Maraton de vaccinare la Saharna

Stimați locuitori ai raionului Rezina, dar și oaspeții acestuia!  Duminică, 01.08.2021 vor fi organizate acțiuni de informare și vaccinare a populației împotriva COVID-19 pe teritoriul Mănăstirii ,,Sfânta Treime” din satul Saharna, raionul Rezina. Evenimentul este organizat cu suportul IMSP Centrul de Sănătate Rezina, și Autoritățile administrației publice locale. Pentru imunizare vor fi disponibile vaccinurile Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson,...

91 de locuri vacante în raionul Rezina

Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 26.07.2021 erau în evidenţă 8583 locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați.  Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2063 locuri de muncă vacante, constituind cca 24% din numărul total de locuri vacante. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar...

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis noi reguli privind controlul și combaterea infecției COVID-19

În contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire ale acestora pe teritoriul țării, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit în ședință pe 17 iulie, pentru a aproba noi măsuri privind controlul și combaterea infecției COVID–19. Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, noile prevederi se referă la regulile de trecere a frontierei...Sindicatele cer angajatorilor să protejeze salariaţii pe caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de caniculă până pe 19 iulie. În legătură cu aceasta, pentru a asigura protejarea angajaților pe timp de caniculă, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită agenților economici din R. Moldova să asigure toate măsurile prevăzute de legislație, astfel încât salariații să nu fie afectați de căldură în orele de lucru.

Starea caniculară generează o serie de riscuri termice – șocul termic, insolația, deshidratarea, arsuri solare, care pot avea consecințe grave asupra persoanelor expuse. Conform Legii securităţii și sănătății în muncă, angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru protecția securității și a sănătății lucrătorilor, inclusiv pentru prevenirea riscurilor profesionale.

Atunci când sunt înregistrate temperaturi care depășesc + 30 de grade Celsius, legislația națională îi obligă pe patroni să asigure condiții minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, adică sa fie redusă intensitatea și ritmul activităților fizice, să fie asigurată ventilația la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.

În perioada caniculară, angajaților trebuie să li se ofere câte 2-4 litri/persoană de apă carbogazoasă salină sau minerală, să li se asigure echipament individual de protecție și dușuri.

Pentru promovarea securității și a sănătății lucrătorilor expuși anumitor riscuri termice în perioada caniculară, este necesar ca aceștia să fie asigurați cu echipament de protecție adecvat, inclusiv pentru protejarea capului și a corpului, aprovizionați cu apă potabilă pentru fiecare persoană pe durata unui schimb de muncă.

Totodată, fiecare dintre lucrători trebuie să țină cont de mai multe lucruri: este vorba despre o îmbrăcăminte corespunzătoare, despre o hidratare adecvată, evitarea situațiilor în care angajații se află vreme îndelungată în soare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții salariaților, sunt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

Potrivit prevederilor legislației, în condiții de caniculă, organele abilitate trebuie să întreprindă controale și alte măsuri pentru a depista și pedepsi pe patronii care nu respectă prevederile legale de protecție a angajaților în perioada caniculară. Legislația națională prevede ca angajatorii care nu întreprind masuri de protecție împotriva caniculei, riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 80 și 500 de unități convenționale.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 14-19 iulie, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

Departamentul mass-media și relații internaționale al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova

Acasă

În sus