Membrii Colegiului consultativ din raion s-au întrunit într-o ședință de lucru

         În dimineața zilei de azi, într-o ședință de lucru s-a întrunit Colegiul consultativ al unității administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din raionul Rezina. Ședința s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, iar la lucrările ei a participat și președintele raionului, Valeriu Ciorici.          În debutul ședinței,...

Societatea, antrenată în acțiuni de asigurare a securității circulației rutiere în adiacentul instituțiilor de învățământ

         În scopul eficientizării activităţilor orientate la organizarea şi asigurarea securităţii circulaţiei rutiere în adiacentul instituţiilor de învăţământ, precum şi a altor compartimente antisociale în mediul comunităţii, angajaţii SSP a IP Rezina desfăşoară activităţi de prevenire pe întreg teritoriul raionului Rezina.          Măsurile sunt desfăşurate zilnic cu...

Hotărârea nr. 29 din 07 septembrie 2020 a Comisiei Naționale Extraodrdinare de Sănătate Publică

Vezi aici textul HotărâriiAgricultura - maica neamului omenesc, care hrănește fiii săi

     Și în acest an, sfârșitul toamnei a fost marcat de omagierea, de către toată lumea bună și recunoscătoare, a muncii plugarului. Plugarului, care ne aduce pe masă pâinea noastră cea de toate zilele, care, de-a lungul unui an agricol, dădăcește cu mare drag bobul de grâu pentru ca nouă, tuturor, să ne fie bine și să fim îndestulați cu de toate.

    La Rezina sărbătoarea agricultorilor și angajaților din industria prelucrătoare a fost desfășurată într-o atmosferă cordială, cu multe cuvinte de felicitare și recunoștință, cu aprecierea celor mai buni și cu urări de sănătate, de ani bogați, cu ploi curate și la timp.

    A început sărbătoarea cu un gest frumos și omenesc de omagiere a mai multor veterani din domeniu, care din slujirea pământului și-au făcut vocația vieții întregi. După ce au primit buchete de flori, veteranii-agricultori au audiat și un cântec pregătit special pentru dumnealor. 

    Apoi au urmat luările de cuvânt și premierea învingătorilor în Concursul raional "Agricultorul anului 2019", organizat și desfășurat de către Direcția Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru a Consiliului raional, în baza cererilor depuse și a indicilor de activitate, declarați de agenții economici.             

    Andrei Godoroja, la acel moment vicepreședinte al raionului, le-a mulțumit plugarilor pentru munca depusă, dorindu-le și în anii ce vin numai bine și recolte bogate. După care, a înmânat diplome și premii a câte 700 de lei celor mai buni mecanizatori, șoferi, altor angajați din ramură, care au fost antrenați la efectuarea lucrărilor agricole, prin munca lor contribuind la obținerea performanțelor în domeniu. Aceștia au fost:

    - Ion Grițco (GȚ "Grițco Andrei");

    - Veaceslav Stratan (GȚ "Josan Elizaveta");

    - Mihail Popovici (GȚ "Duca Maria");

    - Oleg Belchin (SRL "Caragor Agro");

    - Serghei Moroi (GȚ "Mardare Igor");

    - Vasile Doni (GȚ "Borcan Ruslan");

    - Veaceslav Storoja (GȚ "Duca Angela");

    - Iurie Pânzari (SRL "Resendjer");

    - Vasile Sârbu (GȚ "Grițco Igor Faust");

    - Ștefan Laur (ÎI "Stog Ion");

    - Ion Burdujan (GȚ "Negură Oleg");

    - Vladimir Lefter (GȚ "Anghel Victor");

    - Dumitru Negură (GȚ "Negură Ion");

    - Mihail Oloinic (ÎI "Olaru Nicolae");

    - Vasile Arhire (SRL "Surinmih");

    - Petru Vrabie (SRL "Mobagro");

    - Constantin Coronciuc (SRL "Valmadol");

    - Alexei Bălteanu (GȚ "Leonte Ion");

    - Oleg Crangaci (GȚ "Burduja Gheorghe");

    - Stepan Maznic (SRL "Cinmar Agro");

    - Valeriu Perlog (GȚ "Ciobanu Mihail");

    - Mihail Leonte (SRL "Slohor Uris");

    - Alexandru Zosim (SRL "Total Agro Prod");

    - Trifan Postolachi (SRL "Darialex Grup");

    - Serghei Mitrofan (GȚ "Ceban Petru");

    - Ion Cazac (GȚ "Ceban Petru");

    - Andrei Donica (SRL "Agro Bio Management");

    - Ion Crasnavciuc (SRL "Agro Bio Management");

    - Serghei Cojocari (GȚ "Gârlea Andrei");

    - Constantin Cojocari (GȚ "Gârlea Andrei").

    Tot Andrei Godoroja a premiat și învingătorii în compartimentul "Recoltarea culturilor cerealiere și leguminoase din grupa I", în dependență de mărimea suprafețelor terenurilor agricole gestionate.

    Peste 601 ha:

    - locul I - Ivan Goracioc (SRL "Total Agro Prod");

    - locul II - Andrei Gârlea (GȚ "Gârlea Andrei");

    - locul III - Alexandru Zubcov (SRL "Darialex Grup").

    301-600 ha:

    - locul I - Ion Negură (GȚ "Negură Ion");

    - locul II - Olga Gârlea (SRL "Valmadol");

    51-300 ha:

    - locul I - Igor Mardare (GȚ "Mardare Igor Mihail");

    - locul II - Elizaveta Josan (GȚ "Josan Elizaveta Ion");

    - locul III - Andrei Grițco (GȚ "Grițco Andrei").

    În continuarea sărbătorii, Vera Cernega, șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru (DAAAC), a venit cu un cuvânt de felicitare și omagiere către plugarii prezenți în sală, apreciind eforturile dumnealor, care s-au soldat cu înregistrarea rezultatelor frumoase, în pofida condițiilor climaterice nefavorabile de la sfârșitul verii. Astfel, dumneaei a menționat că, în anul 2019, agricultorii din raionul Rezina au recoltat cereale și leguminoase de grupa I în volum de 34,7 mii de tone, inclusiv grâu - peste 29 de mii de tone sau câte 3,2 tone/ha. Cât privește culturile târzii, recolta de floarea-soarelui a constituit 13,7 mii de tone sau câte 1,9 tone/ha. Porumbul pentru boabe i-a bucurat pe plugari cu 28,2 mii de tone sau câte 4,2 tone/ha. De pe o suprafață de 254 ha de livezi de măr (cele aflate în rod) au fost recoltate 3,04 mii de tone de fructe sau câte 12,2 tone/ha. Cele 294 ha de livezi de prun au înregistrat o productivitate de 11,4 tone/ha, producția globală fiind de 3,4 mii de tone. 

    La data desfășurării sărbătorii, agenții economici din raionul Rezina reușiseră să pună și o bază destul de bună pentru roada anului viitor. Astfel, potrivit Verei Cernega, suprafața terenului, pe care fuseseră încorporate culturi de toamnă, constituia 9944 ha. Dintre acestea, 7208 ha - cu grâu de toamnă, 1526 ha - cu orz de toamnă, 1079 ha - cu rapiță și 131 ha - cu mazăre de toamnă (cultura respectivă este semănată în teritoriul raionului pentru al doilea an consecutiv).

    Apoi, șeful DAAAC a procedat la premierea învingătorilor în categoria  "Recoltarea culturilor târzii":

    peste 601 ha:

    - locul I - Petru Ceban ("Ceban Petru I.");

    - locul II - Ion Buștiuc (SRL "Agro Bio Management");

    301-600 ha:

    - locul I  - Ion Leontii (GȚ "Leontii Ion Pantelei");

    - locul II - Gheorghe Botnaru (SRL "Mobagro");

    - locul III - Sergiu Uricu (SRL "Slohor-Uris").

    51-300 ha:

    - locul I - Igor Grițco (GȚ Grițco Igor Faust");

    - locul II - Vasile Belous (GȚ "Belous Vasile") ;

    - locul III - Valentin Mardare (GȚ "Mardare Valentin Igor").

    I-au urmat câștigătorii categoriei "Pentru producătorii de fructe":

    - locul I - Vasile Gratii (GȚ "Gratii Vasile Ștefan");

    - locul II - Leon Anghel (SRL "Broters").

    Pentru aportul și succesele deosebite, obținute în dezvoltarea și deservirea sectorului zootehnic, îmbunătățirea lucrului de selecție și reproducție, precum și achiziționarea producției animaliere, au fost menționați:

    - Sergiu Alexei (SRL "Regional Meat");

    - Ion Luchian (GȚ "Luchian Alexandra");

    - Alexandru Roșca (ÎI "Roșca Alexandru").

    Diplome au fost decernate și tinerilor fermieri-agenți agricoli, care în anul curent au atras investiții în domeniul tehnologiilor avansate în fitotehnie, zootehnie, dezvoltarea horticulturii, infrastructurii postrecoltare și prelucrare a producției agricole etc:

    - Dumitru Baleca (GȚ "Baleca Dumitru");

    - Ion Badan (GȚ "Badan Ion");

    - Andrei Ursachi (GȚ "Ursachi Andrei").

    Și un moment, care merită să fie menționat - în raion avem femei, care  și-au lansat afaceri în agricultură și care n-au rămas în afara atenției organizatorilor sărbătorii. Astfel, diplome pentru femeile antreprenoare, care și-au lansat afacerea în domeniul agricol în anul curent, au fost decernate următoarelor doamne:

    - Doina Pantaz (GȚ "Pantaz Doina", primăria Meșeni);

    - Tatiana Gobjilă (SRL "Magdavid", primăria Echimăuți);

    - Marina Gotornicean (GȚ "Gotornicean Marina", primăria Lalova).

    Iar diploma pentru cea mai eficientă conlucrare între administrația publică locală și agenții economici, care-și desfășoară activitatea în sectorul agroalimentar din primărie, i-a fost înmânată lui Grigore Mametiuc, specialist din domeniul reglementării relațiilor funciare și cadastru din primăria Echimăuți.

    Câte o diplomă de onoare din partea Consliului raional și DAAAC au primit șeful DAAAC, Vera Cernega, și specialistul principal al direcției, Ion Știrbu. Iar cuvinte de felicitare pentru colegi au avut și Vera Platon, președintele Uniunii teritoriale Rezina-Șoldănești a sindicatului din argicultură AGROINDSIND, și șeful Direcției pentru Statistică Rezina, Ala Budurin.

    Sărbătoarea de omagiere a lucrătorilor din agricultură și industria alimentară a fost condimentată cu cântece în interpretarea Angelei Laur și a membrilor Formației "Opincuța" de la Palatul raional de Cultură "Nicolae Lupov", care s-au intercalat foarte reușit cu luările de cuvânt ale invitaților, recunoscători celor care le-au organizat o sărbătoare pe cinste, prilejuindu-le adevărate clipe de revelație împreună cu cei care activează în domeniul principal al raionului nostru.

Aculina POPA

 

Acasă

În sus