Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

        Autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Aceasta în condițiile în care populația nu respectă îndeajuns noile reguli. Constatarea a fost făcută de șeful ANSP, Nicolae Furtună, la emisiunea „Punctul pe Azi”, la TVR Moldova.          „Noi săptămâna aceasta o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. O...

Reguli de siguranță pentru elevi în vacanță

            Părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de vară și să le idetifice ocupații utile.             Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curți,...Facerea de bine și susținerea aproapelui nu cunosc hotare

   Acum 9 ani, în comuna Pripiceni-Răzeși, în premieră, era inaugurat un Centru de zi pentru copii cu cerințe educaționale speciale. Cu un nume sugestiv și plin de semnificație - "Picături de suflet", acesta avea să devină universul, în care copilașii ce au nevoie de mai multă grijă, atenție și susținere, să-și valorifice aptitudinile și să se bucure de socializare și instruire pe potrivă. 

   Până la inaugurare, însă, a fost să fie povestea și zbuciumul îndelungat al unei mame, care și-a dorit mult de tot ca fetița ei, născută cu o problemă severă de sănătate, să nu-și trăiască zilele în singurătate între patru pereți, cum se întâmpla de obicei cu alți copilași în situații similare, ci să socializeze cu semenii și să se bucure de viață.

   În mare parte, cunosc personal frământările actualului director al Centrului "Picături de suflet", Elena Guseinov, în căutarea posibilităților de finanțare pentru edificarea unei asemenea instituții. A tot căutat proiecte și a făcut diverse încercări, până când, într-o bună zi, consăteanul Vasile Gobjilă, secretarul Consiliului raional, i-a vorbit despre AO "Hilfswerk Austria International", care ar putea s-o ajute. Și a fost într-un ceas bun, ce urma să aducă rezultatele atât de dorite. Astfel, Elena Guseinov a făcut cunoștință cu Jeannine Schiller, ambasador al   AO "Hilfswerk Austria International", cu bunăvoința și suportul financiar al căreia a și fost deschis "Picături de suflet". În acest scop, le-au fost repartizate câteva încăperi din grădinița comunității, care au fost reparate și cărora li s-a alăturat și o anexă, pentru mai mult spațiu disponibil. Ulterior a fost construit un foișor plăcut vederii, săpată o fântână pentru asigurarea cu apă potabilă de calitate. Tot datorită ambasadorului "Hilfswerk Austria International", Jeannine Schiller, a fost posibil primul an de activitate a instituției. Din mijloacele financiare colectate de dumneaei, Centrul "Picături de suflet" a fost asigurat cu mobilierul necesar, cu material didactic, toate aceste susțineri cifrându-se la peste 70 de mii de euro, după care a trecut în gestiunea Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Rezina, fiind finanțat din bani publici cu câte circa 600000 de lei anual. Cât privește finanțarea din partea ambasadorului Jeannine Schiller, aceasta nu a dispărut, ci continuă să vină, fiind utilizată pentru procurarea celor necesare în procesul de terapie ocupațională, dar și în scopul instruirii personalului angajat.

   Pe moment, Centrul pentru copii cu cerințe educaționale speciale "Picături de suflet" din Pripiceni-Răzeși are 7 angajați și este frecventat zilnic de câte 25 de copilași. În toți cei 9 ani de când activează, de serviciile instituției au beneficiat, gratis, circa 200 de copii cu diferite probleme de sănătate, în situații de risc sau cu părinți plecați peste hotarele țării. Aici ei sunt alimentați de trei ori în zi, își pregătesc temele pentru acasă, date la gimnaziu, se ocupă în cabinetul de kinetoterapie, practică activități de dezvoltare a motricității mânuțelor, de stimulare a creierului în exprimarea corectă a gândurilor, deprind a lucra în grup cu semenii, de două ori pe săptămână vine la ei logopedul... Au și timp liber, în care pot să lectureze, să deseneze, să practice sportul, pur și simplu, să socializeze...

   Potrivit beneficiarilor, la Centru este bine și le place. Mai mult - unii dintre ei au deja conturate gânduri despre viitoarea profesie, inspirată din ocupațiile practicate aici.

   ...În dimineața zilei de 28 octombrie, personalul și beneficiarii Centrului de zi pentru copii cu cerințe educaționale speciale "Picături de suflet" așteptau oaspeți. Oaspeți deosebiți. Vorba e că, din clipă în clipă, urma să le calce pragul însăși Jeannine Schiller, persoana, colectele financiare ale căreia le-au oferit posibilitatea și bucuria de a trăi din plin și de a savura din oportunitățile vieții. Jeannine Schiller dorește să vadă cu ochii proprii cum sunt utilizate mijloacele financiare pe care le oferă și ce impact au acestea asupra situațiilor pe care le dorește îmbunătățite. De aceea, dumneaei vizitează instituțiile pe care le susține financiar. La Pripiceni-Răzeși este deja pentru a doua oară. Fiind o femeie de afaceri prosperă (pe timpuri - cu carieră în fotomodeling), dumneaei are și foarte mulți prieteni cu posibilități de a-i ajuta pe cei mai triști. Astfel, apelează la susținerea lor, totodată, demonstrându-le și imagini video, foto, care vorbesc despre efectul banilor colectați și donați dezinteresat. Și lumea e receptivă, pentru că facerea de bine și susținerea aproapelui nu cunosc hotare.

   De data aceasta, Jeannine Schiller a fost întâmpinată de un grup de fetițe, care au dansat, în foișorul din curtea Centrului, câteva secvențe din faimoasa noastră "Ciuleandra", după care, invitată în interior, s-a bucurat de recunoștința copilașilor, exprimată în versuri, dar și de un mini-program artistic, pregătit cu forțele beneficiarilor și personalului de aici. Copilașii au avut și un cadou pentru Jeannine Schiller, un cadou special, confecționat cu forțele lor. În schimb, au primit dulciuri și aprecieri înalte pentru prestația ce au avut-o. 

   Prezent la eveniment, șeful DASPF Rezina, Boris Artin, i-a mulțumit ambasadorului "Hilfswerk Austria International", Jeannine Schiller, pentru suportul acordat Centrului, apreciind înalt activitatea dumneaei nobilă și dorindu-i sănătate și mult succes pe viitor.

   "Mereu îmi doresc să ajut mulți copii în dificultate - i-aș ajuta pe toți, dar nu întotdeauna este în puterile mele, avea să menționeze, la rându-i, Jeannine Schiller. De aceea, cu banii pe care îi colectez, vreau să susțin copiii aceștia de aici și mă bucur de fiecare dată când vin să văd că mijloacele financiare care ajung aici de la mine le sunt de real folos, că ceea ce fac pentru ei le priește și le face bine - au parte de un program educativ, de ocupații și asta întotdeauna mă bucură."

    Un exemplu de altruism și bunătate, care merită urmat, dat fiind că noi, oamenii, trebuie să facem mai mult bine, că prea ne-am împotmolit în rele, în invidie, bârfă și indiferență față de greutățile pe care le confruntă cel de alături. În acest sens, evenimentul de la Pripiceni-Răzeși este tocmai potrivit pentru a schimba atitudini și acțiuni.

Aculina POPA

Acasă

În sus