Comemorarea eroilor căzuți în războiul din Afganistan

Anul acesta se împlinesc 34 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare din Statul Islamic Afganistan. Războiul a durat timp de un deceniu, între anii 1979 şi 1989, care a adus doar lacrimi și durere în inimile celor ce așteptau acasă, și din când în când câte o speranță în sufletele rudelor celor reîntorși pe plaiurile natale.

 În raionul Rezina, ceremonia solemnă, consacrată aniversării a 34 ani de la încheierea acestui război cumplit în Afganistan, s-a desfășurat miercuri, 15 februarie. Viceședinții raionului Rezina, dnl Valentin Rotari și dnl Teodor Cuculescu, primarul orașului, dnl Simion Tatarov, președintele Uniunii raionale a Veteranilor de război din Afganistan, Gheorghe Marchitan, Șef secție administrativ-Militară, dnl Colesnic Ion, angajați ai serviciilor desconcentrate, funcționari publici, veterani- cetățeni ai raionului Rezina, au mers la Complexul memorial în amintirea ostașilor căzuți în acea deflagrație pentru a le cinsti memoria, prin depunere de flori.

Continuarea evenimentului a avut loc în sala mică a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, unde angajații Palatului de Cultură, au avut grijă să întîmpine călduros toți combatanții și să le facă sărbătoarea mai evidențiată. Mitingul solemn a fost deschis prin onorarea Imnului de Stat al Republicii Moldova. Apoi cu mesaje de felicitare, de mulțumire și înaltă apreciere veteranilor pentru eroismul, sacrificiul, bărbăția și jerfirea de sine de care au dat dovadă în acele momente grele s-a adresat vicepreședintele raionului dnl Valentin Rotari, primarul orașului dnl Simion Tatarov, președintele Uniunii raionale a Veteranilor de război din Afganistan, Gheorghe Marchitan și Șef secție administrativ-Militară, dnl Colesnic Ion, asigurându-le susținere și ajutor. De asemenea, combatanții au fost menționați cu diplome  de către Consiliul Raional Rezina care în conlucrare cu primăria orașului Rezina, au organizat o masă de pomenire, în memoria celor care nu mai sunt printre noi.

De menționat că războiul a durat timp de un deceniu, între anii 1979 şi 1989. Din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, pe atunci parte componentă a Uniunii Republicii Sovietice Socialiste, la operaţiunile militare desfăşurate pe teritoriul Afganistanului au participat 12.500 de soldaţi şi ofiţeri moldoveni, dintre care 299 originari din raionul Rezina,circa 700 au fost răniţi iar 301 au rămas pentru vecie pe platourile de luptă din munţii Afganistanului,din ei 8 pământeni ai raionului care au rămas în amintirile noastre pe vecie. Cu mândrie putem vorbi despre meritele combatanților din raionul Rezina: 46 au fost  decorați cu distincții de stat, 3 cu ordinul “ Steaua Roșie”, restu au fost decorați cu medalii.

Este de datoria noastră, a tuturor, să ne amintim de faptele eroice ale celor care și-au dat viața pe câmpul de luptă prin sacrificiu și curaj, dar și să-i cinstim pe veteranii acestui tragic război.