Hotărârea nr. 03 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale din 23 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând  informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia...

Hotărârea nr. 02 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale Rezina din 20 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia pentru...

Sedință operativă pe vreme de stare de urgență

         Chiar dacă țara se află în stare de urgență urmare a situației creată la infecția cu coronavirus de tip nou COVID-19, angajații structurilor Consiliului raional Rezina, ai Aparatului președintelui raionului se străduie să facă față sarcinilor, evident, cu respectarea măsurilor de siguranță, impuse de starea de fapt. Astfel, în timpul ședinței operative din dimineața zilei de luni, președintele raionului, Valeriu Ciorici,...Decizia Sinodului BOM: dosarul Cuviosul Macarie, transmis sinodului BORu

    Dosarul Cuviosului Macarie de la Saharna a fost transmis Comisiei Sinodale a Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a fi inclus în sinaxarul bisericii.

    Biserica Ortodoxă Rusă va examina includerea în sinaxarul bisericii a Cuviosului Macarie de la Saharna. Acest lucru a fost discutat în cadrul ședinței Sinodului BOM, care și-a ținut lucrările pe 21 octombrie curent.

    Potrivit Mitropoliei, cercetarea dosarului Cuviosului Macarie de la Saharna a fost încredințată Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a BOM. Ulterior, acesta va fi transmis Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a BORu, în vederea includerii numelui Cuviosului Macarie de la Saharna în sinaxarul bisericesc.

    În anul 1991, odată cu redeschiderea Mănăstirii, a fost deschis mormântul Părintelui Macarie, trupul său fiind aflat neputrezit. Canonizarea locală a Sfântului Cuvios Macarie de la Saharna a avut loc în ziua de 21 decembrie 1995, având ca dată de prăznuire ziua de 13/26 mai. Cuviosul Macarie este primul sfânt canonizat local în Biserica Ortodoxă din Moldova postsovietică.

    În anul 2016, Biserica Ortodoxă din Moldova i-a canonizat și pe Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni, moaștele căruia se află la Mănăstirea Căpriana, și pe Agafia Maranciuc de la Cușelăuca.

 

Părintele Macarie Tincu de la Saharna

    Părintele Macarie de la Mănăstirea Saharna a fost unul dintre marii duhovnici ai vremii noastre. Egumen de la Mănăstirea "Sfânta Treime", Saharna, s-a născut la data de 25 aprilie 1888, în satul Buciușca, raionul Rezina. A adormit întru Domnul la data de 23 aprilie 1969, în satul natal, fiind socotit sfânt. Părintele este prăznuit local, la data de 13/26 mai.

Sursă: sputnik.md

 

Acasă

În sus