Diaspora și APL - solidari în soluționarea problemelor localităților
Tarasova este un sat din cadrul comunei Solonceni, raionul Rezina, amplasat pe malul drept al Nistrului. Prima mențiune documentară a satului Tarasova din ținutul Soroca datează din 2 februarie 1619, când domnitorul Radu Mihnea confirma lui Dragotă vornicul stăpânirea asupra satului Tarasova.
În această localitate pitorească și foarte frumoasă locuiesc 503 cetățeni, 92 fiind copii și tineri, din ei 60 sunt cu vârste de până la 10 ani. Mulți dintre părinții acestor copii au plecat peste hotarele țării în căutarea unui loc de muncă, lăsând în grija bunicilor educația copiilor. Pentru a le face copilăria frumoasă și sănătoasă acestor copii, oameni cu inimă mare și cu grijă pentru baștină și-au propus amenajarea unui teren de joacă în curtea Școlii-Grădiniță din localitate.
Cu eforturi comune, s-a reușit fondarea și înregistrarea Asociația de Băștinași (AdB) „Plai Nistrean”, care a stat la baza soluționării problemei din localitate. În urma parteneriatului încheiat între AdB „Plai Nistrean”, primăria comunei Solonceni și UNDP Moldova, în luna iulie 2020 a început implementarea proiectului „Teren de joacă pentru copii - copilărie frumoasă și sănătoasă” în satul Tarasova. Doar în cinci luni de implementare s-a reușit mobilizarea diasporei și a băștinașilor pentru a aduna suma necesară derulării proiectului, la care au contribuit financiar:
- UNDP Moldova - 17100 de lei;
- diaspora, comunitatea - 17100 de lei;
- primăria Solonceni - 7711 lei;
- Consiliul raional Rezina - 15000 de lei.
Astfel, scopul a fost atins - terenul de joacă pentru copii din curtea Școlii-Grădiniță din satul Tarasova a fost amenajat, au fost instalate șase utilaje de joacă, patru scaune și două coșuri de gunoi. Pe acest teren copiii vor avea posibilitatea să interacționeze cu alți semeni, să participle la activități de grup și să-și facă prieteni. Autorii ideii și inițiatorii procesului de amenajare a terenului menționează că au reușit pentru că Baștina a chemat feciorii și fiicele la implicare și unitate.
Procesul de amenajare a terenului va fi reluat în primăvara anului curent, când acesta va fi împrejmuit cu un gard, pentru siguranța copiilor.
Locuitorii satului și băștinașii mulțumesc donatorilor, APL-ui de nivelele I și II, dar și voluntarilor pentru contribuție și implicare în reușita unei intenții frumoase, necesare și utile.
„O adevărată democrație este astăzi de neînchipuit fără implicarea plenară a cetățenilor din localitate și a diasporei în rezolvarea problemelor comunitare. Cetățenilor le pasă de satele lor, fiind departe de Baștină, sunt conștienți de problemele existente și încearcă să realizeze acțiuni în comun cu Autoritatea Publică Locală. Această colaborare trebuie continuată pentru a face viața celor rămași la Baștină mai frumoasă, iar a Diasporei - mai împlinită că a contribuit la rezolvarea problemelor din localitate”, menționează ei în context.
Pentru conformitate, Aculina POPA