Dragi agricultori din raionul Rezina

Sfârșitul lunii noiembrie ne oferă din nou fericita ocazie de a Vă felicita cu prilejul sărbătorii profesionale – Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria prelucrătoare. An de an dați dovadă de curaj, multă putere și responsabilitate în munca pe care o faceți zi de zi, contribuind esențial la dezvoltarea unei verigi importante a economiei țării. Reușiți să asigurați cu locuri de muncă o bună parte a populației din mediul rural, oferindu-le...

Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei va avea 17 unități noi de asistenți personali

Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei, Rezina, va avea 17 unități noi de asistenți personali. Asta potrivit deciziei 5/5 din 16 noiembrie 2021 a Consiliului Raional Rezina „Cu privire la modificarea statelor de personal ale Direcției Asistență Socială și Protecția Familie”. Asistenții personali vor fi salarizați pe o perioadă de 4 luni, conform repartizării sumei mijloacelor financiare preconizate prin Ordinul Ministerului Muncii și...

Deciziile 5/1 - 5/19 adoptate la Ședința Consiliului raional din data de 16 noiembrie 2021

5/1. „Cu  privire la corelarea bugetului raional cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2021”. Găsiți documentul aici. 5/2. „Cu  privire la rectificarea bugetului raional pentru anul 2021”. Găsiți documentul aici. 5/3. ”Cu privire la transmiterea unor bunuri din gestiunea Direcției Finanțe”. Găsiți documentul aici. 5/4. ,,Cu privire la alocarea mijloacelor financiare din fondul de...Raionul Rezina a plătit cu 7 vieți pacea de la Nistru

        Igor Negară, Alexandru Donica, Ion Stăvila, Iacob Badan, Nicolae Zaiaț, Ghenadie Crestiuc, Anatolie Budurin - șapte vieți de bravi bărbați în floarea vieții, mistuite în focul războiului din Transnistria. Cu acest preț a plătit raionul Rezina pacea de azi la Nistru.

        Pe 2 martie curent s-au împlinit 29 de ani de la declanșarea conflictului armat, ocazie care a adunat, ca în fiecare an, veteranii de război, autoritățile raionale, locuitori ai orașului la un miting de comemorare a celor care au plătit cu viața lor pentru pacea de azi.

        Prezent la manifestare împreună cu vicepreședinții Aurelia Grigoriță și Teodor Cuculescu, președintele raionului, Valeriu Ciorici, i-a salutat pe cei prezenți, menționând: „Azi și Dumnezeu este de partea voastră, dragi eroi, - ne-a dat o zi frumoasă, cu un soare cald și luminos ca să ne încălzească sufletele noastre, ale tututror.

        Dragi eroi ai neamului moldovenesc, în 1992 ați pășit în întâmpinarea celor care au dorit și încă doresc să subjuge statul nostru, să ne pună în genunchi. Datorită efortului dumneavoastră noi atunci am păstrat statul Republica Moldova. 286 de feciori au rămas pe câmpul de luptă și este de datoria noastră, a tuturor celor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, să cinstim cu sfințenie acele evenimente, care vor rămâne în istoria țării noastre, ca tânăra generație să nu uite niciodată că prețul victoriei într-un război este enorm de mare.

        Noi vă mulțumim pentru eroismul și  dârzenia de care ați dat dovadă în acele clipe grele, ca să vadă toată lumea că poporul Republicii Moldova este unul iubitor de pace și dorește numai bine tuturor. Să ne trăiți mulți ani cu sănătate, iar în semn de recunoștință voi decerna câteva diplome celor mai buni dintre cei buni”.

        Iar cei mai buni dintre cei buni de data aceasta au fost: Vasile Mariț, Nicolae Atamanenco, Gheorghe Marchitan, Constantin Rotaru, toți din orașul Rezina, și Anatolie Nagurnea din Horodiște. După ce și-a primit diploma, Anatolie Nagurnea și-a felicitat foștii camarazi de arme cu prilejul sosirii prmăverii, „iar băieții care nu sunt cu noi, Dumnezeu să-i ierte”.

        În continuare, în memoria celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă pentru integritatea țării a fost păstrat un minut de reculegere.

        Simion Tatarov, primarul orașului Rezina, a spus în timpul mitingului de comemorare: „29 de ani au trecut, 29 de prmăveri și vreau să vă felicit că am ajuns într-o primăvară atât frumoasă, de altfel, cum era și cea din 1992, când a început acțiunea militară din stânga Nistrului. Statul nostru era tânăr, nu avea nici armată, nici cele necesare pentru a-și apăra și păstra integritatea. Dumneavoastră sunteți acei eroi, care ați făcut jertfa supremă. Trebuie să-i comemorăm pe acei eroi, care au căzut la Nistru. Cei care nu-și cunosc istoria, riscă s-o repete”.          

        Primarul de Rezina i-a înmânat o diplomă de gratitudine veteranului conflictului armat de la Nistru, Serghei Marcu.

        Didina Stamate, șeful Secției Administrativ-militare din raionul Rezina, vorbind în contextul zilei de azi, a spus: „Acum 29 de ani primăvara a fost umbrită de începerea unui conflict armat. Practic, conflictul nu este soluționat nici azi, dar forțele politice au dat dovadă de rațiune și maturitate la acel moment și au înghețat conflctul. Cum se spune, mai bine o pace șubredă decât un război. Nu există războaie bune. Tânărul nostru stat la acel moment nu avea nici armată. Primii care au reacționat la conflict, la chemarea Patriei, au fost polițiștii, apoi combatanții. În acele zile documentarea se făcea mai superficial și, cu regret, mulți dintre dumneavoastră nu se regăsesc în listele participanților, dar Ministerul Apărării, comisia de eliberare a legitimațiilor depun eforturi, caută în arhive, depistează persoane care au participat în războiul de la Nistru și cărora le sunt perfectate legitimații de participant. Până la finele anului veți fi documentați toți care ați participat.

        La rândul meu, vreau să vă aduc sincere mulțumiri și plecăciuni în fața dumneavoastră că ați fost primii care ați ripostat forțelor obscure, ce au vrut să ne îngenuncheze. Cu regret, râul Nistru ne împarte în două, dar sufletește suntem o țară, un neam. Vă doresc multă sănătate, realizări pe potriva aspirațiilor, la mai mult și la mai mare”.

        Constantin Rotaru, președintele Uniunii Veteranilor conflictului armat de la Nistru, și-a salutat cu drag colegii, mulțumindu-I lui Dumnezeu „că a binecuvântat să fim azi aici ca să comemorăm amintirea camarazilor noștri, care nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă”. Apoi a rostit numele celor 7 rezineni, căzuți în războiul de la Nistru.

        În amintirea ostașilor, care au rămas pe câmpul de luptă, a fost săvârșit un serviciu divin.

        Pe finalul mitingului de comemorare, Eugenia Cernega, acompaniată la chitară de Ion Purici, ambii angajați ai Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, au dăruit veteranilor conflictului armat de la Nistru un răscolitor cântec, ce a readus în prim-plan evenimentele dezlănțuite acum 29 de ani: „Frunzuliță de secară,/ A dat jelea peste țară,/ Jele mare și nevoi,/ Blestemat să fii, război./ Plânge Nistrul și vuiește/ Și necazuri prevestește,/ Șuieră ghiulele, distrugând destinele./ Scoală, mamă, scoală, tată,/ De la Nistru tunul bate/ Și vine dușmanul iară/ Peste scumpa noastră țară./ Măicuță, de nu mă-ntorc,/ La mormânt să-mi pui un plop,/ Să mă sui în vârful lui,/ Să văd lunca Nistrului./ Să ies, poate, din mormânt,/ Să-mi păzesc al meu pământ,/ Să-nfloreasc-a noastră țară,/ Iar dușmanii toți să piară…

        După acest cântec răscolitor, asistența, împreună cu veteranii războiului de la Nistru, au depus flori la Complexul memorial din centul orașului Rezina – în semn de respect și recunoștință pentru cei care nu s-au mai întors din bătălii.

Aculina POPA

 

 

 

 

 

 

       

Acasă

În sus