Dispoziție nr. 54 din 02 iunie 2020

„Cu privire la modificarea comisiei de concurs pentru ocuparea funcțiilor din cadrul IP „Muzeul raional de Istorie și Etnografie” Vezi aici textul dispoziției

Dispoziție nr. 53 din 02 iunie 2020

„Cu privire la anunțarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante din cadrul IP „Muzeul raional de Istorie și Etnografie” Vezi aici textul dispoziției Vezi aici Anexa nr. 1 la dispoziție Vezi aici Anexa nr. 2 la dispoziție

Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...Seminar la Rezina: „Evaluarea condițiilor de muncă și stabilirea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile”

         În șirul activităților, desfășurate pe parcursul anului curent de către activul sindical din raionul Rezina, se înscrie armonios și seminarul din 27 noiembrie cu tematica „Evaluarea condițiilor de muncă și stabilirea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile”.

         La seminar au participat 65 de persoane - sindicaliști, președinți ai sindicatelor de ramură, președinți ai sindicatelor de bază, activiști sindicali din toate ramurile, responsabili pentru securitate si sănătate în muncă de la diferite întreprinderi, dar și jurnaliști din mass-media locală.

         În debutul activității, reprezentantul CNSM în teritoriu, Vera Platon, a salutat participanții și oaspeții, formulând și obectivele seminarului. Formatorii de la CNSM Vasile Siloci și Vladimir Gorban au informat participanții despre  aplicarea noii abordări în materie de securitate în muncă privind eliminarea factorilor de risc; fișa expres de atestare a locului de muncă pentru acordarea sporului de salariu pentru condiții nocive; evaluarea factorilor de risc la locul de muncă. La fel, s-a vorbit detaliat despre Regulamentul sanitar privind modul de cercetare și stabilire a diagnosticului de boală sau intoxicație profesională, supravegherea sănătății persoanelor expuse acțiunii factorilor profesionali de risc; despre acordarea primului ajutor în caz de accidentare la muncă.

         Formatorii au accentuat că sănătatea și securitatea în muncă reprezintă totalitatea de acțiuni și măsuri pentru prevenirea riscurilor profesionale, protecția securității și sănătății lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc și de accidente la  locul  de muncă prin  informarea, consultarea, instruirea și protejarea angajaților.

         Dl Siloci a vorbit despre etapele de atestare a locurilor de muncă, enumerând treptele procesului pentru ca acesta să se încadreze în prevederile legislației Republicii Moldova. Pentru efectuarea evaluării factorilor de risc la locul de  muncă, prin ordin, angajatorul reglementează acțiunile, ținând cont de întreaga activitate a întreprinderii.

         În cadrul seminarului, participanții le-au adresat fomatorilor mai multe  întrebări referitoare la temă, primind răspunsuri și explicații calificate. Evaluând seminarul, rezinenii au menționat că, pentru consolidarea cunoștințelor căpătate pe 27 noiembrie și aplicarea lor cu succes în practică este necesară continuitatea, solicitând ajutor metodic în scopul perfectării corecte a documentației respective în cadrul entităților economice.

Aculina POPA

 

 

 

Acasă

În sus