În atenția locuitorilor raionului Rezina!

     Conform prevederilor legale, propunem spre consultare proiectele de decizie pentru ședința extraordinară  a Consiliului raional Rezina din 13.05.2021.            Propunerile, sugestiile dumneavoastră pe marginea proiectelor de decizie le puteți face, în scris, în Secția Administrație Publică a Consiliului raional Rezina, pe adresa: or. Rezina, str. 27 August, 1, Consiliul raional Rezina, etajul II.  ...

Planul de efectuare a achizițiilor publice, perioada anului 2021

 

Reglementări legale ale șomajului tehnic, care trebuie deosebite de cele ale staționării

         În condițiile actuale de instaurare a unei situații de criză fără precedent, care determină diminuarea sau, în general, sistarea activității multor unități economice, totodată - scăderea posibilității de onorare a obligațiilor financiare față de salariați, angajatorii sunt în căutarea soluțiilor juridice pentru ajustarea condițiilor de muncă a angajaților la volumele scăzute de activitate. Prevederile actuale ale Codului Muncii oferă angajatori...Șoferii prinși băuți la volan sunt educați în cadrul Programului „Drink and Drive”

         Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică creşte în mod dramatic în rândul persoanelor participante la trafic. Ca rezultat al abuzului de alcool, survine pierderea de vieţi omeneşti.

         Prevederile Legii nr. 138 din 19.07.2018, intrate în vigoare pe 14.12.2018, stipulează drept sancțiune persoanelor care conduc un autovehicul în stare de ebrietate anularea/privarea dreptului de a conduce mijloace de transport, cu ridicarea permisului de conducere. Totodată, modificările legislative prevăd faptul că dreptul de a conduce anulat poate fi redobândit în anumite condiții, iar una dintre acestea este frecventarea programului probațional antialcool și antidrog obligatoriu, cu suportarea cheltuielilor de catre beneficiar. Persoanele, cărora li s-a aplicat anularea dreptului de a conduce mijloace de transport, cât şi privarea de dreptul de a conduce, se află în evidenţa Biroului de Probaţiune Rezina, în cazul în care persoana domiciliază în raza teritoriului sus-vizat. Conducătorii mijloacelor de transport depistați în stare de ebrietate la volan și care au fost privați de dreptul de a conduce mijloace de transport prin hotărârea instanței de judecată, sunt obligați să frecventeze Programul probațional antialcool și antidrog, derulat de către consilierii de probațiune.

         Programul probațional se efectuează contra plată în modul stabilit de Guvern. Costul programului echivalează sumei de 4000 de lei. Solicitantul de servicii contra plată achită costul serviciului prin virament la bancă, care se depune în contul trezorerial al Inspectoratului Național de Probațiune. Programul  ,,DRINK and DRIVE” este un program specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvărșite privind conducerea autovehiculelor sub influiența băuturilor alcoolice și are drept scop prevenirea recidivei. Programul are o durată de circa 3 luni, este structurat în 12 sesiuni individuale și de grup. În cadrul sesiunilor, participanții la program vor fi antrenați în diverse activități, inclusiv de asistență la Centrul de Medicină Legală și în spitale. Obiectivul principal al  programului  este de a reduce rata de recidivă a conducerii sub influența alcoolului și majorarea siguranței în trafic.

         În cadrul Biroului de Probațiune Rezina se derulează primele sesiuni ale acestui program cu caracter educative, la care participă 7 beneficiari. Este de menţionat că anularea dreptului de a conduce mijloace de transport este o pedeapsă complementară, pedeapsa principală fiind prestarea muncii neremunerate în folosul comunităţii de la 200 până la 240 ore. În caz de eschivare cu rea-voinţă a condamnatului de la munca neremunerată în folosul comunităţii, se înlocuieşte cu închisoare, calculându-se o zi de închisoare pentru 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Lilia RUSNAC, șeful Biroului de Probațiune Rezina

Acasă

În sus