Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

        Autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Aceasta în condițiile în care populația nu respectă îndeajuns noile reguli. Constatarea a fost făcută de șeful ANSP, Nicolae Furtună, la emisiunea „Punctul pe Azi”, la TVR Moldova.          „Noi săptămâna aceasta o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. O...

Reguli de siguranță pentru elevi în vacanță

            Părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de vară și să le idetifice ocupații utile.             Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curți,...Asigurări de susținere și colaborare pentru angajații caselor și căminelor de cultură

         La finele săptămânii trecute, angajații din domeniul caselor și căminelor de cultură au fost convocați într-o întrunire raională, în cadrul căreia au fost puse în dezbatere mai multe aspecte ale activității acestui sector al culturii. Organizată și desfășurată de către Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, activitatea a vizat în special raportarea statistică și analitică pentru anul 2019 și planul activităților ce urmează a fi desfășurate pe parcursul anului viitor.

         Un alt compartiment important l-au constituit discuțiile vizavi de desfășurarea ediției curente a tradiționalului festival al datinilor și obiceiurilor de Crăciun și anul nou.

         În debutul activității, participanții au fost salutați de către conducerea recent aleasă a raionului - președintele Valeriu Ciorici și vicepreședinții Aurelia Grigoriță și Teodor Cuculescu.

         Adresându-se celor prezenți, Valeriu Ciorici a subliniat: „Trebuie, împreună, să soluționăm toate problemele - și cele de serviciu, și cele de alt ordin, că viața-i viață și apar multe situații care cer implicare și rezolvare. Pe mulți dintre dumneavoastră îi cunosc, cu mulți am activat împreună. Am ajutat și voi ajuta cultura, dar vă solicit ca ajutorul și susținerea să fie reciproce. Sunt pentru soluționarea pozitivă a tuturor momentelor dificile”.

         Aurelia Grigoriță a ținut să accentueze în contextul întâlnirii cu angajații caselor și căminelor de cultură: „Instituțiile de cultură, împreună cu dumneavoastră, sunt ambasadorii localităților la nivel raional, național și internațional. Deci, imaginea localității în lume depinde foarte mult de activitatea pe care o desfășurați.

         Vă urez succese și vă zic că administrația raionului este deschisă pentru soluționarea problemelor din domeniul culturii. Bineînțeles, în măsura posibilităților. De la toți dumneavoastră solicităm sinceritate, receptivitate și să promovați ceea ce faceți, să vă faceți vizibili, depășind modestia”.  

          De susținere i-a asigurat pe oamenii de cultură și vicepreședintele Teodor Cuculescu, menționând că administrația raionului își propune să aducă într-o stare cât mai bună lăcașele de cultură prin atragerea investițiilor, „ca să reanimăm raionul și prin valorile spirituale”.

         Pe final, Angela Racu, șeful Secției Cultură, a vorbit despre situația atestată în domeniu după intrarea în vigoare a Legii nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Vorba e că, urmare a creșterii salariului, în multe cazuri, APL de nivelul I a recurs la angajarea specialiștilor în domeniul bibliotecilor, caselor și căminelor de cultură pe 0,25, 0,5, 0,75 de salariu pentru a face economii financiare. Faptul, însă, generează plecarea specialiștilor din domeniu, micșorarea numărului de colective artistice, inclusiv cu titlul „Model” etc. Într-un cuvânt, afectează negativ starea de lucruri, fapt ce necesită modificarea abordărilor și atitudinilor.

Aculina POPA

Acasă

În sus