Stimaţi lucrători din sfera protecției sociale a populației din raionul Rezina!

         Consemnată  anual în a treia duminică a lunii septembrie, Ziua lucrătorului din sfera protecţiei sociale a populaţiei îmi oferă plăcutul prilej să Vă  transmit sincere felicitări şi urări de bine tuturor celor care activează în acest domeniu. Îmi exprim întreaga recunoștinţă pentru eforturile Dumneavoastră în deservirea și consilierea socială a populaţiei, pentru implicarea, dăruirea de care daţi dovadă&nbs...

Consiliul electoral al circumscripției electorale raionale Rezina nr. 26 a fost constituit

         Prin Hotărârea nr. 4219 din 11 septembrie 2020, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a constituit Consiliul electoral al circumscripției electorale raionale Rezina nr. 26 în componență numerică din 9 membri. Prin aceeași hotărâre, CEC a apărobat și componența nominală a Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Rezina nr. 26, după cum urmează:          1. Albu Aliona,...

Stimaţi silvicultori din raionul Rezina!

         Cu prilejul frumoasei sărbători profesionale, marcate tradiţional în mijlocul  lunii septembrie, Vă adresez cele mai sincere şi cordiale felicitări cu urări de bine şi prosperitate.          În numele Consiliului raional Rezina şi al meu personal, îmi exprim recunoștința profundă pentru contribuţia pe care o aduceţi în administrarea şi gospodărirea durabilă a pădurilor...Reîntorși la baștină, de Ziua Culturii Naționale

       Angajații din domeniul culturii raionului Rezina au marcat Ziua Culturii Naționale. Evenimentul s-a produs pe 17 ianuarie, în Sala mică a Palatului raional de Cultură (PRC) „Nicolae Lupov”, bucurându-se și de mulți oaspeți de onoare, așteptați cu drag la sărbătoare.

       În aplauzele publicului spectator, moderatorul Angela Laur i-a invitat pe Aurelia Grigoriță, vicepreședintele raionului în probleme juridico-sociale, Eleonora Graur, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Angela Racu, șeful Secției Cultură, dar și pe mai mulți baștinași ai raionului, care prin activitatea lor în diferite domenii ale culturii au făcut și fac faimă bună Rezinei  - interpreții Saveliu Cojocaru, Olesea Olteanu și Aurel Chirtoacă, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Ghilaș, mateuțeanul Ion Știrbu, cel care a adunat exponate pentru unicul muzeu de etnografie și istorie înregistrat în raionul nostru, Nicolae Nalbuș, cunoscut corespondent netitular al PP „Farul Nistrean”, veterani ai culturii rezinene...

       În mesajul de salut, Angela Racu a procedat la o succintă incursiune în activitatea oamenilor de artă și cultură din raion în anul care s-a scurs, apreciind eforturile colegilor în promovarea valorilor artistice autentice la nivel de raion, țară și chiar peste hotarele Republicii Moldova.

       De apreciere pentru munca pe care o fac zi de zi, în condiții destul de dificile, în special pe timp de iarnă, lucrătorii din domeniul culturii au avut parte de la vicepreședintele raionului Aurelia Grigoriță și de la deputatul Eleonora Graur. Dumnealor, de rând cu felicitările și urările de bine, le-au mai dorit sănătate și succese în activitatea de mai departe.

       Apoi, asistența a cinstit, printr-un minut de reculegere, memoria colegilor de cândva, plecați în lumea umbrelor.

       Din numele Consiliului raional și al Secției Cultură, celor mai activi și cu cele mai bune rezultate le-au fost decernate diplome, printre ei - și elevi ai Școlii de Muzică și ai Școlii de Arte Plastice pentru Copii. N-au fost uitați și partenerii, receptivi la solicitările angajaților din biblioteci și instituțiile de cultură din raion.

       Maria Celac, conducătorul Cercului „Pănușa fermecată”, a recitat un fragment din poezia „Viața” de Mihai Eminescu, iar pentru a da și mai multă culoare sărbătorii, pe scenă au urcat violinele din Ansamblul „Rapsodia” și membrii Formației folclorice „Opincuța” de la PRC.

       Cu mult drag și cu emoția revederii pe chip, au cântat pentru spectatori interpreții Aurel Chirtoacă, Olesea Olteanu și Saveliu Cojocaru. Dânșii și-au amintit de anii trăiți în raionul Rezina, declarându-se încântați de oricare ocazie de a reveni la baștină și de a-și da întâlnire cu publicul rezinean.

       Nicolae Nalbuș, după ce i-a vorbit de bine pe angajații din cultură, amintindu-și de evoluările brigăzilor de agitație de cândva direct în câmp, prin care fapt „ne dădeau noi puteri pentru a lucra și mai bine”, a citit versuri din creația proprie – simple, fără pretenții, versuri în care autorul regretă anii trăiți cu mai puțin folos, goana omului după bogăție deșartă și efemeritatea vieții celui muritor.

      La rându-i, Ion Știrbu a vorbit despre o nobilă intenție pe care o are – înființarea în sat a unui muzeu în amintirea arheologului Ion Hâncu, originar din Mateuți.

       Doctorul habilitat în studiul artelor Victor Ghilaș a captat atenția publicului spectator prin evocarea patrimoniului arheologic al raionului Rezina și disponibilitatea de viitoare colaborări.

       Sărbătoarea a fost aproape de sufletul oamenilor de cultură din raion, i-a mobilizat și i-a determinat la noi eforturi în numele binelui, frumosului și al perpetuării valorilor culturale ale poporului nostru.

Aculina POPA

      

      

      

      

Acasă

În sus