Primăvara - nesecat izvor de inspirație

       Deși iarna nu se prea lasă îmbrâncită de razele blânde și calde ale soarelui, iar Baba Odochia ne amintește că trebuie să-și scuture cojoacele, plăpândul firicel de iarbă își face loc prin țărâna amorțită spre lumina zilei. E început de martie. Se deșteaptă din somnul amorțirii natura. În văzduh planează maiestos păsările-vestitori ai primăverii. Plugarul, cu grijile gliei în suflet, se...

Dragobete, în Casa mare a Fanfarei „Plai Nistrean”

         Anul acesta Dragobetele a venit la Rezina acompaniat de sunetele muzicii de fanfară. Mai mult – chiar a fost găzduit de o fanfară. Vorba e că anume ziua de 24 februarie a fost aleasă de către conducătorul Fanfarei „Plai Nistrean”, Ion Stavinschi, pentru desfășurarea unui atelier de creație. S-a desfășurat evenimentul în biroul, în care exersează membrii fanfarei, în Palatul raional de Cultură „Nicolae...

Mariana Lupașco, femeia care trăiește prin frumos

        Încă de pe când era elevă, Mariana Lupașco frecventa biblioteca, participând la majoritatea activităților desfășurate în instituția noastră de cultură. Acum, când este mămică, în pofida problemelor grave de sănătate, găsește timp pentru a o ghida prin lumea frumosului și pe fetița sa, Evelina.         Având dragoste pentru cultură și tradițiile neamului, dar și...La săniuș în siguranță

         Zilele cu zăpadă sunt o adevărată bucurie pentru copiii care abia așteaptă să iasă la săniuș. Dat fiind faptul că, de multe ori, copiii rămân nesupravegheați de maturi, ei sunt predispuși riscului de a ajunge pe carosabil.

         *În cazul, în care ați permis copilului să plece la săniuș, urmăriți dacă nu se joacă în apropierea bazinelor acvatice înghețate, oricât de rezistent ar părea stratul de gheață.
         *Verificați personal locul unde se dă cu saia copilul Dumneavoastră.

         *Atenționați-l să se dea cu sania doar atunci când vizibilitatea nu este redusă din cauza ninsorii, ceții sau lapoviței.

         Alegeți o pârtie nu prea abruptă și lipsită de obstacole, precum denivilări, copaci, stâlpi sau garduri.

         *Recomandați-i copilului să nu supraîncarce sania.

         În cazul, în care sunteți martori la situații când copiii se află nesupravegheați la joacă, în adiacentul drumurilor publice sau pe gheața lacurilor/iazurilor din localitate, solicitați intervenția Poliției sau a Salvatorilor („112”).

         Totodată, Inspectoratul de Politie Rezina atenționează cetățenii raionului Rezina despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice.

         În contextul răcirii temperaturii aerului și formării podului de gheață pe suprafața bazinelor acvatice, cetățenii sunt îndemnați să evite pescuitul sau mersul pe gheața bazinelor acvatice, deoarece grosimea acesteia nu depășește 8-10 cm.
         Dacă totuşi se întâmplă situaţii nefaste şi gheaţa s-a prăbuşit sub greutatea corpului, este foarte important ca să fie păstrat calmul şi să se ceară ajutor. Nu te bălăci, încearcă să urci cu pieptul pe marginea gheţii, cu mâinile aruncate înainte. Încearcă să te ridici de sine stătător pe gheaţă, iar mai apoi mişcă-te târâş spre mal.

 

Acasă

În sus