Dragi agricultori din raionul Rezina

Sfârșitul lunii noiembrie ne oferă din nou fericita ocazie de a Vă felicita cu prilejul sărbătorii profesionale – Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria prelucrătoare. An de an dați dovadă de curaj, multă putere și responsabilitate în munca pe care o faceți zi de zi, contribuind esențial la dezvoltarea unei verigi importante a economiei țării. Reușiți să asigurați cu locuri de muncă o bună parte a populației din mediul rural, oferindu-le...

Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei va avea 17 unități noi de asistenți personali

Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei, Rezina, va avea 17 unități noi de asistenți personali. Asta potrivit deciziei 5/5 din 16 noiembrie 2021 a Consiliului Raional Rezina „Cu privire la modificarea statelor de personal ale Direcției Asistență Socială și Protecția Familie”. Asistenții personali vor fi salarizați pe o perioadă de 4 luni, conform repartizării sumei mijloacelor financiare preconizate prin Ordinul Ministerului Muncii și...

Deciziile 5/1 - 5/19 adoptate la Ședința Consiliului raional din data de 16 noiembrie 2021

5/1. „Cu  privire la corelarea bugetului raional cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2021”. Găsiți documentul aici. 5/2. „Cu  privire la rectificarea bugetului raional pentru anul 2021”. Găsiți documentul aici. 5/3. ”Cu privire la transmiterea unor bunuri din gestiunea Direcției Finanțe”. Găsiți documentul aici. 5/4. ,,Cu privire la alocarea mijloacelor financiare din fondul de...Sâmbătă va fi lansată campania de înverzire a plaiului „Plantează-ți viitorul”

Sâmbătă, 13 noiembrie, va fi lansată campania de înverzire a plaiului „Plantează-ți viitorul”. La acțiune vor participa circa 40 de instituții din cadrul autorităților publice centrale și locale.  

Și-au confirmat participarea la campanie circa 350 de localități din țară: 86 de unități teritorial-administrative din nordul țării, 211 din centru și 52 din regiunea de sud. Campania de înverzire va dura câteva săptămâni. Din partea statului vor fi plantați circa 5 milioane de puieți. Astfel pentru următoarele săptămâni este planificată regenerarea naturală și restabilirea a circa 580 ha de terenuri predestinate plantărilor. 

Reprezentantul Agenției „Moldsilva” Ion Platon a anunțat că „in fondul forestier vor fi efectuate lucrări de regenerării a naturii pe o suprafață de 347 de ha, iar lucrările de completare a culturilor silvice vor acoperi o suprafață de 3,4 mii ha, utilizându-se cca 2,5 milioane de puieți, iar 30 de  tone de ghindă se vor planta în sol”.

 Reprezentantul Societății Ecologice BIOTICA, și campaniei Plantăm Fapte Bune în Moldova, Petru Vinari a relatat că s-a descoperit existența multor terenuri de utilitate publică cum ar fi fâșiile de protecție, pe care lipsesc perdelele forestiere, fapt care duce la înnămolirea râurilor și scăderea atât a calității cât și a volumului apei, degradând acest ecosistem. Respectiv sunt și alunecări de teren. Există terenuri agricole scoase din uz, unde calitatea solului nu mai corespunde cu necesitățile producătorilor, carte în ultimii ani au fost mai mult gestionate în scop economic.

 Amintim, anul acesta pentru a facilita procesul de participare, în scopul mobilizării întregii țări, pe site-ul Ministerului Mediului a fost creat un centru informațional on-line dedicat acestei campanii, în care este stocată toată informația necesară cu referire la locul, timpul și primăriile responsabile de organizarea plantării din localitățile țării, dar și respectiv contactele persoanelor care, nemijlocit, sunt implicate în gestionarea acestui proces în localitățile sale.

Astfel, la Rezina, doritorii sunt așteptați în fața Consiliului raional, începând cu ora 9:00. Vor fi plantați copaci în parcul Consiliului, în preajma punctului vamal și pe câteva străzi din oraș, în total 700 de arbori. Persoana de contact este Gheorghe Ginca  (068493555).

În campania de înverzire vor mai participa satele Bușeuca, Cinișeuți, Cogâlniceni, Cuizăuca, Echimăuți, Ghiduleni, Horodiște, Ignăței, Laloca, Lipceni, Mateuți, Meșeni, Mincenii de Jos, Otac, Păpăuți, Peciște, Pripiceni și altele.

Acasă

În sus