRC „Nicolae Lupov”, a salutat participanții și spectatorii, oferind cuvântul vicepreședintelui raionului Rezina, Valentin Rotari. Vicepreședintele a apreciat activismul și implicarea seniorilor noștri, îndemnându-i să rămână la fel de prezenți în viața comunității încă pentru mulți ani înainte.
Totodată, Valentin Rotari a felicitat-o pe Iulia Popa cu prilejul câștigării concursului pentru suplinirea postului de șef al Secției Cultură Rezina, dorindu-i succese notorii în activitate.
Asistența a fost salutată și de către șeful-interimar al Secției Cultură, Aculina Popa, și șeful Iulia Popa. Ambele le-au mulțumit artiștilor amatori seniori din localitățile raionului pentru implicare, bună și rodnică colaborare, dorindu-le succese în evoluarea ce avea să urmeze.
Și dacă festivalul a avut statut de concurs, atunci numaidecât avea și un juriu. Moderatoarea Angela Racu i-a numit pe cei 3 membri: Eugenia Cernega, conducătoarea Ansamblului folcloric „Opincuța” de la PRC „N. Lupov”, deținătoarea locului I în Concursul Național de Folclor „Tamara Ciobanu”, ediția a XVIII-ea, anul 2024, președintele juriului; Lidia Ursalovschi, profesoară de română la Liceul teoretic „Olimp” din Rezina, membru al juriului; Serghei Botnari, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Pripiceni-Răzeși, membru al juriului.
După care, preț de aproape trei ore, am trăit stări deosebite de revelație, admirând prestația seniorilor noștri – și la interpretare, și la declamare, multe dintre poezii fiind creații proprii.
În timpul, cât juriul făcea totalurile, toată lumea prezentă a admirat talentul Formației folclorice de bărbați „Haiducii” de la PRC „N. Lupov”, condusă de Maxim Frunza. De menționat că „Haiducii” au evoluat în recital, contribuind mult la amplificarea atmosferei de sărbătoare, de bucurie și de bună-dispoziție, și avântându-i pe mai mulți dintre cei prezenți în iureșul dansului.
Când juriul a revenit în sală cu verdictul, un cântec creație proprie, deosebit de emoționant, le-a oferit spectatorilor părintele Serghei Botnari. A fost ascultat cu multă atenție și aplaudat îndelung.
Aplaudați pe merite au fost și participanții la festival. Potrivit deciziei membrilor juriului, clasamentul se prezintă astfel:
În categoria Interpretare:
Locul I, diplome și premii a câte 500 de lei:
Formația folclorică „Răzeșeanca” din satul Pripiceni-Răzeși (conducător – Victor Borș), Claudia Cușnir din satul Cinișeuți, Valentina David din satul Solonceni.
Locul II, diplome și premii a câte 450 de lei:
Corala „Doina Nistrului” de la PRC „Nicolae Lupov” (conducător – Ion Scutelnic), Veronica Scoarță din satul Bușăuca, Mihail Gotornicean din satul Lalova;
Locul III, diplome și premii a câte 400 de lei:
Formația folclorică „Ciocârlia” din satul Ignăței (conducător – Violeta Pistrui), Valentina Lachi din orașul Rezina, Parascovia Pînzari din satul Țareuca;
Diplome de mențiune și premii a câte 350 de lei au primit:
Formația folclorică „Comoara satului” din satul Mateuți (conducător – Tatiana Cazac), Formația folclorică „Vatra Țîpovei” din satul Țîpova (conducător – Nina Saharnean), Ecaterina Ceban din satul Piscărești, Valentina Erhan din satul Lipceni, Ansamblul folcloric „Floarea dorului” din satul Cuizăuca (conducător – Ana Odobescu), Maria Botezat și Elena Istrati din satul Ghiduleni, Formația folclorică „Muguraș” din satul Stohnaia (conducător – Valeriu Mircea), Raisa Rotari din satul Păpăuți, Alexandra Ciumac din satul Țahnăuți, Vitalie Cuțîi, Tatiana Lisnic și Elena Ceban din satul Sîrcova, Nina Stratulat din satul Saharna Nouă, Soții Ana și Ilie Ducin din satul Cogîlniceni, Varvara Batog din satul Peciște;
În categoria Declamare:
Locul I, diplome și premii a câte 250 de lei:
Valentina Țonici din orașul Rezina și Maria Apostol din satul Bușăuca;
Locul II, diplome și premii a câte 225 de lei:
Valentina Erhan din satul Lipceni și Alexandru Popovici din satul Ignăței;
Locul III, diplome și premii a câte 200 de lei:
Lidia Bordeianu din satul Solonceni și Ana Lupașco din satul Cinișeuți;
Diplome de mențiune și premii a câte 175 de lei au primit:
Nina Saharnean din satul Țîpova, Valentina Andronic din satul Țareuca, Liuba Țurcan din satul Cuizăuca, Nadejda Șova din satul Stohnaia, Rodica Medvețchi din satul Păpăuți, Ala Pănuță din satul Peciște.
Totodată, avem cele mai sincere cuvinte de recunoștință și mulțumire pentru conducătorii caselor/căminelor de cultură participante. Este vorba de: Angela Racu (PRC „Nicolae Lupov”), Tatiana Cazac (Mateuți), Nina Saharnean (Țîpova), Mariana Susan (Piscărești), Ana Cușnir (Cinișeuți), Ana Burduja (Țareuca), Zinaida Vislovschi (Lipceni), Ana Odobescu (Cuizăuca), Eugenia Botezatu (Ghiduleni), Valeriu Mircea (Stohnaia), Rodica Medvețchi (Păpăuți), Serghei Grosu (Țahnăuți), Violeta Pistrui (Ignăței), Vitalie Cuțîi (Sîrcova), Larisa Golban (Pripiceni-Răzeși), Vasilița David (Solonceni), Margarita Codrean (Saharna Nouă), Valeriu Lungu (Lalova), Rislan Zinovii (Cogîlniceni), Anastasia Morozan (Bușăuca), Nicolae Tacu (Peciște).
Recunoștință din partea organizatorilor pentru toată lumea bună și frumoasă, care a contribuit la reușita festivalului nostru. Mulțumim, Angela Racu, Eugenia Cernega, Lidia Ursalovschi, părinte Serghei Botnari, Olesea Gheorghiță, Viorel Popușoi, Ion Purici! Mulțumim, Sergiu Cumatrenco, pentru prezență la eveniment, susținere și mulțimea de imagini foto realizate! Mulțumiri tuturor participanților pentru curaj și prestație. Mulțumim tuturor pentru sărbătoarea pe care am făurit-o și am trăit-o împreună, duminică, pe 17 noiembrie! Să avem parte de sănătate, zile frumoase și noi asemenea întâlniri de suflet!
Cu tot dragul, în numele angajaților Secției Cultură Rezina, semnează Aculina POPA, specialist principal.