Seminar raional pentru bibliotecari

         Bibliotecarii din raion au fost convocați pentru a participa la lucrările unui seminar cu tematica „Evaluarea rapoartelor anuale ale bibliotecilor publice teritoriale: implementarea prevederilor reglementare. Organizarea activităților în parteneriat”. După cum reiese și din tematică, dânșii, împreună cu Angela Ursache, specialist principal în domeniile Biblioteci, Patrimoniu și Muzee în Secția Cultură a...

Apicultorii din raionul Rezina au creat o asociație de producție

        Astăzi, apicultorii din raionul Rezina s-au întrunit în Sala de ședințe a Consiliului raional pentru a decide asupra fondării unei asociații de producție în domeniul dumnealor de activitate. Președinte al ședinței a fost ales Vitalie Cuzuioc, care le-a vorbit celor prezenți despre avantajele aparteneței producătorilor apicoli la o asociație de producție și pașii, pe care urmează să-i întreprindă pentru a înregistra...

Pregătiri pentru comemorarea ostașilor căzuți în războiul din Afganistan

        Azi dimineață, președintele raionului, Valeriu Ciorici, a convocat într-o ședință funcționari ai structurilor implicate în procesul de pregătire a acțiunilor consacrate zilei de 15 februarie, ziua retragerii trupelor sovietice din Afganistan.         S-a discutat în detalii despre scenariul desfășurării acțiunii de comemorare, care va demara în dimineața zilei de 14 februarie curent, la ora...Fondatorul și păstrătorul muzeului din satul Mateuți

    Locurile, în care ne-am născut și am crescut, sunt locurile natale din leagănul existenței noastre, unde ne sunt părinții, frații, prietenii, colțul familial. Acolo, unde putem să comunicăm fără să ne oprim, acolo, unde există sentimentul plin de confort numit "acasă". Iar un om fără pasiuni și fără spirit de patriot este un om trist, este un om care nu a simțit ce înseamnă să fii mândru cu adevărat de o realizare proprie, care nu a simțit vreodată vibrația lucrurilor din jur.

   Așadar, am avut frumoasa ocazie să îl cunosc pe domnul Ion Știrbu, un om diferit de cel care activează la Consiliul raional Rezina, un om care pune preț pe locurile natale, pe locurile în care a făcut cunoștință cu lumina zilei, a rostit primele cuvinte, a făcut primii pași, a crescut și a ajuns un om de o cumsecădenie rară, pe alocuri cam timid, dar în spatele lui se află o experiență atât de vastă... Cei care îl cunosc, spun doar cuvinte de laudă și recunoștință, pentru că este cel, care mereu este gata să întindă o mână de ajutor pentru cei care au nevoie de el.

   Îl urmăream cu câtă pasiune vorbea despre localitatea Mateuți, ba chiar mai mult - mi-a spus că în sat este și un muzeu al localității, care este și unicul înregistrat oficial în raion. Mirată fiind, am încercat să aflu mai multe detalii, ba chiar mi-a făcut și o invitație ca să văd cu propriii mei ochi toate exponatele adunate de la oameni din localitate. Îi priveam ochii plini de sclipici, în care se oglindea atâta bucurie și mândrie că a putut să creeze și să păstreze un locușor sfânt al localității.

   Astfel, Muzeul de Istorie și Etnografie al satului Mateuți a fost fondat în anul 2003, la inițiativa dumnealui, pe atunci primar în localitate, iar deschiderea oficială a fost pe 07 aprilie 2007. Atunci când a fost lansată și monografia "Satul Mateuți, file de istorie", la care este și autor.

   Astfel, am reacționat pozitiv la invitația domnului Ion, am mers la Muzeul de Istorie și Etnografie al satului Mateuți, împreună cu specialistul principal în problemele bibliotecilor, patrimoniului și muzeelor al Secției Cultură, Varvara Rusu, și șeful Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru, Vera Cernega.

   Odată ajunși, dl Ion Știrbu a spus că la momentul de față, muzeul este amenajat în casa părintească a soției dumnealui. Dar, de fapt, la început a fost amplasat în incinta gimnaziului din sat, apoi transferat în casa socrilor.

   Am găsit o curățenie ideală, ca la adevărații gospodari ai meleagului moldav, ograda măturată și totul pus la locul lui.

   Am urmărit cu mare atenție toate exponatele amenajate prin odăile casei și dl Ion Știrbu ne-a relatat despre fiecare exponat în parte. În mare parte, 70% dintre exponatele din muzeu aparțin familiei dumnealui, restul - băștinașilor, care au fost foarte receptivi și că-rora le este enorm de re-cunoscător (Elena Ursachi, Valentina Ursachi, Vera Știrbu, Efrosinia Ursachi, Valentina Platon, Maria Știrbu, Ion Severin, Nicolae Profir ș. a.)

   Din start a ținut să ne povestească despre preistoria satului Mateuți și anume că primele așezări omenești pe aceste meleaguri au apărut în epoca neoliticului timpuriu, cu 7-5 mii de ani în urmă.     Pe moșia satului Mateuți au fost identificate vetrele a 5 sate din diferite epoci. Prima stațiune străveche a fost întemeiată cu peste 100 de mii de ani în urmă, pe vatra ei fiind colectate obiecte din paleoliticul timpuriu.

   Al doilea sat datează din epoca timpurie a fierului și a luat ființă prin anii 1000 î. H. În apropiere a fost descoperit cimitirul acestui sat, examinarea căruia a demonstrat că locuitorii lui ardeau pe rug corpurile neînsuflețite ale răposaților.

   Prin anii 100-300 î. H. a fost înălțată o cetățuie din pământ și lemn. În jurul anului 200 d. H. cetățuia a ars, ca urmare a fost părăsită.

   În perioada romană, în sec. al II-lea-al IV-lea, au existat 2 sate, pe vetrele cărora au fost atestate obiecte casnice.

   Al 5-lea sat vine din sec. al VII-lea-al X-ea d. H., după ce, în anul 376, au fost devastate și incendiate de către huni cele două sate.

   Prin anii 1100 a fost fondat un sat, care s-a menținut până la întemeierea Țării Moldovei.

   Am văzut că în Muzeul de Istorie și Etnografie al satului Mateuți este expusă o întreagă istorie a localității, cu toate componentele sale, cu un patrimoniu etnografic bogat, alcătuit din: obiecte de arhitectură populară, o colecție de piese de mobilier, instrumente agrare și pastorale, obiecte de uz gospodăresc, instrumente muzicale, țesături, cusături și port popular, unele obiecte fiind datate chiar din cele mai vechi timpuri.

   olecțiile de obiecte, documente de arhivă, expuse în acest muzeu, reconstituie tabloul istoric al acestei localități, pe parcursul secolelor de la apariția primilor oameni pe acest teritoriu și până în prezent, servesc la o cunoaștere mai profundă a localității.

   Numărul pieselor din muzeu este în jur de 1500. Cele mai multe obiecte țin de domeniul etnografiei, documente, fotografii, piese de mobilier, obiecte de arheologie, de artă decorativă ș. a. Cele mai vechi obiecte sunt ciocanul din piatră, descoperit în urma săpăturilor făcute odată cu construcția școlii, monede din diferite timpuri, documente etc. Toate acestea confirmă încă o dată faptul că teritoriul a fost populat din cele mai vechi timpuri.

   Sinceră să fiu, vizita la Muzeul de Istorie și Etnografie al satului Mateuți a fost un mare prilej să admir bogăția și frumusețea, pe care pământul din localitate le-a dăruit, mai ales atunci când asemenea oameni ca domnul Ion Știrbu, cu dragoste și cultură, știu să le aducă la lumină pentru vizitatori. Este o idee frumoasă crearea acestui muzeu, după cum am observat, reprezintă frumusețea oamenilor din regiune.

    Sinceră admirație pentru tot ce faceți, domnule Ion, pentru neobosita trudă de a aduna și păstra în condiții minunate aceste comori neprețuite, care reprezintă cartea de vizită a localității dumneavoastră. Mult succes în continuare și cât mai mulți vizitatori interesați de istoria satului Mateuți! Dar și noi doritori de a dona din obiectele vechi, pe care le păstrează încă podurile și anexele gospodăriilor noastre și pe care străbunii le-au păstrat cu grijă pentru a ne vorbi prin ele despre anii lor de viață și activitate.

Iuliana POPA-CRUDU

 

Acasă

În sus