„Garderoba Socială” – un Serviciu Modern de Bibliotecă, care a ajutat mulțime de oameni

         Zilele trecute l-am văzut pe părintele Serghei, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Pripiceni-Răzeși, în fața Bibliotecii Publice Raionale ”Mihai Eminescu”. Venise să ia de la bibliotecă o donațe de haine pentru beneficiarii Centrului de plasament pentru copii „Picături de suflet” din localitate. Din discuțiile pe care le-am avut ulterior cu directorul bibliotecii, dna Galina Davâdic, am...

La săniuș în siguranță

         Zilele cu zăpadă sunt o adevărată bucurie pentru copiii care abia așteaptă să iasă la săniuș. Dat fiind faptul că, de multe ori, copiii rămân nesupravegheați de maturi, ei sunt predispuși riscului de a ajunge pe carosabil.          *În cazul, în care ați permis copilului să plece la săniuș, urmăriți dacă nu se joacă în apropierea bazinelor acvatice înghețate,...

Noutăți legislative în domeniul veniturilor populației, în vigoare de la 1 ianuarie 2021

         Mai multe modificări ale legislației care vizează veniturile populației au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Modificările respective se referă la modalitatea de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, impozitul pe venit al persoanelor fizice, acordarea indemnizației pentru familiile cu copii, cuantumul minim garantat, cuantumul salariului mediu lunar prognozat pe economie, dreptul la reexaminarea pensiei pentru...Ședința extraordinară a Consiliului raional - amânată pentru vremuri mai bune

        S-a întâmplat ieri, vineri, zi pentru care, cu începere de la ora 12.00, era preconizată desfășurarea ședinței extraordinare a Consiliului raional Rezina. Agenda de lucru a forului raional conținea 9 chestiuni, inclusiv cele cu privire la activitatea, în anul 2019, a Direcției Învățământ, Tineret și Sport, a Secției Cultură, a Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei și a Direcției Finanțe.

        În debut, președintele raionului, Valeriu Ciorici, a solicitat ca în Sala de conferințe a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, în care urmă să-și desfășoare lucrările ședința, să rămână doar 50 de persoane, pentru a respecta regulile de comportament în perioada pandemiei de COVID-19 și prevederile Hotărârii nr. 17 din 23 iunie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

        După aceasta, consilierul Oleg Negură a solicitat cuvânt pentru a face publice o declarație și un demers. Declarația era adresată secretarului Consiliului raional, Vasile Gobjilă, și comunica faptul că cei 6 consilieri raionali, aleși pe listele PDM în urma scrutinului local din toamna anului trecut, en-corpore, aderă la PP „Pro-Moldova” și că în continuare fracțiunea va purta numele de „Pro-Moldova”. Unii dintre cei prezenți în sală au apludat decizia celor 6 consilieri.

        Demersul consilierilor „Pro-Moldova” era adresat președintelui raionului, Valeriu Ciorici, și viza imposibilitatea desfășurării ședinței și amânarea acesteia pentru o dată de după 15 iulie 2020, dată până la care a fost prelungită starea de urgență în sănătatea publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Motivul autorilor demersului – prezența în sală a mai multor persoane cu vârsta 63+ și lipsa listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Dânșii aminteau și prevederile pct. 9 al hotărârii în cauză, care stipulează că, „nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate”, mai adăugând și faptul că „urgența în petrecerea acestei ședințe extraordinare nu constituie o necesitate stringentă”.

        A urmat o rundă de păreri și dezbateri, în cadrul căreia a fost amintit și faptul, că unii dintre solicitanții amânării ședinței, cu doar trei zile mai devreme, participaseră la ședința Consiliului orășenesc Rezina. La solicitarea lui Valeriu Ciorici a fost luată o pauză pentru ca, împreună cu președinții fracțiunilor, să se decidă asupra desfășurării ședinței.

        La revenirea în sală, Valeriu Ciorici, înainde de a face publică decizia cu privire la desfășurarea ședinței Consiliului raional, a menționat: „Văd că se încearcă a-mi pune bețe în roțile carului, pe care l-am luat în spatele meu. Cu sprijinul dumneavoastră, stimați colegi, împreună, putem izbuti multe, dar mă întreb: de ce unii dinte colegi nu vor să știe despre cum unii dintre angajații Consiliului raional au primit în ultimii 2 ani câte două salarii de funcție; cum n-au fost anunțate concursuri la funcțiile publice vacante, cum n-au fost desfășurate proceduri de achiziții…” Și președintele a numit mai multe sume, de milioane de lei, cheltuirea cărora trezește mari semne de întrebare. „Chiar dumneavoastră nu vreți să știți realitatea din raion? Doar în perioada preelectorală le-am promis alegătorlor că vom face totul ca să fie liniște și legitimitate în activitate.

        Ținând cont de cele ce se întâmplă azi, vreau să vă spun că COVID-ul e la noi aici, în sală, în Consiliul raional, încă nu l-am combătut.

        Eu îmi retrag dispoziția de convocare și anulez ședința de astăzi”.

        Data desfășurării ședinței Consiliului raional va fi stabilită printr-o dispoziție adăugătoare.

Aculina POPA

Acasă

În sus