Deschiderea expoziției raionale de mărțișoare 2023, cu genericul  ,,Bine ai venit în prag, mărțișorul nostru drag”!

În raionul Rezina, astăzi 1, martie, cu prilejul sosirei primăverii, a avut loc deschiderea expoziției-concurs de mărțișoare, organizată de Secția Cultură a Consiliului raional Rezina împreună cu angajații Palatului raional de Cultură ,,Nicolae Lupov”, sub egida Consiliului raional, în parteneriat cu bibliotecile teritoriale și meșterii populari din raion, care au reușit să dăruiască tuturor zâmbete calde şi o rază de soare în suflet, pregătind cu multă dăruire de sine această expoziţie  fenomenală de mărţişoare cu genericul „Bine ai venit în prag, mărțișorul nostru drag” 2023.

     La eveniment au fost prezenți vicepreședintele raionului, dnl Rotari Valentin, Șefa secției raionale culutră, dna Popa Iulia, și angajați ai secției, Directoarea Palatului raional de Cultură, dna Angela Racu, Directoarea Școlii de muzică, dna Ecaterina Boldișor, conducătorul Școlii de Arte, dnl Efim Popa, Șefa DÎTS, dna Aurelia Grigoriță, angajații structurilor consiliului raional, angajați ai serviciilor desconcentrate, cetățeni și oaspeți ai raionului Rezina.

     A fost un eveniment de suflet cu versuri și melodii interpretate de talentații copilași de la Ansamblul vocal “Armonia copilăriei” care activează la Casă de Creație a Copiilor și de la școala muzicală din orașul Rezina, care au reușit să încălzească inimile celor prezenți. Cu mesaje frumoase de felicitare au venit vicepreședintele raionului, dnl Rotari Valentin, salutând creatorii frumosului, care păstrează și promovează tradițiile naționale, dorindu-le împliniri frumoase în domeniul creației populare dar și în viață.

Dna Iulia Popa, le-a urat tuturor o primăvară cu pace  și sănătate, iar sufletele fiecăruia să se umple de energie, speranțele să renască precum renaște natura, visele să prindă aripi, iar viața să ne înflorească precum înfloresc florile primăverii.

Dna Angela Racu, fiind astăzi în rol de moderatoare a evenimentului, a vorbit despre semnificația sărbătorii de primăvară, mulțumind tuturor pentru participare activă și dorindu-le prosperare, sănătate și dorința de a se bucura de soare, de ghiocei, de frumoasele zile ale primăverii și să continue păstrarea frumoasei tradiții de a dărui Mărțișorul celor dragi.

Cu un mesaj de felicitare și informare despre evenimentul frumos de astăzi a venit dna Angela Ursache, specialist principal în domeniul biblioteci, patrimoniu și muzee, accentuând că la expoziție sunt 422 de mărțișoare care au fost pregătite cu tot sufletul de oamenii creatori ai culturii.

Dnl Efim Popa a adus sinecere felicitări tuturor celor prezenți cu sosirea primăverii și a Mărțișorului, simbol al păcii și belșugului.

Menționăm că toți vizitatorii expoziției au beneficiat din partea organizatorilor și de câte un Mărțișor, primit în dar chiar de la meșterii care l-au și confecționat. 

     Expoziția a avut drept scop promovarea mărțișoarelor, dezvoltarea aptitudinilor de confecționare, creare și  apreciere a obiceiurilor tradiționale de primăvară și cunoașterea mai profundă a tradițiilor de dăruire și port a acestui veritabil talisman. Frumoasa Expoziție a Mărțisoarelor, împreună cu Expoziția lucrărilor pictate de copiii de la școala de arte plastice, conducător dnl Efim Popa, a frapat privirile celor prezenți prin regăsirea îndrăgitelor simboluri ale primăverii sub cele mai variate forme şi modele, extrem de elegante și pline de viață.

    Expoziția- concurs va fi premiată și  poate fi admirată de pe 1 martie până pe 10 martie inclusiv. Totalurile Expoziției-concurs vor fi anunțate la finalul lunii martie.

Borovschi Tatiana