Comemorarea eroilor căzuți în Conflictul armat de la Nistru, în raionul Rezina

Comemorarea zilei de 2 martie marchează un episod dureros în istoria țării și a raionului Rezina, 2 martie rămâne cea mai tragică zi, deși astăzi se împlinesc deja 31 de ani de la declanşarea conflictului transnistrean, însă evenimentele înfricoșătoare din acele timpuri nu sânt uitate. Memoria acelei perioade dramatice rămîne nu doar în pagini de istorie, ci în soarta multor familii, în sufletele tuturor care au trecut prin suferințele acelor timpuri.

     În dimineața zilei de joi, 2 martie, 2023, în raionul Rezina a avut loc ceremonia de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă, prin depunerea de flori la Complexul memorial din central orașului Rezina. La eveniment au fost prezenți președintele raionului Rezina, dnl Valeriu Ciorici, vicepreședintele raionului, dnl Rotari Valentin, primarul orașului, dnl Simion Tatarov, Șef secție administrativ-Militară, dnl Colesnic Ion, președintele Uniunii Veteranilor Conflictului armat de la Nistru, dnl Constantin Rotari, veterani, angajații consiliului raional și subdiviziunile acestuia, oaspeți și locuitori ai raionului Rezina.

     Manifestarea a continuat în incinta Palatului de Cultură ,,Nicolae Lupov”, unde angajații palatului au dedicat cu măestrie melodii și versuri răscolitoare combatanților – celor ce au păstrat statutul Republicii Moldova.

     Cu un mesaj călduros de felicitare și mulțumire a venit președintele raionului, dnl Valeriu Ciorici, menționând că ,,sau scurs 31 de ani de zile de la cumplitul război la care voi a-ți fost primii apărători ai meleagului nostru, vă suntem recunoscători pentru aceasta. Cu părere de rău în luptele de pe Nistru au căzut 7 bravi flăcăi ai neamului nostru din raionul Rezina, le mulțumim părinților că au crescut și au educat așa băieți, care din păcate,  astăzi nu sunt cu noi și să le dorim multă sănătate  rudelor și părinților lor. Eu vă mulțumesc din numele meu, a-l consiliului raional, administrației raionale și din partea tuturor celor care astăzi ne bucurăm de soarele de pe cer, că dumneavoastră a-ți pus umărul la formarea statului Republici Moldova, vă mulțumim pentru activitatea civică, multă sănătate și numai bine familiilor dumneavoastră …”

      După un minut de reculegere în memoria celor căzuți în luptele de la războiul de la Nistru, cu mesaje de felicitare au venit primarul orașului dnl Simion Tatarov, dnl Colesnic Ion, dnl Constantin Rotari și dnl Gheorghe Marchitan, mulțumindu-le veteranilor, pentru bărbăție, curaj, spirit de sacrificiu şi devotament faţă de Patrie, urându-le tuturor un cer senin, prosperitate și multă sănătate.

      De asemenea, combatanții au fost menționați cu diplome  de către Consiliul Raional Rezina și invitați la masa de pomenire organizată în memoria celor căzuți în câmpul de lupte.

     Această zi de început de martie, rămâne a fi în istoria țării noastre, drept ziua în care ne închinăm cu pietate amintirii celor neântorși și sacrificiu tuturor veteranilor războiului pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Borovschi Tatiana