Autorul „Albinuței”, omagiat de copilași rezineni

         Pe 14 martie, ziua în care, acum 85 de ani, poetul Grigore Vieru a venit în astă lume, la Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”, cu implicarea angajaților,  a fost desfășurat un cenaclu literar-muzical „In memoriam Grigore Vieru”.          Inaugurat de către Daria Ciornâi, directorul instituției de cultură, cenaclul a fost continuat de către moderatorul Cristina Nicolaev...

Ecoul Afganistanului, viu și după trei decenii

         31 de ani s-au împlinit pe 15 februarie curent din ziua, în care ultimele trupe ale Armatei sovietice au părărsit Afganistanul. Rămâneau în urmă aproape zece ani de război, cu lacrimi, durere și multe vieți tinere, curmate în floarea vârstei…          La Rezina, acțiunile au demarat în dimineața zilei de 14 februarie, cu un marș al comemorării, care s-a deplasat...

Seminar raional pentru bibliotecari

         Bibliotecarii din raion au fost convocați pentru a participa la lucrările unui seminar cu tematica „Evaluarea rapoartelor anuale ale bibliotecilor publice teritoriale: implementarea prevederilor reglementare. Organizarea activităților în parteneriat”. După cum reiese și din tematică, dânșii, împreună cu Angela Ursache, specialist principal în domeniile Biblioteci, Patrimoniu și Muzee în Secția Cultură a...Campanie de informare, desfășurată de AIPA

        În perioada 20-31 ianuarie 2020, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și cu suportul financiar al BC „Moldova Agroindbank” SA, desfășoară „Campania de informare privind oportunitățile de finanțare pentru anul 2020 prin prisma Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural”.

        Campania are drept obiectiv informarea pe larg a producătorilor agricoli, reprezentanților autorităților locale, persoanelor interesate despre posibilitățile de accesare a subvențiilor postinvestiționale, în avans pentru proiecte start-up, precum și subvențiilor în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural. De menționat că reprezentanții Agenției, desfășoară această campanie de informare în  34 de raioane, comunicând fermierilor procedurile de recepționare și administrare a cererilor de subvenționare pentru anul 2020.

        De asemenea, se pune accent pe informarea potențialilor beneficiari de subvenţii cu privire la respectarea criteriilor de eligibilitate pentru obținerea acestui suport financiar din partea statului, precum şi îndeplinirea tuturor obligaţiilor ce rezultă din prevederile Regulamentelor de subvenționare.

        Un seminar din cadrul Campaniei de referință s-a desfășurat, cu suportul Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru (șef – Vera Cernega), pe 23 ianuarie, și în raionul Rezina, la el fiind prezenți producători agricoli, primari, specialiști în domeniul reglementării regimului funciar în primării, alte persoane interesate de principalele măsuri de sprijin, ce vor fi acordate prin prisma subvențiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru anul 2020.

        În debut, vicepreședintele raionului în domeniul dezvoltării raionale, Teodor Cuculescu, a salutat organizatorii și asistența, îndemnându-i pe cei prezenți să fie activi și să pună întrebările care îi frământă în domeniul subvenționării în anul 2020.

        Astfel, reprezentanții MADRM, ai AIPA au informat producătorii agricoli și tot publicul prezent la eveniment cu privire la rezultatele obținute în anul 2019, dar și perspectivele subvenționării pentru anul 2020, astfel, îndemnând fermierii, administrațiile publice locale să fie activi la accesarea subvențiilor, contribuind la modernizarea sectorului agricol din țara noastră. Informații ample au prezentat Galina Petrachi, șeful Direcției Politici și programe de dezvoltare rurală a MADRM, Valerian Corobca, șeful ST Orhei a AIPA, Petru Tâmbur, director-adjunct AIPA.

        Alexei Negură, directorul filialei Rezina a BC ”Moldova-Agroindbank” SA, a informat detaliat asistența despre oportunitățile de finanțare, accesibile pentru agenții economici din agricultură, condițiile de acordare a creditelor, facilitățile oferite în anumite cazuri la acordarea împrumuturilor.

        De menționat că mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, potrivit aipa.gov.md, pentru anul  2020 constituie 1 miliard lei.

Pentru conformitate, Aculina POPA

 

 

 

 

Acasă

În sus