Seminar raional pentru bibliotecari

         Bibliotecarii din raion au fost convocați pentru a participa la lucrările unui seminar cu tematica „Evaluarea rapoartelor anuale ale bibliotecilor publice teritoriale: implementarea prevederilor reglementare. Organizarea activităților în parteneriat”. După cum reiese și din tematică, dânșii, împreună cu Angela Ursache, specialist principal în domeniile Biblioteci, Patrimoniu și Muzee în Secția Cultură a...

Apicultorii din raionul Rezina au creat o asociație de producție

        Astăzi, apicultorii din raionul Rezina s-au întrunit în Sala de ședințe a Consiliului raional pentru a decide asupra fondării unei asociații de producție în domeniul dumnealor de activitate. Președinte al ședinței a fost ales Vitalie Cuzuioc, care le-a vorbit celor prezenți despre avantajele aparteneței producătorilor apicoli la o asociație de producție și pașii, pe care urmează să-i întreprindă pentru a înregistra...

Pregătiri pentru comemorarea ostașilor căzuți în războiul din Afganistan

        Azi dimineață, președintele raionului, Valeriu Ciorici, a convocat într-o ședință funcționari ai structurilor implicate în procesul de pregătire a acțiunilor consacrate zilei de 15 februarie, ziua retragerii trupelor sovietice din Afganistan.         S-a discutat în detalii despre scenariul desfășurării acțiunii de comemorare, care va demara în dimineața zilei de 14 februarie curent, la ora...Sindicalistele din raionul Rezina, conștiente că veșnicia s-a născut la sat

   A devenit deja tradiție ca, în fiecare an, în preajma Zilei Mondiale a femeilor din mediul rural, liderii sindicali din raionul Rezina, ghidați de Vera Platon, reprezentantul CNSM în teritoriu, să-și conjuge eforturile în organizarea și desfășurarea unei mese rotunde cu prilejul acestei sărbători.

   Anul curent nu a fost o excepție în acest sens și, pe 09 octombrie, mai bine de 60 de femei, membre ale organizațiilor sindicale din diferite domenii de activitate, s-au întrunit în sala de ședințe a Consiliului raional pentru a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe, pe care, ulterior, întorcându-se în sate, să le împărtășească și colegelor. Masa rotundă cu tema "Munca de-centă - prioritatea sindicatelor. Sănătatea femeilor și rolul sindicatelor în identificarea poblemelor cu care se confruntă femeile din mediul rural" s-a dovedit a fi foarte interesantă și consistentă în informații.

   Chiar în debutul evenimentului, Lilia Franț, șeful Departamentului Organizare, educație și informare al CNSM, și Vera Platon le-au vorbit femeilor prezente despre acțiunile Confederației în promovarea principiului muncii decente, a protecției social-economice și sănătății femeilor din mediul rural.

   Aliona Vozian, medic-ginecolog la Centrul de Sănătate Rezina, a venit cu o informație amplă privind cancerul glandei mamare și cel al colului uterin, profilaxia și importanța depistării precoce a afecțiunilor. Discursul specialistei a fost ascultat cu mare atenție, la fel ca și cel al colegei sale, Ludmila Calin, medic de familie la Centrul de Sănătate Rezina, care a vorbit asistenței despre bolile cardiovasculare și consecințele lor.

   Tema muncii a dominat discursurile mai multor vorbitoare. Specialistele din domeniu (Tatiana Batistî, șeful Direcției CTAS Rezina, Svetlana Gavriliță, specialist principal la DASPF Rezina, Liliana Gherman, inspector principal de muncă în cadrul Inspecției Teritoriale de Muncă Orhei) au oferit detalii privind modul de calculare și achitare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă; despre problemele persoanelor în etate și cu dizabilități și investițiile în economia serviciilor de îngrijire; principiul muncii decente.

   La final, sindicalistele din Rezina au susținut apelul participanților la masa rotundă tripartită cu genericul "Investiții în serviciile de îngrijire", adoptat la 04 octombrie curent, activitate organizată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, la care au participat parteneri sociali.

   În cadrul reuniunii din 09 octombrie, activul de femei din raionul Rezina a propus să se asigure angajarea în câmpul muncii a persoanelor din domeniul serviciilor de asistență personală, iar salariile să fie achitate din bugetul de stat și nu din cel local. De asemenea, ele propun ca în organele decizionale sindicale să existe o cotă de reprezentare după categoriile de gen și vârstă.

   Totodată, femeile au propus, în documentul final, să se valorifice toate posibilitățile pentru o deservire medicală de calitate, care ar exclude mita.

   "Îndemnul nostru este să ne unim eforturile pentru a dezvolta o economie social orientată și competitivă, care să ne asigure viitorul la noi în țară. Să contribuim la crearea locurilor de muncă stabile, adaptate la diferite categorii de lucrători, cu salarii decente, cu condiții sigure și sănătoase de muncă, astfel, ca omul muncii să fie apreciat în Republica Moldova la nivelul cuvenit", se mai menționează în document.

Aculina POPA

 

 

 

 

 

Acasă

În sus