Hotărârea nr. 03 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale din 23 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând  informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia...

Hotărârea nr. 02 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale Rezina din 20 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia pentru...

Sedință operativă pe vreme de stare de urgență

         Chiar dacă țara se află în stare de urgență urmare a situației creată la infecția cu coronavirus de tip nou COVID-19, angajații structurilor Consiliului raional Rezina, ai Aparatului președintelui raionului se străduie să facă față sarcinilor, evident, cu respectarea măsurilor de siguranță, impuse de starea de fapt. Astfel, în timpul ședinței operative din dimineața zilei de luni, președintele raionului, Valeriu Ciorici,...Apicultorii din raionul Rezina au creat o asociație de producție

        Astăzi, apicultorii din raionul Rezina s-au întrunit în Sala de ședințe a Consiliului raional pentru a decide asupra fondării unei asociații de producție în domeniul dumnealor de activitate. Președinte al ședinței a fost ales Vitalie Cuzuioc, care le-a vorbit celor prezenți despre avantajele aparteneței producătorilor apicoli la o asociație de producție și pașii, pe care urmează să-i întreprindă pentru a înregistra organizația și a o face activă și utilă pentru fiecare membru al ei. S-a dicutat și despre mărimea cotizației de membru, despre diverse momente, ce însoțesc proscesul de constituire și îngeristrare a unei atare structuri.

        În urma dezbaterilor, apicultorii prezenți au decis să aleagă un președinte, căruia să-i delegheze împuternicirile referitoare la înregistrarea asociației, deschiderea contului bancar etc. În unanimitate, dânșii au susținut candidatura tinerei și energicei apicultoare Doina Pantaz.

        După ce va efectua procedura de înregistrare a Asociației apicultorilor din raionul Rezina, pe care au decis s-o numească „Nistru”, Doina Pantaz îi va convoca într-o nouă ședință pe apicultori, în cadrul căreia vor trebui să aleagă Consiliul de administrație, Comisia de cenzori, să decidă asupra mărimii cotizației de membru etc.

        După, apicultorii n-au ratat ocazia de a discuta despre specificul iernării albinelor în sezonul rece al anului curent, despre problemele pe care le confruntă, să-și împărtășească din experiență.

        La întrunirea apicultorilor a participat Valeriu Ciorici, președintele raionului Rezina, și Vera Cernega, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional.

        Potrivit informației furnizată de către Vitalie Cuzuioc, inspector principal la Direcția teritorială Siguranța alimentelor Orhei, cu raza de acoperire și a raionului Rezina, la moment, în raionul Rezina sunt înregistrați 211 apicultori. Potrivit datelor statistice, pe pacursul anului 2019, apicultorii rezineni au livrat către diferite unități de procesare 98 de tone de miere. Deci, raionul are potențial bun în acest domeniu, potențial în dezvoltare și care merită atenție. Totodată, este necesar ca producătorii să evolueze, să se modernizeze, să participe la training-uri, expoziții etc. În acest sens, de un mare ajutor le va fi și calitatea de membru al unei organizații, gen cea pe care au decis azi s-o creeze.

Aculina POPA

Acasă

În sus