Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

        Autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Aceasta în condițiile în care populația nu respectă îndeajuns noile reguli. Constatarea a fost făcută de șeful ANSP, Nicolae Furtună, la emisiunea „Punctul pe Azi”, la TVR Moldova.          „Noi săptămâna aceasta o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. O...

Reguli de siguranță pentru elevi în vacanță

            Părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de vară și să le idetifice ocupații utile.             Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curți,...Campania „Let’s talk” în raionul Rezina

         Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova și platforma media Suntparinte.md desfășoară o serie de evenimente regionale și anume discuții publice „Cum putem preveni sarcina în adolescență”, organizate în cadrul Campaniei „Let’s talk” (Hai să vorbim!), prima de acest gen în Republica Moldova. Evenimentul reprezintă o continuare a primului eveniment global „Let’s talk” din Antalya. Totodată, la Chișinău, pe data de 18 septembrie curent, a fost desfășurată prima Conferință națională „Let’s talk”.

         Scopul acestui eveniment este de a combate mituri despre sănătatea reproductivă a tinerelor și tinerilor și de a vorbi despre tabu-urile din societatea noastră cu referire la educația pentru sănătate și sarcina în adolescență.

         La Rezina, discuția publică s-a desfășurat pe 29 noiembrie, bucurându-se de susținerea administrației raionale, dar și de o asistență numeroasă, reprezentând mai multe instituții de învățământ din teritoriu. În debut, cei prezenți au fost salutați de către vlogger-ul Dorin Galben, dar și de vicepreședintele raionului în probleme juridico-sociale, Aurelia Grigoriță, și șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Lilia Lazari. Oficialii s-au declatat onorați să se afle printre tineri, i-au încurajat la comunicare și deschidere, apreciind în acest context evenimentul desfășurat la Rezina.

         Apoi, Ludmila Sârbu, analist de Programe Tineret, UNFPA Moldova, a prezentat primul studiu calitativ „Sarcina în adolescență în Republica Moldova”, însoțit de mai multe secvențe video, realizate în baza istoriilor reale ale unor tineri, deveniți părinți în adolescență.

         Aliona Vozian, medic obstetrician-ginecolog, Youth Klinic Rezina, a vorbit despre cauzele și consecințele sarcinii în adolescență, menționând că, în timpul de la urmă, numărul acestora în raionul nostru cunoaște o tendință de descreștere. Totuși, în anul curent au fost înregistrate 6 asemenea nașteri, alte 6 adolescente sunt însărcinate.

         Informație diversă și utilă la temă a prezentat și Aliona Negruță, psiholog, Youth Klinic Rezina. Dumneaei s-a axat în special pe riscurile psihologice pe care le comportă pentru adolescenți vestea că vor deveni părinți.

         Silvia Apostol, profesor de Educație pentru sănătate în Liceul teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, a împărtășit din experiența dumneaei în această calitate, vorbind și despre comportamentul elevilor în timpul orelor, atitudinea lor față de problematica respectivă, implicarea în discuții, temele pe care le abordează etc.

         Întrebările tinerilor, care au fost destul de multe, s-au dovedit foarte îndrăznețe, marcate de dorința de a cunoaște pentru a evita, vorbind astfel despre importanța și oportunitatea discuției publice.

Pentru conformitate, Aculina POPA

Acasă

În sus