Hotărârea nr. 03 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale din 23 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând  informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia...

Hotărârea nr. 02 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale Rezina din 20 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia pentru...

Sedință operativă pe vreme de stare de urgență

         Chiar dacă țara se află în stare de urgență urmare a situației creată la infecția cu coronavirus de tip nou COVID-19, angajații structurilor Consiliului raional Rezina, ai Aparatului președintelui raionului se străduie să facă față sarcinilor, evident, cu respectarea măsurilor de siguranță, impuse de starea de fapt. Astfel, în timpul ședinței operative din dimineața zilei de luni, președintele raionului, Valeriu Ciorici,...Sindicalistele din raionul Rezina, conștiente că veșnicia s-a născut la sat

   A devenit deja tradiție ca, în fiecare an, în preajma Zilei Mondiale a femeilor din mediul rural, liderii sindicali din raionul Rezina, ghidați de Vera Platon, reprezentantul CNSM în teritoriu, să-și conjuge eforturile în organizarea și desfășurarea unei mese rotunde cu prilejul acestei sărbători.

   Anul curent nu a fost o excepție în acest sens și, pe 09 octombrie, mai bine de 60 de femei, membre ale organizațiilor sindicale din diferite domenii de activitate, s-au întrunit în sala de ședințe a Consiliului raional pentru a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe, pe care, ulterior, întorcându-se în sate, să le împărtășească și colegelor. Masa rotundă cu tema "Munca de-centă - prioritatea sindicatelor. Sănătatea femeilor și rolul sindicatelor în identificarea poblemelor cu care se confruntă femeile din mediul rural" s-a dovedit a fi foarte interesantă și consistentă în informații.

   Chiar în debutul evenimentului, Lilia Franț, șeful Departamentului Organizare, educație și informare al CNSM, și Vera Platon le-au vorbit femeilor prezente despre acțiunile Confederației în promovarea principiului muncii decente, a protecției social-economice și sănătății femeilor din mediul rural.

   Aliona Vozian, medic-ginecolog la Centrul de Sănătate Rezina, a venit cu o informație amplă privind cancerul glandei mamare și cel al colului uterin, profilaxia și importanța depistării precoce a afecțiunilor. Discursul specialistei a fost ascultat cu mare atenție, la fel ca și cel al colegei sale, Ludmila Calin, medic de familie la Centrul de Sănătate Rezina, care a vorbit asistenței despre bolile cardiovasculare și consecințele lor.

   Tema muncii a dominat discursurile mai multor vorbitoare. Specialistele din domeniu (Tatiana Batistî, șeful Direcției CTAS Rezina, Svetlana Gavriliță, specialist principal la DASPF Rezina, Liliana Gherman, inspector principal de muncă în cadrul Inspecției Teritoriale de Muncă Orhei) au oferit detalii privind modul de calculare și achitare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă; despre problemele persoanelor în etate și cu dizabilități și investițiile în economia serviciilor de îngrijire; principiul muncii decente.

   La final, sindicalistele din Rezina au susținut apelul participanților la masa rotundă tripartită cu genericul "Investiții în serviciile de îngrijire", adoptat la 04 octombrie curent, activitate organizată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, la care au participat parteneri sociali.

   În cadrul reuniunii din 09 octombrie, activul de femei din raionul Rezina a propus să se asigure angajarea în câmpul muncii a persoanelor din domeniul serviciilor de asistență personală, iar salariile să fie achitate din bugetul de stat și nu din cel local. De asemenea, ele propun ca în organele decizionale sindicale să existe o cotă de reprezentare după categoriile de gen și vârstă.

   Totodată, femeile au propus, în documentul final, să se valorifice toate posibilitățile pentru o deservire medicală de calitate, care ar exclude mita.

   "Îndemnul nostru este să ne unim eforturile pentru a dezvolta o economie social orientată și competitivă, care să ne asigure viitorul la noi în țară. Să contribuim la crearea locurilor de muncă stabile, adaptate la diferite categorii de lucrători, cu salarii decente, cu condiții sigure și sănătoase de muncă, astfel, ca omul muncii să fie apreciat în Republica Moldova la nivelul cuvenit", se mai menționează în document.

Aculina POPA

 

 

 

 

 

Acasă

În sus