Subiectul principal - libera circulație a medicilor, pacienților și elevilor din regiunea transnistreană în instituțiile din Rezina

        Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a efectuat, ieri, o vizită în Rezina, unde a discutat cu administrația publică locală, cu medicii locuitori din regiunea transnistreană, care au ales să fie cazați temporar în Rezina din cauza restricțiilor de circulație impuse de Tiraspol, dar și cu pedagogii de la Liceul Teoretic „Olimp”.         Reprezentanții spitalului raional Rezina au vorbit des...

Activitatea instituțiilor culturale din Republica Moldova în condițiile pandemiei COVID-19, în atenția deputaților

        Informația privind activitatea instituțiilor culturale din Republica Moldova în condițiile pandemiei COVID-19 a fost audiată, ieri, 05 august, la ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.         Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a anunțat că bibliotecile și muzeele activează în regim obișnuit de mai bine de două luni, cu respectarea normelor...

”Belarus–Moldova: noi etape de colaborare economică”

         Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Belarus, invită operatorii economici să participe la întrevederea online a oamenilor de afaceri ”Belarus–Moldova: noi etape de colaborare economică”.          Evenimentul va avea loc pe platforma online ZOOM la data de 12 august 2020, cu începere de la ora...Veteranii razboiului din Afganistan au totalizat activitatea din 2019

         Deși, potrivit statutului, adunarea de dare de seamă și alegeri în Uniunea raională a Veteranilor războiului din Afganistan (UVRA) se desfășoară o dată la cinci ani, președintele Gheorghe Marchitan a făcut déjà o tradiție din a-i convoca pe membrii organizației anual, în luna decembrie, pentru a discuta și a reliefa problemele, dar și potențialele soluții pentru cele mai dificile aspecte. Astfel, pe 5 decembrie curent, în incinta sălii de ședințe a Secției Administrativ-militare Rezina, a fost desfășurată adunarea anuală a membrilor Uniunii Veteranilor războiului din Afganistan.

         Cu un amplu raport referitor la activitatea desfășurată pe parcursul anului 2019 a venit în fața celor prezenți președintele organizației, Gheorghe Marchitan. Printre activitățile, la care au participat veteranii războiului din Afganistan, dl Marchitan a amintit Proiectul național „Robinzonada”, desfășurat în satul Ignăței cu concursul nemijlocit al dlui Ion Balan, proiect în care dânșii au asigurat exercițiile de tragere la țintă.

         O altă activitate importantă, care merită să fie preluată și multiplicată, o constituie întâlnirile veteranilor de război cu elevii liceelor teoretice „Alexandru cel Bun” și „Olimp” din Rezina. Totodată, președintele UVRA a regretat că, de obicei, membrii organizației se întâlnesc „la înmormântări, la 15 februarie și la Paștile Blajinilor. Se cer și alte tipuri de întâlniri, care să ne mai scoată din amintirile grele, întâlniri, unde, alături de noi, să fie și soțiile noastre, mamele, văduvele camarazilor, care nu mai sunt în viață. Să vadă ce facem, ce discutăm, să le auzim și părerile, propunerile lor. Trebuie să avem grijă de cele 3 mame, 22 de văduve și copiii camarazilor decedați – uneori e destul și un gest de atenție, un sfat cum să procedeze într-o situație sau alta”, le-a propus colegilor săi Gheorghe Marchitan.

         Triste și îngrijorătoare s-au dovedit a fi cifrele, pe care le-a făcut publice în continuare președintele UVRA. Pe moment, uniunea are în evidență 130 de membri. 56 dintre ei dețin diferite grade de invaliditate. Anual, părăsesc această lume câte 5-6 foști ostași. În 2019 au decedat 3 membri ai UVRA și Gheorghe Marchitan se ruga Domnului să fie doar atâția, să nu crească numărul. Dumnealui și-a mai îndemnat colegii la solidaritate, la disponibilitate de a disemina printre camarazi informațiile utile, pe care le află, precum și să-i țină în vizor pe toți colegii, să intervină acolo, unde este nevoie de ajutor și susținere: „Mulți nu cunosc faptul că pentru distincțiile pe care le au se cuvine să primească anumite alocații. La noi sunt băieți care n-au știut și, ani de zile, n-au primit nimic. De aceea vă îndemn - dacă am auzit despre prevederile vreunei legi noi, care ne vizează și ne interesează, să ne informăm reciproc”.

         S-a vorbit și despre legitimațiile de participant la luptele din Afganistan, model vechi, eliberate de fosta URSS și care, după 2020 nu vor mai fi valabile. Pentru a intra în posesia legitimației de tip nou, titularul trebuie s-o restituie pe cea veche. Băieții, însă, doresc ca vechile legitimații să le rămână lor, deoarece le sunt scumpe și importante.

         Vorbind despre buna conlucrare cu administrația publică locală, Gheorghe Marchitan a adus drept exemplu cazul primăriei Cinișeuți, care, la solicitarea dumnealui, a identificat surse financiare pentru a le acorda câte 500 de lei celor 7 veterani ai războiului din Afganistan, dar și unicului veteran al celui de-al doilea război mondial, pe atunci încă în viață.  

         Merită apreciere și următorul gest al președintelui Gheorghe Marchitan: cu eforturi proprii, dintr-o piesă pe care o avea în garaj, a reușit să meșterească, cu ajutorul colegilor și prietenilor, niște medalii comemorative pentru membrii organizației, care sărbătoresc 50, 55, 60, 65 și 70 de ani din ziua nașterii. Și pe 05 decembrie, mai mulți membri ai UVRA au primit această medalie, cu urările și cuvintele de felicitare, ce se cer spuse în asemenea situație.

         Memorabilă a fost ziua pentru Ion Balanici din Gordinești, căruia i-a fost înmânat Ordinul „30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan”, unicul deocamdată în raion. De Medalia „30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan” s-a învrednicit Nicolae  Babac din Rezina.

         Pentru a păstra vie memoria anilor tinereții lor, tinerețe trăită în flăcările unui război crunt și nedrept pe pământ străin, președintele UVRA a multiplicat Harta dislocarii trupelor sovietice în Afganistan și fiecare, care dorește s-o aibă, o poate solicita de la dumnealui.

         Colaborare frumoasă are UVRA și cu Consiliul raional Rezina. Drept dovadă a fost și prezența vicepreședintelui în problemele dezvoltării raionale, Teodor Cuculescu, la adunarea respectivă. Pentru început, dl Cuculescu a salutat asistenaț, transmițându-i mesajul de încurajare și apreciere al președintelui raionului, Valeriu Ciorici. Le-a mulțumit tuturor pentru curajul de care au dat dovadă, a apreciat solidaritatea băieților și multele fapte bune, pe care le fac, fiind ghidați de președintele Gheorghe Marchitan. Totodată, le-a promis că, împreună cu președintele raionului, vor examina planul de acțiuni al UVRA și vor decide „unde ne putem implica și cum vă putem susține, ca să nu ne întâlnim doar la activități de comemorare”.

         Pe finalul adunării membrilor UVRA, mai mulți dintre ei au adresat întrebările care îi frământau și la care au dorit să afle răspuns.

Aculina POPA

        

 

Acasă

În sus