26 aprilie – Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl

La 26 aprilie în 1986, ora 01 și 23 de minute, când majoritatea oamenilor din Cernobîl dormeau, a explodat reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl- cel mai grav accident din istoria nucleară civilă. Au trecut 37 de ani de la ziua tragică a catastrofei care s-a produs la Centrala nucleară de la Cernobîl și care a afectat o mare parte a lumii.

După explozia reactorului, au decedat zeci de oameni, pentru alte sute de mii destinul s-a schimbat într-o clipă. Peste 300.000 de mii de oameni au fost evacuați din zonele contaminate și milioane de oameni au fost expuși radiațiilor extrem de periculoase pentru viață.

La lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl au participat aproape 3.350 de moldoveni, dintre care pe parcursul anilor s-au stins din viață peste 1200 de persoane. Conform, datelor prezentate de Uniunea Cernobîl din Republica Moldova.

Anual, la 26 aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl şi ale altor avarii nucleare. Cu această ocazie, conducerea Consiliului raional Rezina îşi exprimă recunoștința și respectul pentru eroismul, sacrificiul manifestat de cetăţeniii care au participat la lichidarea consecințelor avariei, față de eroii care și-au pierdut viața în urma bolilor provocate de această tragedie și familiile care au avut de suferit.