Hotărârea nr. 03 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale din 23 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând  informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia...

Hotărârea nr. 02 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale Rezina din 20 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia pentru...

Sedință operativă pe vreme de stare de urgență

         Chiar dacă țara se află în stare de urgență urmare a situației creată la infecția cu coronavirus de tip nou COVID-19, angajații structurilor Consiliului raional Rezina, ai Aparatului președintelui raionului se străduie să facă față sarcinilor, evident, cu respectarea măsurilor de siguranță, impuse de starea de fapt. Astfel, în timpul ședinței operative din dimineața zilei de luni, președintele raionului, Valeriu Ciorici,...Atenție! Trecem la ora de iarnă 2019

    Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2019, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie.

    În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019 (sâmbătă spre duminică), ora 04.00 devine ora 03.00.

    Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

    La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca, începând din anul 2021, să se renunțe la schimbarea orei de iarnă și în Uniunea Europeană.

    În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută și drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie.

    Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

    Ora de iarnă este ora legală oficială standard și este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

    Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

    Cel care a gândit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar convențional a fost un neozeelandez, Hudson în, anul 1898.

    Nu toate țările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de țări din întreaga lume. În plus, nu toate țările au aceleași perioade pentru schimbarea orei de vară.

    Ora de vară și ora de iarnă au un rol important în calculele astrologice. Ora de vară a fost reintrodusă în anul 1979 și recalculată în 1997, dar a funcționat și la mijlocul secolului XX. În programele de astrologie, ora de vara apare sub numele "Daylight Saving".

    Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială, GMT, se face din rațiuni ce țin și în cazul schimbării orei de vară: dacă atunci era necesară adaptarea programului de muncă la condițiile de lumină naturală, care vara se găsește în abundență, în acest caz, iarnă, nu se face decât o revenire la ora oficială mondială, cea pe care noi o numim ora de iarnă.

 

Cum ne influențează trecerea la ora de iarnă

    Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

    "Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program", spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

    Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai de reglarea ceasului biologic al organismului.

    Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.

    Studiile cercetătorilor au evidențiat o serie de efecte negative ale trecerii la ora de iarnă, printre care se numără:

    - irascibilitatea, tulburările de somn și creșterea nivelului de stres;

    - perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizați și să ne dozăm energia corespunzător;

    - instalarea asteniei de toamnă.

    Pentru alte persoane însă apar și efecte negative la trecerea la ora de iarnă: insomniile, oboseala, nervozitatea sau depresia sunt doar câteva dintre efectele secundare ale revenirii la ora de iarnă.

    Schimbările orare, fie înainte, fie înapoi, nu sunt private de modificări psihico-fizice. Acesta este momentul în care se instalează Seasonal Affective Disorder sau astenia de toamnă, care lovește de obicei femeile între 30 și 40 de ani.

    Simptomele sunt diferite de la o persoană la alta, însă printre cele mai frecvente se numără dificultatea în a se trezi dimineață, stări de rău general, astenie, nervozitate generală.

    Ora de iarnă 2019. Aceasta ar putea fi ultima dată când vom da ora înapoi, întrucât Comisia Europeană și-a propus ca de anul viitor să se renunțe la această prac-tică în Uniunea Europeană. În țara noastră, decizia aparține Guvernului.

Sursă: timpul.md

 

 

Acasă

În sus