Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

        Autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Aceasta în condițiile în care populația nu respectă îndeajuns noile reguli. Constatarea a fost făcută de șeful ANSP, Nicolae Furtună, la emisiunea „Punctul pe Azi”, la TVR Moldova.          „Noi săptămâna aceasta o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. O...

Reguli de siguranță pentru elevi în vacanță

            Părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de vară și să le idetifice ocupații utile.             Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curți,...Început de an cu sărbători, dar și griji destule

         Pregătirea și desfășurarea manifestărilor culturale, prilejuite de Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 170-ea de la nașterea poetului Mihai Eminescu, au constituit un capitol aparte în cadrul ședinței operative din dimineața zilei de luni, convocată de către președintele raionului, Valeriu Ciorici. Angela Racu, șeful Secției Cultură, a informat asistența despre suita de acțiuni, ce urmează să se desfășoare cu acest prilej, manționând că programul evenimentelor a fost plasat și pe site-ul Consiliului raional, iar președintele raionului a solicitat prezența tuturor angajaților la depunerea de flori la bustul lui Mihai Eminescu, care va avea loc în dimineața zilei de 15 ianuarie.

         Vera Cernega, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, a vorbit despre seminarul cu agenții economici din agricultură, primarii și inginerii cadastrali din primării, care vizează subvenționarea sectorului agricol și care va fi desfășurat pe 23 ianuarie curent. De fapt, este vorba despre o campanie de informare, desfășurată de către Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) vizavi de proiectele investiționale disponibile și procedura de depunere a cererilor de subvenționare. La fel, vor fi ascultați și cei prezenți la întrunire, opiniile, propunerile dânșilor referitoare la îmbunătățirea procesului de subvenționare, dificultățile pe care le confruntă în procesul de colectare a setului de documente necesare și depunerii dosarului de solicitare a suportului financiar.

         S-a discutat și despre necesitatea convocării primarilor într-o ședință cu conducătorii serviciilor desconcentrate în teritoriu, deoarece este necesar de abordat mai multe subiecte referitoare la relațiile dintre APL de nivelul I și structurile respective.

         Șeful Secției Administrație Publică, Ruslan Socol, a ținut să-și atenționeze colegii asupra faptului că legea cu privire la petiționare este abrogată și să fie cât mai corecți când oferă răspunsuri la solicitările cetățenilor, să țină deama de termene, dar și de respectarea prevederilor legale când vine vorba despre date cu caracter personal. Un alt aspect, asupra căruia a stăruit șeful Secției Administație Publică, a fost cel al coordonării cu superiorii a informațiilor oferite solicitanților, menționând: „Opinia trebuie să fie a autorității”.

         În scopul evitării situațiilor nedorite, Ruslan Socol a mai atenționat și asupra necesității respectării cu strictețe a regimului juridic al cadourilor, cu completarea corespunzătoare a registrelor respective.

         În aceeași zi de luni, urma să se desfășoare o ședință a președintelui raionului, Valeriu Ciorici, cu administratorii câtorva rute de transport în comun, unde au fost atestate mai multe nereguli la deservirea pasagerilor.

         Președintele raionului i-a solicitat șefului Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina, Lilia Lazari, informație despre acțiunile agentului economic, care înalță un edificiu în preajma clădirilor fostei Școli auxiliare-internat din Rezina și, se pare, acaparează nelegal terenul instituției. Dumneaei a spus că, în repetate rânduri, a încercat să se întâlnească cu proprietarul, dar n-a reușit. Dacă nu se va prezenta pentru oferirea informației, dumneaei va apela la poliție.

         Valeriu Ciorici a întrebat și despre activitatea Muzeului raional de Etnografie și Istorie și numărul de angajați. Angela Racu a spus că, pe moment, acolo sunt trei angajați, dar și o sumedenie de probleme, gen lipsa agentului termic, a apei și serviciilor de canalizare a apelor reziduale.  

         Pe final, după ce le-a sugerat colegilor să fie mult mai receptivi la solicitările de ajutor și susținere din partea primarilor din raion, președintele Valeriu Ciorici i-a invitat pe toți doritorii să participe, duminică, 19 ianuarie, la sfințirea spațiilor de activitate a adminsitrației raionale.

Aculina POPA

 

Acasă

În sus