Primăvara - nesecat izvor de inspirație

       Deși iarna nu se prea lasă îmbrâncită de razele blânde și calde ale soarelui, iar Baba Odochia ne amintește că trebuie să-și scuture cojoacele, plăpândul firicel de iarbă își face loc prin țărâna amorțită spre lumina zilei. E început de martie. Se deșteaptă din somnul amorțirii natura. În văzduh planează maiestos păsările-vestitori ai primăverii. Plugarul, cu grijile gliei în suflet, se...

Dragobete, în Casa mare a Fanfarei „Plai Nistrean”

         Anul acesta Dragobetele a venit la Rezina acompaniat de sunetele muzicii de fanfară. Mai mult – chiar a fost găzduit de o fanfară. Vorba e că anume ziua de 24 februarie a fost aleasă de către conducătorul Fanfarei „Plai Nistrean”, Ion Stavinschi, pentru desfășurarea unui atelier de creație. S-a desfășurat evenimentul în biroul, în care exersează membrii fanfarei, în Palatul raional de Cultură „Nicolae...

Mariana Lupașco, femeia care trăiește prin frumos

        Încă de pe când era elevă, Mariana Lupașco frecventa biblioteca, participând la majoritatea activităților desfășurate în instituția noastră de cultură. Acum, când este mămică, în pofida problemelor grave de sănătate, găsește timp pentru a o ghida prin lumea frumosului și pe fetița sa, Evelina.         Având dragoste pentru cultură și tradițiile neamului, dar și...În acest an, „Mărțișor”-ul la Rezina se va desfășura în format on-line

         Aceasta o prevede hotărârea Comisiei raionale Extraordinare de Sănătate publică din 22 februarie curent, în situația în care, în orașul Rezina și în câteva localități rurale avem cod roșu în sănătatea publică.

         Astfel, angajații din cultură vor pregăti spectacole, le vor filma, după care le vor posta pe rețelele de socializare. În context, și la recentul atelier de lucru, desfășurat de Secția Cultură, conducătorilor caselor și căminelor de cultură le-a fost recomandat (celor care n-au reușit s-o facă încă) să-și deschidă pagini pe Facebook.

         Cât privește desfășurarea activităților în Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”, acestea vor fi următoarele: pe 24 februarie, de Dragobete, este preconizat un atelier de creație în baza Fanfarei „Plai Nistrean”, care va conține câteva capitole, inclusiv incursiuni în istoricul muzicii de fanfară și cel al Fanfarei „Plai Nistrean”, secvențe din activitatea colectivului etc.

         Pe 27 februarie, sâmbătă, aici va fi desfășurată o șezătoare cu genericul „Eu sunt neam de moldovean, alt pământ pe lume n-am”.

         Pe holul instituției de cultură va fi vernisată și tradiționala expoziție a lucrărilor elevilor Școlii de Arte Plastice pentru Copii din Rezina.

         La fel, din holul Consiliului raional nu va lipsi expoziția de mărțișoare „Bun venit la noi în prag, Mărțișorul nostru drag!”, organizată, de mai bine de un deceniu, cu efortul lucrătorilor de bibliotecă din raion, sub egida Secției Cultură. Doar că nu va fi inaugurată festiv, cu participarea spectatorilor.

         Dat fiind că pe 2 martie vom marca o aniversare ordinară, tristă, de la declanșarea conflictului transnistrean, la Rezina, la Complexul memorial, va fi desfășurat un miting de comemorare a eroilor căzuți în luptele de la Nistru.

         Acțiuni de comemorare, potrivit unei circulare de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, vor pregăti și angajații caselor de cultură, ai bibliotecilor din teritoriul raionului.

         În seara aceleeași zile, la Palatul raional de Cultură va avea loc un spectacol, consacrat mărțișorului și primăverii - „Mărțișoare muzicale”, pe care spectatorii vor avea posibilitatea să-l urmărească ulterior, pe rețelele de socializare.

         Așa vom sărbători în anul curent Mărțișorul – în condiții dictate de pandemia de coronavisrus COVID-19. Sănătate tuturor, bucurați-vă de viață și de venirea primăverii, care se face tot mai simțită. Aveți grijă de dumneavoastră, fiți vigilenți și protejați-vă sănătatea.

Aculina POPA

        

Acasă

În sus