Rezultate îmbucurătoare în ajun de an nou

   Încet, de parcă așteptau să fie numărate, se perindau una câte una ultimele zile ale toamnei. Pe străzile rămase pustii hoinărea, în legea sa, vântul. Stropii reci de ploaie parcă aminteau că mâine-poimâine în văzduh se vor roti grațios primii fulgi. O nostalgie bacoviană punea stăpânire pe întreaga ființă omenească...    Deși trist, acel sfârșit de toamnă își avea farmecul lui, care,...

Veteranii razboiului din Afganistan au totalizat activitatea din 2019

         Deși, potrivit statutului, adunarea de dare de seamă și alegeri în Uniunea raională a Veteranilor războiului din Afganistan (UVRA) se desfășoară o dată la cinci ani, președintele Gheorghe Marchitan a făcut déjà o tradiție din a-i convoca pe membrii organizației anual, în luna decembrie, pentru a discuta și a reliefa problemele, dar și potențialele soluții pentru cele mai dificile aspecte. Astfel, pe 5 decembrie curent,...

Tinerii, interesați de voluntariat

    Recent, pe 07 decembrie curent, Consiliul raional al Tinerilor din Rezina, în parteneriat cu primăria Ignăței, au organizat și desfășurat, în incinta Căminului de cultură Ignăței, o Cafenea publică. Evenimentul s-a produs cu prezența voluntarilor de la Consiliul raional al Tinerilor din Rezina și elevi ai Liceului teoretic "Ioan Sârbu" din Ignăței, dar și elevi din satul vecin Meșeni.     Scopul Cafenelei publice a fost de a...Asigurări de susținere și colaborare pentru angajații caselor și căminelor de cultură

         La finele săptămânii trecute, angajații din domeniul caselor și căminelor de cultură au fost convocați într-o întrunire raională, în cadrul căreia au fost puse în dezbatere mai multe aspecte ale activității acestui sector al culturii. Organizată și desfășurată de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, activitatea a vizat în special raportarea statistică și analitică pentru anul 2019 și planul activităților ce urmează a fi desfășurate pe parcursul anului viitor.

         Un alt compartiment important l-au constituit discuțiile vizavi de desfășurarea ediției curente a tradiționalului festival al datinilor și obiceiurilor de Crăciun și anul nou.

         În debutul activității, participanții au fost salutați de către conducerea recent aleasă a raionului - președintele Valeriu Ciorici și vicepreședinții Aurelia Grigoriță și Teodor Cuculescu.

         Adresându-se celor prezenți, Valeriu Ciorici a subliniat: „Trebuie, împreună, să soluționăm toate problemele - și cele de serviciu, și cele de alt ordin, că viața-i viață și apar multe situații care cer implicare și rezolvare. Pe mulți dintre dumneavoastră îi cunosc, cu mulți am activat împreună. Am ajutat și voi ajuta cultura, dar vă solicit ca ajutorul și susținerea să fie reciproce. Sunt pentru soluționarea pozitivă a tuturor momentelor dificile”.

         Aurelia Grigoriță a ținut să accentueze în contextul întâlnirii cu angajații caselor și căminelor de cultură: „Instituțiile de cultură, împreună cu dumneavoastră, sunt ambasadorii localităților la nivel raional, național și internațional. Deci, imaginea localității în lume depinde foarte mult de activitatea pe care o desfășurați.

         Vă urez succese și vă zic că administrația raionului este deschisă pentru soluționarea problemelor din domeniul culturii. Bineînțeles, în măsura posibilităților. De la toți dumneavoastră solicităm sinceritate, receptivitate și să promovați ceea ce faceți, să vă faceți vizibili, depășind modestia”.  

          De susținere i-a asigurat pe oamenii de cultură și vicepreședintele Teodor Cuculescu, menționând că administrația raionului își propune să aducă într-o stare cât mai bună lăcașele de cultură prin atragerea investițiilor, „ca să reanimăm raionul și prin valorile spirituale”.

         Pe final, Angela Racu, șeful Secției Cultură, a vorbit despre situația atestată în domeniu după intrarea în vigoare a Legii nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Vorba e că, urmare a creșterii salariului, în multe cazuri, APL de nivelul I a recurs la angajarea specialiștilor în domeniul bibliotecilor, caselor și căminelor de cultură pe 0,25, 0,5, 0,75 de salariu pentru a face economii financiare. Faptul, însă, generează plecarea specialiștilor din domeniu, micșorarea numărului de colective artistice, inclusiv cu titlul „Model” etc. Într-un cuvânt, afectează negativ starea de lucruri, fapt ce necesită modificarea abordărilor și atitudinilor.

Aculina POPA

Acasă

În sus