Dragi agricultori din raionul Rezina

Sfârșitul lunii noiembrie ne oferă din nou fericita ocazie de a Vă felicita cu prilejul sărbătorii profesionale – Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria prelucrătoare. An de an dați dovadă de curaj, multă putere și responsabilitate în munca pe care o faceți zi de zi, contribuind esențial la dezvoltarea unei verigi importante a economiei țării. Reușiți să asigurați cu locuri de muncă o bună parte a populației din mediul rural, oferindu-le...

Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei va avea 17 unități noi de asistenți personali

Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei, Rezina, va avea 17 unități noi de asistenți personali. Asta potrivit deciziei 5/5 din 16 noiembrie 2021 a Consiliului Raional Rezina „Cu privire la modificarea statelor de personal ale Direcției Asistență Socială și Protecția Familie”. Asistenții personali vor fi salarizați pe o perioadă de 4 luni, conform repartizării sumei mijloacelor financiare preconizate prin Ordinul Ministerului Muncii și...

Deciziile 5/1 - 5/19 adoptate la Ședința Consiliului raional din data de 16 noiembrie 2021

5/1. „Cu  privire la corelarea bugetului raional cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2021”. Găsiți documentul aici. 5/2. „Cu  privire la rectificarea bugetului raional pentru anul 2021”. Găsiți documentul aici. 5/3. ”Cu privire la transmiterea unor bunuri din gestiunea Direcției Finanțe”. Găsiți documentul aici. 5/4. ,,Cu privire la alocarea mijloacelor financiare din fondul de...Mesajul președintelui raionului Rezina de Ziua Independenței Republicii Moldova

Stimați concetățeni!

        Deja de trei decenii, sfârșitul lunii august are pentru cetățenii Republicii Moldova o încărcătură emoțională aparte, care ne apropie mai mult ca oricând de esențele și valorile unui popor, ce se vrea distinct în timp și spațiu. E perioada cinstirii a două mari Sărbători Naționale - Ziua Independenței Republicii Moldova și Ziua Limbii.

       27 august 1991 n-a fost un capriciu întâmplător al istoriei, ci un firesc final al doleanței unui popor ce s-a vrut liber. Fiecare pas, de la crearea propriei legislații, a propriului sistem monetar, a propriei politici externe a fost întotdeauna un prim-pas de o excepțională noutate, de o creativitate și o responsabilitate fără precedent.

        Independența Republicii Moldova a fost plătită și cu prețul suprem – vieți omenești, pierdute în războiul de la Nistru din primăvara-vara anului 1992.   Durerea rămâne a fi imensă - e durerea pierderii a sute de vieți nevinovate, fii bravi ai neamului, care și-au jertfit viața în conflictul armat pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

        Raionul Rezina a plătit independența țării cu șapte vieți tinere: Zaiaț Nicolae Ion (Solonceni), Negara Igor Valerian (Piscărești), Crestiuc Ghenadie Mihail (Pripiceni-Răzeși), Stăvilă Ion Nicolae (Echimăuți), Donica Alexandru Ion (Bușăuca), Badan Iacob Grigore (Horodiște) și Budurin Anatolie Foca (Trifești).

        Atât Administrația raională, cât și oamenii de rând apreciem înalt curajul, eroismul, jertfirea de sine ale bărbaților noștri, demonstrate în acțiunile de luptă. Iar pentru pacea de astăzi suntem recunoscători de la mic la mare. Vă asigur că eroii vor rămâne veșnic în memoria noastră, iar participanții la acele acțiuni de luptă vor avea mereu parte de toată susținerea. La fel și văduvele eroilor, copiii lor, ce au crescut marcați de tristele evenimente, care le-au răpus tații pe câmpul de luptă.

        În timp, pe parcursul anilor, Republica Moldova și-a susținut în fața lumii întrtegi examenul la independență și maturitate politică. Suntem convinși că țara noastră, susținută de cetățenii ei, va fi capabilă să se transforme într-un adevărat colțișor de rai, dominat de  prosperitate, pace, unitate, bunăstare și de unde, odată venit, n-ai mai vrea să pleci nicăieri.

       O incontestabilă valență istorică prezintă  și evenimentul de proclamare la 31 august 1989 a limbii materne ca limbă de stat , prin care s-a consfințit importanța și valoarea ei etnică,  definiția că noțiunile Patrie și Popor, pe de o parte, și limbă , pe de alta, sînt suprapuse și inseparabile.   Să ne mîndrim că avem o Limbă atît de frumoasă, melodioasă și dulce și să luăm  mereu aminte , că prin ea  se clădesc toate  bogățiile  noastre  materiale și spirituale.

             Să trăiți mulți ani, cu dragoste și mândrie pentru faptul că Dumnezeu ne-a hărăzit să ne ducem viața anume pe această palmă de pământ, fie și situată "în calea tuturor relelor", dar atât de unică, frumoasă și dragă sufletului nostru, pe care avem datoria sfântă de a o păstra și a o transmite urmașilor noștri și mai aleasă, și mai înfloritoare, și mai plină de farmec.

       Încă o dată – felicitări tuturor moldovenilor și La mulți ani, Republica Moldova!

 

Acasă

În sus