„Garderoba Socială” – un Serviciu Modern de Bibliotecă, care a ajutat mulțime de oameni

         Zilele trecute l-am văzut pe părintele Serghei, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Pripiceni-Răzeși, în fața Bibliotecii Publice Raionale ”Mihai Eminescu”. Venise să ia de la bibliotecă o donațe de haine pentru beneficiarii Centrului de plasament pentru copii „Picături de suflet” din localitate. Din discuțiile pe care le-am avut ulterior cu directorul bibliotecii, dna Galina Davâdic, am...

La săniuș în siguranță

         Zilele cu zăpadă sunt o adevărată bucurie pentru copiii care abia așteaptă să iasă la săniuș. Dat fiind faptul că, de multe ori, copiii rămân nesupravegheați de maturi, ei sunt predispuși riscului de a ajunge pe carosabil.          *În cazul, în care ați permis copilului să plece la săniuș, urmăriți dacă nu se joacă în apropierea bazinelor acvatice înghețate,...

Noutăți legislative în domeniul veniturilor populației, în vigoare de la 1 ianuarie 2021

         Mai multe modificări ale legislației care vizează veniturile populației au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Modificările respective se referă la modalitatea de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, impozitul pe venit al persoanelor fizice, acordarea indemnizației pentru familiile cu copii, cuantumul minim garantat, cuantumul salariului mediu lunar prognozat pe economie, dreptul la reexaminarea pensiei pentru...COVID-19: situație tensionată în raion

         Situația epidemiologică la îmbolnăvirile prin COVID-19 în raion, în special cea atestată în ultimele zile la Azilul de bătrâni, a constituit subiectul dezbătut în cadrul ședinței Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică. În debutul ședinței, președintele raionului, Valeriu Ciorici, dumnealui și președinte al comisiei respective, a ținut să menționeze agravarea situației la compartimentul îmbolnăviri prin COVID-19, accentuând: „Nu respectăm regulile de comportament și situația e destul de tensionată”.

         Apoi, medicul epidemiolog Ion Cheptene a oferit asistenței date referitoare la infecția cu COVID-19 în raion, la data de 07 septembrie, dimineață. Astfel, la acel moment, erau înregistrate 391 de cazuri de îmbolnăvire, plus 31 de cazuri în rândul deținuților în Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Medicul a mai menționat că, dacă pe parcursul a 5 săptămâni au fost înregistrate câte 30-36 de cazuri săptămânal, apoi în ultima săptămână numărul îmbolnăvirilor s-a dublat – 64.

         Distribuirea cazurilor de îmbolnăviri după categoria de vârstă arată astfel: 0-9 ani – 12 cazuri, 10-19 ani – 5, 20-29 de ani – 30, 30-39 de ani – 57, 40-49 de ani – 72, 50-59 de ani – 96, 60-69 de ani – 82 și mai mult de 70 de ani – 37 de cazuri.

         Din numărul total al îmbolnăvirilor, 245 au fost înregistrate la femei și 146 – la bărbați. După tipul de transmitere – două cazuri de import, aduse din Turcia și Ukraina, celelalte toate sunt cu transmitere locală.

         Din totalul de localități din raionul nostru, pe moment sunt afectate 27, inclusiv orașul Rezina cu 237 de cazuri, Cinișeuți – 24, Păpăuți – 13, Țareuca – 12, Echimăuți și Țahnăuți – câte 11, Solonceni – 10, Cuizăuca – 9, Sârcova – 8, Mateuți și Horodiște – câte 7, Piscărești – 6, Saharna – 5, Gordinești, Bușăuca și Cogâlniceni – câte 4, Trifești, Ignăței și Peciște – câte 3, Otac și Pripiceni – câte 2 cazuri, Meșeni, Țipova, Roșcana, Slobozia-Horodiște, Pereni și Lipceni – câte un caz.

         La moment, cei mai afectați de COVID-19 sunt pensionarii (97, activi – 44), lucrătorii medicali (64/10), SE „Bordnetze” SRL (17/3), angajații Penitenciarului-17 (15/7), ai SRL „Candidus” (12/2), ai instituțiilor de învățământ (24/12), ai unității comerciale „Family Market” (8/3), Aziululi de bătrâni (9 beneficiari și un angajat/10). Tot mai frecvente devin cazurile de îmbolnăvire, înregistrate în rândurile cadrelor didactice.

         Din totalul de 391 de cazuri înregistrate, 240 sunt recuperate, 68 de bolnavi se află la tratament în spitale din Chișinău, Rezina și Orhei, 73 de persoane bolnave sunt tratate la domiciliu. Cu părere de rău, avem înregistrate și 10 decese, persoanele având vârste între 51-86 de ani, toate cu comorbidități.

         Cât privește situația de la Azilul pentru bătrâni, unde sunt 32 de beneficiari și 16 angajați, pe data de 04 septembrie au fost înregistrate 8 cazuri de COVID-19 în rândul beneficiarilor. Pe 06 septembrie au fost depistate încă 2 cazuri – un beneficiar și un angajat. Toți bolnavii au fost internați în Spitalul raional Rezina pentru tratament. Toate încăperile au fost dezinfectate. Ținând cont de faptul, că toți beneficiarii au fost în contact unii cu alții s-a decis ca fiecare beneficiar să nu părăsească odaia fără necesitate stringentă, fiind alimentați individual. La moment, în calitate de contacți sunt identificați 23 de beneificiari și 9 angajați. Toți se află sub supravegherea medicului de familie. La fel, s-a decis ca angajații să activeze în 2 ture, fără părăsirea sediului azilului, până la data de 08 septembrie, când vor fi testați la COVID-19.

         Administrația azilului a fost consultată referitor la acțiunile ce se impun a fi întreprinse în situația creată.

         Fiind întrebat de către vicepreședintele raionului, Aurelia Grigoriță, câți bani au fost alocați instituției pentru a asigura profilaxia la COVID-19, Boris Artin, șeful Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei, în a cărei subordine se află azilul, a răspuns că au fost asigurați cu toate cele necesare.

         Președintele Valeriu Ciorici a menționat că pentru dimineața zilei de 08 septembrie este preconizată testarea, fără plată, a angajaților azilului (10 persoane). După care a dat citire proiectului de hotărâre, care prevede un șir de măsuri, puse în sarcina administrației Azilului de bătrâni, și menite să asigure gestionarea adecvată a situației create. Valeriu Ciorici a propus și alocarea sumei de 20 de mii de lei din fondul de rezervă pentru testarea angajaților și beneficiarilor Azilului de bătrâni și procurarea medicamentelor necesare, dezinfectantului, lămpilor bactericide.

         În continuare, dumnealui a solicitat propunerile celor prezenți în scopul unei mai bune gestionări a situației, „cu atât mai mult, cu cât de la 01 septembrie au fost deschise școlile”.

         Anatolie Popa, șeful SSP a IP Rezina, a propus ca să fie formată o echipă care să verifice entitățile bugetare, în primul rând - școlile și grădinițele, pentru a identifica nivelul de respectare a măsurilor anti-COVID. Președintele Valeriu Ciorici i-a propus în calitate de membri ai acestei echipe pe Anatolie Popa, vicepreședintele raionului Aurelia Grigoriță, medicul de familie din teritoriu sau asistentul medical. Echipa respectivă își va începe activitatea cât de curând posibil.

Aculina POPA

Acasă

În sus