RECOMANDĂRI cu privire la măsurile de profilaxie a cazurilor de înec pe perioada sezonului estival 2021

În temeiul Legii nr. 436/2006, privind administraţia publică locală, conform prevederilor Legii „Cu privire la protecţia civilă" nr. 271/1994,  Hotărârii Guvernului nr. 929/2020 „Cu privire la măsurile de pregătire a protecţiei civile a Republicii Moldova pentru anul 2021", în scopul organizării măsurilor de profilaxie a cazurilor de înec în bazinele acvatice pe perioada sezonului estival:  1.     Preşedinţii...

Sesiunea examenelor 2021 a început!

Sesiunea de examene din acest an a debutat cu prima probă pentru absolvenții de gimnaziu, alolingvi. Examenul la proba Limba și literatura română a fost susținut în 228 de instituții de învățământ din țară. Conform orarului actualei sesiuni, următoarea probă va avea loc luni, 7 iunie, la Matematică. Iar joi, 10 iunie, se va desfășura proba la limba de instruire. Ultimul examen, la Istoria românilor și universală, va fi organizat pe 14 iunie....

S-au scumpit plăcuțele de înmatriculare

S-au scumpit plăcuțele de înmatriculare pentru autoturisme. Astfel, în loc de 480 de lei pentru o plăcuță simplă, vom plăti 550 de lei. Dacă vă doriți o anumită combinație de litere și cifre,va trebui să plătiți 6050 lei. Trei litere identice și trei cifre identice costă 8250 de lei. Pentru trei litere identice și o cifră va trebui să plătiți 11 000 lei. Un cuvânt și orice combinație de 3 cifre costă 26.400 de lei. Dacă veți opta și pentru o...Sfatul medicului. Profilaxia cancerului de col uterin

            În Republica Moldova este în plină desfășurare Programul Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025. Cancerul de col uterin se formează de obicei din celule de pe suprafața colului uterin. El apare atunci când celulele colului uterin devin atipice și încep să se multiplice și să crească necontrolat. Trec mai mulți ani până când celulele atipice evoluează în cancer de col.

            Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirusul uman (HPV). Factorii de risc major în transmiterea bolii sunt: contactul sexual neprotejat și numărul mare de parteneri sexuali. Prezervativul nu reduce în totalitate riscul de contractare a bolii, dar îl poate diminua semnificativ. Prezervativul nu poate sa ofere protecție totală, deoarece transmiterea virusului se face prin contact direct, piele pe piele. Purtarea prezervativului va reduce riscul de transmitere la nivelul organului genital, însă nu diminuează riscul de contractare a infectiei prin contactul pielii din jurul zonei genitale (contact perigenital).

            Virusul se elimină din organism de sine stătător timp de 6-24 de luni, dar la unele femei virusul continuă să se dezvolte și anume acest grup de femei reprezintă grupul de risc în dezvoltarea de cancer de col uterin.

            Anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate sute de cazuri noi de cancer de col uterin. Această maladie afectează femei de toate vârstele, dar, în ultimul timp, se observă o întinerire a bolii. În raionul nostru, în anul 2020, au fost luate în evidență primară 9 persoane: cu grad incipient – 4 persoane, celelalte cazuri de diagnostic au fost cu grad avansat bolii.

            Cancerul de col uterin poate fi prevebnit  prin vaccinare. La etapa actuală se dispune de vaccin împotriva virusului Papiloma uman (HPV). Conform Organizației Mondoale a Sănătății, vaccinarea se face la fetițe până la debutul vieții sexuale, de la 9-10 ani, și la femei până la 26 de ani. Vaccinarea reprezintă metoda sigură de prevenire a cancerului de col uterin.      Femeilor însărcinate vaccinarea contra HPV nu le este recomandată.

            Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin poate fi prevenită și la femeile care nu au fost vaccinate – pentru aceasta, fiecare femeie trebuie să efectueze un examen medical la medicul ginecolog, o dată în an.

            Conform Programului Național de  control al cancerului, este elaborată standardul de organizare și funcționare a serviciului de screening cervical în Republica Moldova. Screening cervical se mai numește testul Papanicolau sau citologia epiteliului de pe colul uterin.

            Screengul se efectuează la femei începând cu vârsta de 25 de ani, o dată la 3 ani, dacă femeia e sănătoasă, adică, dacă celulele de pe colul uterin nu sunt modificate. Modificarea celulelor colului uterin nu înseamnă că femeia are cancer, dar că dânsa necesită investigații suplimentare și tratament cu repetarea investigației. Astfel, este oprită degenerarea modificărilor precoce a celulelor la nivelul colului uterin în cancer. Pentru efectuarea testului citologic (screening-ului cervical, testului Papanicolau) este necesar ca femeia să se adreseze la medicul de familie, la medicul-oncolog. După prelevarea testului-  să se prezinte repetat la medic pentru a afla rezultatele investigației și a decide, împreună, asupra acțiunilor ulterioare.

            Fiecare femeie ese responsabilă pentru sănătatea sa. Testul citologic este efectuat din contul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, adică, pentru acest test femeile nu plătesc nimic. Regula este aplicabilă pentru toate femeile, care locuiesc pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pentru a beneficia de o viață fără cancer de col uterin, femeile trebuie să utilizeze această oportunitate.

Ana MELNIC, medic-ginecolog, Mihai GROSU, medic-oncolog, IMSP „Spitalul raional Rezina”

Acasă

În sus