15 februarie – Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul din Afganistan

La data de 13 februarie curent, Consiliul Raional Rezina în parteneriat cu primăria orașului Rezina a organizat un miting de comemorarea a eroilor căzuți în războiul din Afganistan, în contextul aniversării a 35 de ani, de la retragerea contingentului limitat de trupe din Afganistan, care este marcată astăzi, 15 februarie 2024.
În acest context președintele raionului Rezina dl Teodor Cuculescu și vicepreședintele raionului dl Valentin Rotari, alături de viceprimarul orașului Gîncu Gheorghe, președintele Uniunii raionale a Veteranilor de război din Afganistan, Gheorghe Marchitan, președintele Uniunii Ofițerilor din raionul Rezina dl Petru Rotari, angajați ai serviciilor desconcentrate și descentralizate în teritoriu, funcționari publici ai subdiviziunilor Consiliului Raional Rezina, veterani și simpli cetățeni au mers la Complexul memorial în amintirea ostașilor căzuți în acea deflagrație pentru a le cinsti memoria, prin depunere de flori.
Istoria zbuciumată a acestui război și astăzi trezește sentimente de recunoștință pentru sacrificiul, curajul și determinarea de care au dat dovadă pământenii noștri. Peste 12.500 de moldoveni au fost trimiși să lupte, fără a-și cruța tinerețea, sănătatea și viața.
Evenimentul a continuat în sala mică a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina.

Mitingul solemn a început cu discursul președintelui raionului dl Teodor Cuculescu, care a menționat că: ,,războiul este o durere pe care nimeni și niciodată nu ar trebui să o cunoască. Sunt bucuros să văd astăzi, în această sală, un număr major de veterani, care au reușit să treacă prin cumplitul război, să ajungă acasă și să-și creeze familii. Asemenea evenimente aduc sentimente de bucurie dar și de nostalgie, pentru că nu toți au revenit la baștină, motiv care ne obligă să cinstim memoria tuturor luptătorilor care și-au sacrificat viața pentru pace, pentru țară, pentru noi. Vă felicit din suflet și Vă mulțumim pentru tot aportul, dăruirea de sine, bărbăția și rezistența de care ați dat dovadă pe câmpul de lupte, sunteți un exemplu pentru tânăra generație”.

După ce sa ținut un minut de reculegere, veteranii au fost menționați cu diplome din partea Consiliului raional Rezina.

De asemenea cu mesaje de felicitare au venit și viceprimarul orașului dl Gîncu Gheorghe, președintele Uniunii Ofițerilor din raionul Rezina dl Petru Rotari și președintele Uniunii Veteranilor de război din Afganistan, Gheorghe Marchitan, mulțumind administrației publice locale de nivelele I și II pentru toată susținerea oferită veteranilor de război.
Activitatea a continuat cu oficierea serviciului divin pentru jertfele războiului din Afganistan, oficiat de către protopopul raionului Rezina, protoiereul Igor Cojocaru, iar cei prezenți au participat și la o masă de pomenire.
Fiecare cetățean, fiecare generație trebuie să-și cunoască eroii și să le aducă omagiu prin cinstirea memoriei, a eroismului de care au dat dovadă luptând în acel tragic război.