Campania ,,Pentru Siguranță – Construim cu Integritate” în raionul Rezina

Astăzi, 27 aprilie, 2023, în incinta Palatului de Culură ,,Nicolae Lupov” din orașul Rezina, a avut loc o sesiune de informare, sensibilizare și consolidare a culturii de integritate în gestionarea fondurilor externe și interne la dezvoltarea infrastructuriinaționale, activitate ce are loc în cadrul Campaniei naționale „Pentru Siguranță – Construim cu Integritate!”.

La  eveniment au participat vicepreședintele raionului, dnl Teodor Cuculescu, primari din raionul Rezina, agenți economici din domeniul construcției, arhitectorul și angajați ai consiliului raional din domeniul construcției și achiziții publice.

Formatorul seminarului a fost Ion Pruteanu, șeful Direcției Educație Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, care a relatat despre competențele CNA, accentuând  că funcționarii trebuie să desfășoare activitatea  cu respectarea regulilor stabilite de lege, atât în procesele de achiziții publice, procesele executării lucrărilor, cât și darea în exploatare a acestora, iar în cazul în care întîmpină un act de corupție să sesizeze imediat Centrul Național Anticorupție. În cadrul sesiunii Ion Pruteanu, a atras atenția celor prezenți privind responsabilitățile ce le revin în implementarea măsurilor de asigurare a integrității instituționale, prin promovarea integrității în cadrul entităţilor publice. Aici funcționarul s-a referit la asigurarea transparenței decizionale; regimul juridic al conflictului de interese; regimul juridic al cadourilor; regimul juridic al neadmiterii, denunțării și tratării influențelor necorespunzătoare; regimul juridic al neadmiterii, denunțării manifestărilor de corupție și protecția avertizorilor de integritate. Pe parcursul seminarului, dnl Ion Prunteanu a oferit răspunsuri detaliate la toate întrebările și neclaritățile participanților.

Campania ,,Pentru Siguranță – Construim cu Integritate”  a fost lansată la data de 20 martie curent, de către Centrul Național Anticorupție în comun cu Ministerul Infrastructurii Regionale și Agenția Proprietății Publice, care are drept scop promovarea standardelor de integritate, consolidarea capacităților și responsabilităților în domeniu construcții și diminuarea riscurilor de corupție la executarea lucrărilor de construcție. Campania se va desfășura în perioada martie-octombrie 2023 și va ajunge în toate raioanele țării.