Stimaţi lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

         Consemnată  anual în a treia duminică a lunii septembrie, Ziua lucrătorului din sfera protecţiei sociale a populaţiei îmi oferă plăcutul prilej să Vă  transmit sincere felicitări şi urări de bine tuturor celor care activează în acest domeniu. Îmi exprim întreaga recunoștinţă pentru eforturile Dumneavoastră în deservirea și consilierea socială a populaţiei, pentru implicarea, dăruirea de care daţi dovadă&nbs...

Consiliul electoral al circumscripției electorale raionale Rezina nr. 26 a fost constituit

         Prin Hotărârea nr. 4219 din 11 septembrie 2020, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a constituit Consiliul electoral al circumscripției electorale raionale Rezina nr. 26 în componență numerică din 9 membri. Prin aceeași hotărâre, CEC a apărobat și componența nominală a Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Rezina nr. 26, după cum urmează:          1. Albu Aliona,...

Stimaţi silvicultori din raionul Rezina!

         Cu prilejul frumoasei sărbători profesionale, marcate tradiţional în mijlocul  lunii septembrie, Vă adresez cele mai sincere şi cordiale felicitări cu urări de bine şi prosperitate.          În numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, îmi exprim recunoștința profundă pentru contribuţia pe care o aduceţi în administrarea şi gospodărirea durabilă a pădurilor...Subiectul principal - libera circulație a medicilor, pacienților și elevilor din regiunea transnistreană în instituțiile din Rezina

        Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a efectuat, ieri, o vizită în Rezina, unde a discutat cu administrația publică locală, cu medicii locuitori din regiunea transnistreană, care au ales să fie cazați temporar în Rezina din cauza restricțiilor de circulație impuse de Tiraspol, dar și cu pedagogii de la Liceul Teoretic „Olimp”.

        Reprezentanții spitalului raional Rezina au vorbit despre provocările pandemiei Covid-19, dar și despre dificultățile de circulație în zona de securitate. „Am acordat atenție deosebită populației din stânga Nistrului, care nu beneficiază de servicii medicale și utilaje performante. Anual, circa 100 de femei din regiunea transnistreană vin să nască la Rezina, până la o mie de pacienți sunt tratați de hepatită, boli infecțioase și cancer. Însă, nu mi-am imaginat că vom ajunge în situația când noi, medicii nu vom putea avea acces la serviciu pentru a ajuta oamenii. 21 de medici și asistenți medicali din regiunea transnistreană lucrează la spitalul raional Rezina, iar acum resimțim un deficit de resurse umane. Am ales să fim cazați și suntem recunoscători, dar lipsa familiei se resimte psihologic”, a declarat directorul spitalului raional, Nina Postu.

        Viceprim-ministra Cristina Lesnic a informat că posibilitatea de cazare și asigurare a diurnelor pentru medicii din regiunea transnistreană ce lucreaza în partea dreaptă a Nistrului a fost prelungită până la sfârșitul lui septembrie. În același timp, au fost examinate mai multe posibile soluții, ce ar facilita libera circulație a medicilor pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv transportarea organizată și testarea pentru COVID-19 o dată la câteva zile pentru a se reuni cu familia și cei apropiați.

        În cadrul discuțiilor, au fost examinate necesitățile spitalului, menționându-se în mod special investițiile în termoizolarea clădirii și schimbarea tâmplăriei, ceea ce ar asigura și confortul pacienților și eficiența energetică a instituției. Administrația spitalului a menționat că va participa la concursul proiectelor din fondul de reintegrare.

        Cristina Lesnic a vizitat și Liceul „Olimp” din Rezina, în care învață 24 de elevi din Râbnița și alte localități. În cadrul ședinței a fost discutat modul de organizare a procesului de învățământ după întâi septembrie. Liceul a ales modelul 1 propus de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de organizare a procesului de învățământ pentru 28 de clase, și modelul hibrid cu prezență fizică și online a elevilor la ore pentru două clase.

        Pentru a asigura posibilitatea frecventării orelor de către elevii din regiunea transnistreană, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a convenit cu administrația asupra unui mecanism de interacțiune pentru a pregăti toate formalitățile cu Tiraspolul. „Biroul Politici de Reintegrare va face demersurile necesare pentru a asigura circulația elevilor și însoțitorilor lor chiar în condiții de autoizolare a regiunii transnistrene,” a spus Cristina Lesnic.

        În alt context, administrația liceului a informat că au încheiat procedurile de achiziție pentru realizarea proiectelor finanțate din Programul de Acțiuni pentru Reintegrarea Țării, în sumă de 500 de mii de lei. Este vorba de reparația capitală a sălii de festivități și de sport. Anterior, în cadrul PARȚ au fost finanțate lucrări de reparație a acoperișului, de amenajare a grupurilor sanitare și a sălilor sportive și de festivități, în sumă de peste 1,7 milioane lei.

        Tot ieri, viceprim-ministrul pentru Reintegrare a vizitat și fabrica de ciment „Lafarge Ciment” SA, din Rezina, la care activează 17 angajați din Râbnița. Administrația a solicitat anterior asistența Biroului Politici de Reintegrare pentru a asigura circulația liberă și prezența angajaților la serviciu. Potrivit administrației, o parte din angajați s-a mutat provizoriu în orașul Rezina, iar alții se află în șomaj tehnic. Totodată, au fost prezentate informații ample despre măsurile stricte de protecție a personalului, care au permis evitarea răspândirii noului coronavirus în rândul celor 200 de angajați.

        La ședință au luate parte conducerea raionului, consilieri locali, medici, reprezentanți ai serviciilor desconcentrate, reprezentantul Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat și presa locală.

        Dialogul cu interlocutorii s-a desfășurat în mod constructiv, interactiv și orientat pentru a identifica soluții comune pentru cetățeni.

Sursă: gov.md

 

Acasă

În sus