În atenția locuitorilor raionului Rezina!

     Conform prevederilor legale, propunem spre consultare proiectele de decizie pentru ședința extraordinară  a Consiliului raional Rezina din 13.05.2021.            Propunerile, sugestiile dumneavoastră pe marginea proiectelor de decizie le puteți face, în scris, în Secția Administrație Publică a Consiliului raional Rezina, pe adresa: or. Rezina, str. 27 August, 1, Consiliul raional Rezina, etajul II.  ...

Planul de efectuare a achizițiilor publice, perioada anului 2021

 

Reglementări legale ale șomajului tehnic, care trebuie deosebite de cele ale staționării

         În condițiile actuale de instaurare a unei situații de criză fără precedent, care determină diminuarea sau, în general, sistarea activității multor unități economice, totodată - scăderea posibilității de onorare a obligațiilor financiare față de salariați, angajatorii sunt în căutarea soluțiilor juridice pentru ajustarea condițiilor de muncă a angajaților la volumele scăzute de activitate. Prevederile actuale ale Codului Muncii oferă angajatori...Meriți să trăiești fără teamă!

         Violența este orice act vătămător, fizic sau emoţional, care are loc între membrii unei familii și se întâmplă atunci când soțul/soția/partenerul/partenera încearcă să te controleze și să-și impună puterea asupra ta. O poate face prin abuz fizic, sexual, emoțional sau economic. Violența este folosită pentru a intimida, umili sau înfricoșa victima. Adeseori, bărbații folosesc violența împotriva partenerelor lor intime, inclusiv asupra actualelor sau fostelor soții, prietene ori partenere. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violență, formând un model de comportament abuziv, prin exercitarea controlului.

         Violența fizică este cea mai recunoscută formă de abuz. Poate provoca răni fizice (vânătăi, traume, plăgi etc) și, în unele cazuri, poate fi fatală. Nu întotdeauna lasă semne vizibile. Chiar și atunci când te trage de păr sau aruncă un obiect în tine, la fel, este violență în familie.

         Violența, conform legislației naționale, reprezintă o infracțiune prevăzută de Codul Penal, art 201/1.

         Ce faci atunci când izbucnește un episod cu violență?

         Apelează la Inspectoratul de poliţie local.

         Dacă nu poți părăsi locuința, încearcă să te izolezi într-o cameră și să suni la ,,112”.

         Dacă nu ai reușit să iei un telefon cu tine, strigă tare, ca să audă vecinii, sau deschide geamul și cere ajutor. Nu te adăposti în bucătărie – acolo sunt cuțite și obiecte, cu care agresorul te-ar putea răni.

         Dacă nu ai reușit să scapi de agresor, încearcă să te protejezi în cele mai sensibile părți ale corpului - fața și capul.

         Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la un vecin sau la o rudă de încredere.

         Ce faci după producerea agresiunii?

         Pentru siguranța ta, părăsește domiciliul dacă agresorul mai este în casă ori bănuiești că se va întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția.

         Dacă nu poți  ieși din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale ori pentru a depune plângere la poliție, sună la ,,112” și vei fi ajutat de urgență.

         Până cercetează poliția locul agresiunii, nu atinge  nici un obiect din acea zonă. Astfel se vor păstra toate probele și poziția lor în cameră: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente etc.

         Solicită îndreptare de la organul de constatare al Poliţiei pentru adresare la medicul legist sau prezentare la Centrul de Medicină legală pentru a primi un certificat medico-legal, care probează leziunile corporale cauzate în rezultatul agresării.

         Adresează-te la  asistentul social comunitar pentru consiliere.

         Depune cerere în instanţa de judecată cu solicitarea de a aplica măsurile de protecţie, iar în caz de imposibilitate, solicită Poliției asistență în solicitarea aplicării măsurilor de protecție.

         Dacă ai obținut un ordin de protecție:

         Sună la ,,112”  dacă agresorul nu respectă ordinul de protecție.

         Dacă ai rămas în domiciliul unde ați locuit împreună, schimbă încuietorile și nu-i permite agresorului, sub nuci un motiv, să intre în casă.

         Informează-ți cunoscuții și vecinii în legătură cu ordinul de protecție și roagă-i să sune la poliție dacă văd că ești urmărită sau agresată.

         Ieșirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este ușoară. Poate încă mai speri că lucrurile se vor schimba, oricare ar fi motivele, există însă soluții și vei fi ajutată, adresează-te la Poliție.

 

Acasă

În sus