Primăvara - nesecat izvor de inspirație

       Deși iarna nu se prea lasă îmbrâncită de razele blânde și calde ale soarelui, iar Baba Odochia ne amintește că trebuie să-și scuture cojoacele, plăpândul firicel de iarbă își face loc prin țărâna amorțită spre lumina zilei. E început de martie. Se deșteaptă din somnul amorțirii natura. În văzduh planează maiestos păsările-vestitori ai primăverii. Plugarul, cu grijile gliei în suflet, se...

Dragobete, în Casa mare a Fanfarei „Plai Nistrean”

         Anul acesta Dragobetele a venit la Rezina acompaniat de sunetele muzicii de fanfară. Mai mult – chiar a fost găzduit de o fanfară. Vorba e că anume ziua de 24 februarie a fost aleasă de către conducătorul Fanfarei „Plai Nistrean”, Ion Stavinschi, pentru desfășurarea unui atelier de creație. S-a desfășurat evenimentul în biroul, în care exersează membrii fanfarei, în Palatul raional de Cultură „Nicolae...

Mariana Lupașco, femeia care trăiește prin frumos

        Încă de pe când era elevă, Mariana Lupașco frecventa biblioteca, participând la majoritatea activităților desfășurate în instituția noastră de cultură. Acum, când este mămică, în pofida problemelor grave de sănătate, găsește timp pentru a o ghida prin lumea frumosului și pe fetița sa, Evelina.         Având dragoste pentru cultură și tradițiile neamului, dar și...Diaspora și APL - solidari în soluționarea problemelor localităților

        Tarasova este un sat din cadrul comunei Solonceni, raionul Rezina, amplasat pe malul drept al Nistrului. Prima mențiune documentară a satului Tarasova din ținutul Soroca datează din 2 februarie 1619, când domnitorul Radu Mihnea confirma lui Dragotă vornicul stăpânirea asupra satului Tarasova.

        În această localitate pitorească și foarte frumoasă locuiesc 503 cetățeni, 92 fiind copii și tineri, din ei 60 sunt cu vârste de până la 10 ani. Mulți dintre părinții acestor copii au plecat peste hotarele țării în căutarea unui loc de muncă, lăsând în grija bunicilor educația copiilor. Pentru a le face copilăria frumoasă și sănătoasă acestor copii, oameni cu inimă mare și cu grijă pentru baștină și-au propus amenajarea unui teren de joacă în curtea Școlii-Grădiniță din localitate.

        Cu eforturi comune, s-a reușit fondarea și înregistrarea Asociația de Băștinași (AdB) „Plai Nistrean”, care a stat la baza soluționării problemei din localitate. În urma parteneriatului încheiat între AdB „Plai Nistrean”, primăria comunei Solonceni și UNDP Moldova, în luna iulie 2020 a început implementarea proiectului „Teren de joacă pentru copii - copilărie frumoasă și sănătoasă” în satul Tarasova. Doar în cinci luni de implementare s-a reușit mobilizarea diasporei și a băștinașilor pentru a aduna suma necesară derulării proiectului, la care au contribuit financiar:

        - UNDP Moldova - 17100 de lei;

        - diaspora, comunitatea - 17100 de lei;

        - primăria Solonceni - 7711 lei;   

        - Consiliul raional Rezina - 15000 de lei.

        Astfel, scopul a fost atins - terenul de joacă pentru copii din curtea Școlii-Grădiniță din satul Tarasova a fost amenajat, au fost instalate șase utilaje de joacă, patru scaune și două coșuri de gunoi. Pe acest teren copiii vor avea posibilitatea să interacționeze cu alți semeni, să participle la activități de grup și să-și facă prieteni. Autorii ideii și inițiatorii procesului de amenajare a terenului menționează că au reușit pentru că Baștina a chemat feciorii și fiicele la implicare și unitate.

        Procesul de amenajare a terenului va fi reluat în primăvara anului curent, când acesta va fi împrejmuit cu un gard, pentru siguranța copiilor.

        Locuitorii satului și băștinașii mulțumesc donatorilor, APL-ui de nivelele I și II, dar și voluntarilor pentru contribuție și implicare în reușita unei intenții frumoase, necesare și utile.

        „O adevărată democrație este astăzi de neînchipuit fără implicarea plenară a cetățenilor din localitate și a diasporei în rezolvarea problemelor comunitare. Cetățenilor le pasă de satele lor, fiind departe de Baștină, sunt conștienți de problemele existente și încearcă să realizeze acțiuni în comun cu Autoritatea Publică Locală. Această colaborare trebuie continuată pentru a face viața celor rămași la Baștină mai frumoasă, iar a Diasporei - mai împlinită că a contribuit la rezolvarea problemelor din localitate”, menționează ei în context.

Pentru conformitate, Aculina POPA

 

Acasă

În sus