RECOMANDĂRI cu privire la măsurile de profilaxie a cazurilor de înec pe perioada sezonului estival 2021

În temeiul Legii nr. 436/2006, privind administraţia publică locală, conform prevederilor Legii „Cu privire la protecţia civilă" nr. 271/1994,  Hotărârii Guvernului nr. 929/2020 „Cu privire la măsurile de pregătire a protecţiei civile a Republicii Moldova pentru anul 2021", în scopul organizării măsurilor de profilaxie a cazurilor de înec în bazinele acvatice pe perioada sezonului estival:  1.     Preşedinţii...

Sesiunea examenelor 2021 a început!

Sesiunea de examene din acest an a debutat cu prima probă pentru absolvenții de gimnaziu, alolingvi. Examenul la proba Limba și literatura română a fost susținut în 228 de instituții de învățământ din țară. Conform orarului actualei sesiuni, următoarea probă va avea loc luni, 7 iunie, la Matematică. Iar joi, 10 iunie, se va desfășura proba la limba de instruire. Ultimul examen, la Istoria românilor și universală, va fi organizat pe 14 iunie....

S-au scumpit plăcuțele de înmatriculare

S-au scumpit plăcuțele de înmatriculare pentru autoturisme. Astfel, în loc de 480 de lei pentru o plăcuță simplă, vom plăti 550 de lei. Dacă vă doriți o anumită combinație de litere și cifre,va trebui să plătiți 6050 lei. Trei litere identice și trei cifre identice costă 8250 de lei. Pentru trei litere identice și o cifră va trebui să plătiți 11 000 lei. Un cuvânt și orice combinație de 3 cifre costă 26.400 de lei. Dacă veți opta și pentru o...Atelier profesional pentru cadrele de specialitate din instituțiile de cultură

            Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), au organizat un atelier profesional pentru cadrele de specialitate din casele și căminele de cultură din raion. Evenimentul s-a desfășurat în prima jumătate a zilei de azi, 19 februarie, în Sala mică a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”.

            Petru început, șeful Secției Cultură, Angela Racu, a procedat la o evaluare a rapoartelor statistice și narative privind activitatea în anul 2020, prezentate de către conducătorii instituțiilor de cultură. Vorbitorul s-a referit detaliat la fiecare punct al rapoartelor, menționând momentele bune, dar și erorile comise de către autorii raportărilor, modalitatea de evitare a acestora pe viitor.

            Anul 2020, fiind unul influențat de noul coronavirus COVID-19, a afectat considerabil și activitatea instituțiilor de cultură, transferând-o, în mare parte, în on-line.

            Și, dat fiind faptul, că nu cunoaștem cum va fi situația și în anul curent, șeful Secției Cultură i-a îndemnat pe cei prezenți să se conformeze noilor condiții și să desfășoare activitățile preconizate cât mai eficient, cu un număr mic de spectatori, dar și utilizând mediul on-line – dată fiind situația din țară, dar și prevederile Hotărârii nr. 45 din 15 februarie curent a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

            Vorbitorul a stăruit chiar și asupra a câtorva aspecte, de care ar trebui să țină cont lucrătiorii de cultură în procesul de identificare, colectare și conservare a patrimoniului cultural din localitate, în toată diversitatea lui. Activitatea pe segmentul de referință este bine de început (sau de revenit la ea) cât mai curând.

            Asistența a fost salutată și de către vicepreședintele raionului Rezina în probleme juridco-sociale, Aurelia Grigoriță. Dumneaei a venit cu unele sfaturi importante cât privește activitatea contingentului respectiv și relația cu APL, care este și angajatorul lucrătorilor caselor și căminelor de cultură. A ținut să accentueze că angajații trebuie să activeze, să fie vizibili (acum, în condiții de pandemie – în spațiul on-line), să-și câștige stima și aprecierea, inclusiv din partea angajatorului, prin acțiunile desfășurate. „De pe rețelele de socializare, unde veți posta informația despre activitățile dumneavoastră, veți putea fi văzuți și de consăteni, colegi, rude, prieteni, de cei plecați peste hotare – toți vor vedea că lucrați”, le-a spus vicepreședintele celor prezenți.

            Totodată, Aurelia Grigoriță a atenționat asupra faptului că munca la distanță, acolo unde se folosește, nicidecum nu înseamnă să faci piața să te plimbi etc. „Omul trebuie să lucreze, iar activitatea lui să fie vizibilă. Nu este numaidecât să stăm în cabinete reci – putem merge să studiem patrimoniul cultural al localității, să desfășurăm diferite activități pentru conservarea și promovarea acestuia. Astfel vom pune punct o dată și pentru totdeauna neînțelegerilor între angajații din cultură și angajator (APL)”, a ținut să mai menționeze vicepreședintele raionului.

            Apoi, împreună cu Angela Racu și Diana Dicusarî, directorul CNCPPCI, a înmânat diplomele din partea Consiliului raional Rezina și premiile bănești celor care au participat la Festivalul „Cad fulgi de nea pe clinchet de clopoțel”, desfășurat în regim on-line la începutul anului curent.

            La rându-i, Dana Dicusarî a avut același mesaj către angajații din cultură -  „Îndemnul meu pentru dumneavoastră este să lucrați, să vă faceți activitatea complet, corect și bine, să fiți exemplu în toate, pentru că cultura este un adevărat pilon al societății. Atunci nici un angajator nu va avea obiecții față de activitatea persoanelor din cultură”.   

            În continuare, dumneaei a menționat potențialul artistic frumos și bun al raionului, îndemnându-i pe cei prezenți să se susțină reciproc, iar atunci când au nevoie de sfatul, ajutorul specialiștilor de la CNCPPCI – să-i solicite, dumnealor sunt gata pentru a-i susține.

            Diana Dicusarî a vorbit și despre Festivalul național-concurs de dans folcloric „La vatra horelor”, pe care CNCPPCI intenționează să-l desfășoare în format on-line, la începutul lunii aprilie 2021, despre obiective și condițiile de participare. Apropos, informația respectivă a fost expediată anterior tuturor colectivelor folclorice din raion.

            În continuarea atelierului de lucru, asistența l-a ascultat cu atenție pe Denis Gânga, specialist-coregraf la CNCPPCI, care le-a vorbit angajaților din cultură despre dansul folcloric – origini, semnificații, expresivitate.

            Cu mult interes au ascultat-o cei prezenți și pe Tamara Mogâldea, șeful Secției Arte tradiționale a CNCPPCI, care a procedat la o caracaterizare amplă a repertoriului unei formații folclorice, cum ar trebui să fie acesta ca să asigure conservarea și promovarea patrimoniului folcloric al fiecărei localități.

            Pe finanlul activității, lucrătorii de cultură din raion au avut posibilitatea să solicite opinia specialiștilor, să afle răspunsuri la întrebările care îi interesează.  

Aculina POPA

 

Acasă

În sus