RECOMANDĂRI cu privire la măsurile de profilaxie a cazurilor de înec pe perioada sezonului estival 2021

În temeiul Legii nr. 436/2006, privind administraţia publică locală, conform prevederilor Legii „Cu privire la protecţia civilă" nr. 271/1994,  Hotărârii Guvernului nr. 929/2020 „Cu privire la măsurile de pregătire a protecţiei civile a Republicii Moldova pentru anul 2021", în scopul organizării măsurilor de profilaxie a cazurilor de înec în bazinele acvatice pe perioada sezonului estival:  1.     Preşedinţii...

Sesiunea examenelor 2021 a început!

Sesiunea de examene din acest an a debutat cu prima probă pentru absolvenții de gimnaziu, alolingvi. Examenul la proba Limba și literatura română a fost susținut în 228 de instituții de învățământ din țară. Conform orarului actualei sesiuni, următoarea probă va avea loc luni, 7 iunie, la Matematică. Iar joi, 10 iunie, se va desfășura proba la limba de instruire. Ultimul examen, la Istoria românilor și universală, va fi organizat pe 14 iunie....

S-au scumpit plăcuțele de înmatriculare

S-au scumpit plăcuțele de înmatriculare pentru autoturisme. Astfel, în loc de 480 de lei pentru o plăcuță simplă, vom plăti 550 de lei. Dacă vă doriți o anumită combinație de litere și cifre,va trebui să plătiți 6050 lei. Trei litere identice și trei cifre identice costă 8250 de lei. Pentru trei litere identice și o cifră va trebui să plătiți 11 000 lei. Un cuvânt și orice combinație de 3 cifre costă 26.400 de lei. Dacă veți opta și pentru o...Datini și obiceiuri de Anul Nou – în format on-line

         Recent, juriul a examinat secvențele video prezentate de către participanții la Festivalul datinilor și obiceiurilor de Anul Nou „Cad fulgi de nea pe clinchet de clopoțel”, pronunțând verdictul și numindu-i pe cei mai buni.

         Festivalul-concurs raional al obiceiurilor și datinilor de iarnă „Cad fulgi de nea pe clinchet de clopoțel” s-a desfășurat sub egida Secției Cultură a Consiliului raional  Rezina, în format on-line și a avut drept scop: valorificarea și păstrarea tradițiilor populare, a datinilor și obiceiurilor de Anul Nou; scoaterea din anonimat a cetelor de urători din localitățile raionului; promovarea urăturilor populare de valoare artistică; promovarea obiceiului teatralizat („Capra”, „Caluțul”, „Ursul”, „Jocul măștilor”, „Semănatul” etc); îmbogățirea repertoriului formațiilor artistice.

         La aprecierea prestației formațiilor folclorice, juriul a ținut seama de următoarele aspecte: autenticitatea plugușorului, obiceiului teatralizat; aspectul estetic și  ținuta scenică; măiestria interpretativă; utilizarea atributicii caracteristice obiceiului prezentat; locul și decorul filmărilor.

         Cei mai buni s-au dovedit a fi membrii Formației folclorice „Haiducii” de la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov” (conducător – Maxim Frunză). Ei s-au învrednicit de Premiul Mare, de diplomă și de un premi bănesc în valoare de 1500 de lei.

         Următorii în clasament au fost urătorii din Solonceni (Formația folclorică „Sălcioara”, conducător – Vasilița David) și Peciște (Formația folclorică „Țărăncuța”, conducător – Alexandru Stati). Prestația lor a fost răsplătitiă de către organizatori cu diplomă și câte un premiu bănesc de 1200 de lei.

         Formațiile folclorice din Ignăței („Ciocârlia”, conducător – Corina Chirtoacă) și Păpăuți (conducător – Nadejda Șumilă) au ocupat treapta a doua a clasamentului, mai bucurându-se de diplomă și de câte un premiu în valoare de 1000 de lei.

         Încheie clasamentul locurilor de frunte formațiile artistice din Lalova („Amurgul”, conducător – Valeriu Lungu), „Vatra” și „Busuiocul” din Țareuca (conducător – Ana Burduja), deținătoare ale locului III, pentru care fapt au fost răsplătite cu diplomă și premii în mărime de 850 de lei.

         Cu mențiuni a fost apreciată evoluarea colectivelor folclorice „Busuioc” din Bușăuca (conducător – Irina Zagorodniuc), „Pădurenii” din Țahnăuți (conducător – Serghei Grosu) și „Ghioceii” din Țâpova (conducător – Nina Saharnean). La fel, membrii colectivelor date au primit și premii bănești – 600, 450 și 350 de lei, respectiv.

         Merită să amintim și să spunem și cititorilor noștri că, în ediția din anul curent au participat, în afara concursului, și două formații folclorice din satul Limanscoe (Frecăței), raionul Reni, regiunea Odesa, Ukraina. Este vorba despre Ansamblul vocal model „Floare de mălin” (conducător - Andrei Tcaci) și Ansamblul etno-folcloric model „Mugurașii” (conducător - Valentina Tcaci). Salutăm, și pe această cale, începutul unei colaborări, pe care ne-o dorim frumoasă și rodnică, reciproc avantajoasă.

         Botezul Domnului încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, lăsându-ne în suflet ecoul unor zile de poveste, în care, alături de cei dragi nouă, ne-am tot urat un an bun, cu ploi curate și la timp, cu roade bogate și cu multă sănătate. Să dea bunul Dumnezeu împlinire tuturor gândurilor sincere și frumoase.

Aculina POPA

        

Acasă

În sus