Primăvara - nesecat izvor de inspirație

       Deși iarna nu se prea lasă îmbrâncită de razele blânde și calde ale soarelui, iar Baba Odochia ne amintește că trebuie să-și scuture cojoacele, plăpândul firicel de iarbă își face loc prin țărâna amorțită spre lumina zilei. E început de martie. Se deșteaptă din somnul amorțirii natura. În văzduh planează maiestos păsările-vestitori ai primăverii. Plugarul, cu grijile gliei în suflet, se...

Dragobete, în Casa mare a Fanfarei „Plai Nistrean”

         Anul acesta Dragobetele a venit la Rezina acompaniat de sunetele muzicii de fanfară. Mai mult – chiar a fost găzduit de o fanfară. Vorba e că anume ziua de 24 februarie a fost aleasă de către conducătorul Fanfarei „Plai Nistrean”, Ion Stavinschi, pentru desfășurarea unui atelier de creație. S-a desfășurat evenimentul în biroul, în care exersează membrii fanfarei, în Palatul raional de Cultură „Nicolae...

Mariana Lupașco, femeia care trăiește prin frumos

        Încă de pe când era elevă, Mariana Lupașco frecventa biblioteca, participând la majoritatea activităților desfășurate în instituția noastră de cultură. Acum, când este mămică, în pofida problemelor grave de sănătate, găsește timp pentru a o ghida prin lumea frumosului și pe fetița sa, Evelina.         Având dragoste pentru cultură și tradițiile neamului, dar și...Gheorghe Marchitan: „Pe atunci moartea nu era cel mai strașnic lucru...”

         Pe 15 februarie curent am marcat 32 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare din Afganistan. Cu această ocazie, la Rezina a fost desfășurat un miting de comemorare a tinerilor rezineni, căzuți pe câmpul de luptă în Afganistan, în timpul serviciului militar. Manifestarea s-a desfășurat în Sala mică a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, în prezența mai multor veterani ai războiului din Afganistan.

         Pentru început, după ce asistența a onorat Drapelul de Stat al Republicii Moldova, cu un mesaj către veterani s-a adresat vicepreședintele raionului Rezina în probleme juridico-sociale, Aurelia Grigoriță: „Stimați veterani ai războiului din Afganistan! Ziua de 15 februarie este una cu o deosebită încărcătură istorică, o zi în care comemorăm și ne aducem aminte de acei curajoși bărbați ai neamului, care și-au îndeplinit cu demnitate datoria internațională. Cu siguranță, rănile provocate de unul dintre cele mai dureroase și crâncene războaie, cel din Afganistan, nu s-au vindecat, sunt vii și astăzi, provocând durere în inimile dumneavoastră și în familiile celor ce nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.

         Sunteți adevărate modele de vitejie pentru tânăra generație, prin exemplul propriu ne învățați să prețuim pacea. Ați trecut prin încercări de nedescris, ați riscat cu propria viață și sănătate, ați pierdut camarazi, ați revenit acasă purtând cu dumneavoastră greutatea luptei.

         Astăzi, chiar dacă nu ne luptăm cu arme, avem un dușman nevăzut, COVID-19, dușman care ne-a îngenuncheat, ne-a impus să ne schimbăm, ne-a înstrăinat de cei apropiați și prieteni. Sperăm cu toții că prin responsabilitate, având exemplul curajului dumneavoastră, stimați veterani, vom învinge!

         Vă aduc sincere urări de bine și sănătate, recunoștință din partea generației tinere. Camarazilor dumneavoastră, care au căzut acolo, în Afganistan, veșnică le fie amintirea”.

         În continuare, dna vicepreședinte a înmânat câtorva veterani ai războiului din Afganistan diplome din partea Consiliului raional – „ pentru curajul și bărbăția, manifestate pe câmpul de luptă în timpul serviciului militar, merite deosebite în educarea militaro-patriotică a tinerei generații, promovarea spiritului civic și a valorilor general-umane și cu prilejul marcării a 32 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare din Afganistan”. De acest gest de atenție s-au bucurat Vladimir Oancea din orașul Rezina, Vladimir Gobjila din satul Echimăuți, Victor Godzun din satul Tarasova, Aurel Mamaliga din satul Gordinești și Gheorghe Marchitan din orașul Rezina, președintele Uniunii raionale a Veteranilor războiului din Afganistan.

         După care, toți cei prezenți au cinstit amintirea celor 8 flăcăi rezineni, căzuți pe câmpul de luptă în războiul din Afganistan printr-un minut de reculegere.

         Și primarul de Rezina, Simion Tatarov, a salutat veteranii, apreciind implicarea acestora în viața socială, dar și solidaritatea care îi caracterizează și marchează activitatea UVRA. „Să fiți uniți, să vă încurajați unii pe alții și în continuare, iar lecția de curaj și bărbăție, pe care ați învățat-o în anii serviciului militar, s-o transmiteți generațiilor tinere”, i-a îndemnat primarul pe veteranii războiului din Afganistan.

         Didina Stamate, șeful Secției Administrativ-militare Rezina, a ținut să menționeze că ostașii acelui război și-au făcut datoria, îndeplinid jurământul miliatr. Mulți dintre ei s-au întors la baștină schilodiți fizic și sufletește, dar sunt uniți, colegiali, păstrează cu sfințenie aminitrea camarazilor căzuți pe câmpul de luptă și a celor ce s-au stins după revenirea la baștină. Pe final, le-a dorit sănătate tuturor și „să trecem cu bine peste pandemie și, în anul viitor, să ne întâlnim cu toții”.

         Foarte emoționant și încărcat de adevăruri durute a fost mesajul lui Gheorghe Marchitan, președintele UVRA din raionul Rezina, care, adresându-se camarazilor săi și tuturor celor prezenți în sală, a spus: „Războiul din Afganistan, pentru cei care nu l-au văzut, mult timp era necunoscut, ușor și fără pierderi. 32 de  ani au trecut de când toți ostașii și ofițerii rămași în viață s-au întors acasă. Dar acest război s-a dovedit a fi lung și istovitor. Fiecare dintre ei a avut în războiul din Afganistan lupta sa personală, înălțimea sa și cazarma sa, prietenii și tovarășii săi de luptă. Tocmai de aceea fiecare își amintește în felul său despre evenimentele acelui război.

         Din momentul în care s-a permis să se vorbească deschis despre războiul din Afganistan, el a fost numit în tot felul: și necunoscut, și internațional, și nedeclarat, care nu poate fi comparat cu nici unul  dintre războaiele de până acum. Fiecare război își are specificul său, războiul din Afganistan nu face excepție, el a avut tactica sa, metodele sale de luptă. Cel mai greu era faptul că niciodată nu puteai răspunde sigur la întrebarea: cu cine lupți, unde și care este dușmanul? Uneori se părea că nu-i nicăieri și, în același timp, el era pretutindeni. Populația, care ziua era pașnică, noaptea devenea cel mai periculos dușman. Însă cui îi păsa atunci de aceste amănunte? În luptă nu se duceau politicienii și nici copiii lor. Astfel, războiul din Afganistan s-a dovedit a fi cel mai dramatic și tragic dintre toate câte le cunoaște omenirea. Și mare este responsabilitatea celor rămași în viață să păstreze mereu vie memoria ostașilor căzuți.

         Bilanțil principal al acelui război era eroismul colectiv al tuturor celor implicați în acel eveniment. Pe atunci moartea nu era cel mai strașnic lucru, mai ales dacă era pe neșteptate - nu aveai timp să te gândești sau să te chinui, să suferi durere… Mai strașnic era să nimerești pe mâinile dușmanilor. Iar la război, ca la război – sau ucizi tu, sau te ucide pe tine.

         Și atât timp, cât vor fi în viață cei care s-au întors din acest război, cât vor trăi copiii copiilor lor, ostașii căzuți vor rămâne vii în memoria noastră. Războiul s-a dovedit a fi deosebit de cel văzut în flme. Chiar din prilmele zile se organizau tot felul de acțiuni, sensul cărora era înțeles de foarte puțini: manevre, marșuri, încercări de lichidare a mujahedinilor… Însă puțini înțelegeau că aceasta a fost o încercare de a  forța mersul istoriei, încercare care nu avea nici o șansă de izbândă. Prețul acestui experiment era viața celor care n-au mai avut posibilitatea să-i vadă pe apropiați sau, cum se spunea în limbajul nostru, „груз 200”.

         Acum fiecare își pune întrebarea: era oare o altă ieșire din situație? Răspuns: e ușor de supus criticii persoanele ce au participat la război, dar nu poate fi disciplină militară fără îndeplinirea ordinelor ce vin de la conducerea țării, anume de la cei, ai cărior feciori și rude apropiate n-au participat la acest război.

         Se duc din viață camarazii noștri, dar cei vii, cât o să fim și o să trăim, ajungând la 15 februarie, ne vom aminti de toți ostașii căzuți pe câmpul de luptă, dar și de cei, care au părăsit această viață după întoarcerea la baștină.

         Încheind acest mic mesaj al meu, vreau să aduc cuvinte de mulțumire tuturor vouă, veteranilor, pentru că sunteți în viață. Sperăm că se va termina și pandemia, ca să putem aduna toți combatanții din raion, să fim din nou împreună”.

         A urmat un serviciu divin, oficiat în amintirea celor 8 rezineni, căzuți pe câmpul de luptă în îndepărtatul Afganistan.

         Pe final, Angela Laur și Ion Purice de la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov” au interpretat cutremurătorul cântec „Ieșiți, ostașilor, din piatră…”

         Mitingul de comemorare a culminat cu depunere de flori la Complexul memorial din centrul orașului Rezia.

Aculina POPA

        

        

          

 

 

 

 

Acasă

În sus