Mult stimați judecători, procurori, avocați, notari și toți lucrătorii în domeniul Justiției din raionul Rezina!

    Vă transmit urări de bine și calde felicitări cu prilejul sărbătorii "Ziua profesională a lucrătorilor din Justiție". Cu certitudine meseria de jurist poate fi considerată una dintre cele mai prestigioase profesii, dar și una dintre cele mai complexe. Meseria, căreia vă dedicați zi de zi, presupune multă responsabilitate, etică profesională, demnitate, obiectivitate și interes sporit față de nevoile societății și problemele nedreptățite ale acesteia....

Sindicalistele din raionul Rezina, conștiente că veșnicia s-a născut la sat

   A devenit deja tradiție ca, în fiecare an, în preajma Zilei Mondiale a femeilor din mediul rural, liderii sindicali din raionul Rezina, ghidați de Vera Platon, reprezentantul CNSM în teritoriu, să-și conjuge eforturile în organizarea și desfășurarea unei mese rotunde cu prilejul acestei sărbători.    Anul curent nu a fost o excepție în acest sens și, pe 09 octombrie, mai bine de 60 de femei, membre ale organizațiilor sindicale din diferite do...

Fondatorul și păstrătorul muzeului din satul Mateuți

    Locurile, în care ne-am născut și am crescut, sunt locurile natale din leagănul existenței noastre, unde ne sunt părinții, frații, prietenii, colțul familial. Acolo, unde putem să comunicăm fără să ne oprim, acolo, unde există sentimentul plin de confort numit "acasă". Iar un om fără pasiuni și fără spirit de patriot este un om trist, este un om care nu a simțit ce înseamnă să fii mândru cu adevărat de o realizare proprie, care nu a simțit vreodată vibrația lucrur...Ședință de consiliu cu dezbateri aprinse și acuzații respinse

   Ședința extraordinară a Consiliului raional Rezina, desfășurată pe 04 octombrie curent, și, probabil, ultima a actualei legislaturi, a decurs cu mai multe momente tensionate, replici destul de dure, dar și argumente în susținerea poziției celor vizați.

   Astfel, chiar din start, a apărut problema numirii unei persoane, care să asigure exercitarea funcțiilor secretarului Consiliului raional. Amintim că, acum un an și jumătate, secretarul Consiliului raional, Vasile Gobjilă, a fost numit în funcția de vicepreședinte al raionului în probleme juridico-sociale (ulterior - în cea de președinte), interimatul funcției de secretar fiind asigurat de Ruslan Socol. Dar, odată cu încadrarea dlui Socol în activitatea electorală (președinte al CECE nr. 26 Rezina), dumnealui a degrevat din funcția de secretar al Consiliului, nefiind desemnată o persoană, căreia să-i fie delegate  atribuțiile respective. În debutul ședinței de consiliu, președintele raionului, Vasile Gobjilă, a propus ca, în timpul ședinței, persoana care va ține lucrările de secretariat, să fie numit dl Petru Druță, angajat al Secției Administrație Publică Rezina.

   Propunerea a generat discuții, care au durat mai bine de jumătate de oră. În cele din urmă, consilierii au anunțat o pauză, în timpul căreia membrii Comisiei Juridico-Sociale s-au întrunit în ședință pentru a dezbate și decide asupra aspectului vizat. După ședință, dânșii au anunțat hotărârea - în perioada de la 04 octombrie 2019 până la data adoptării hotărârii judecătorești privind validarea mandatului noului Consiliu raional, ales în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, dl Petru Druță este împuternicit să execute și să îndeplinească atribuțiile secretarului Consiliului raional. Fiind supus votului, proiectul de decizie a fost adoptat.

   După care, președintele ședinței, Oleg Negură, a propus spre aprobare agenda de lucru, cu 10 întrebări. Președintele raionului a solicitat includerea în agendă a încă unei chestiuni - "Cu privire la aducerea la cunoștință a demersului dnei Liuba Stavinschi". 

   Faptul a generat dezbateri, unii consilieri amintindu-și că, la ședința din 16 august curent, au decis ca, până la 10 septembrie, președintele raionului să se adreseze organelor competente pentru a stabili persoana ce se face vinovată de prejudicierea bugetului raional cu 115 mii de lei în cazul concedierii dnei Liuba Stavinschi. Președintele raionului a replicat că a îndeplinit prevederile deciziei și că informația a pus-o la dispoziția consilierilor.

   După adoptarea agendei de lucru, s-a purces la examinarea chestiunilor - "Cu privire la executarea bugetului raional în primul semestru al anului 2019", "Cu privire la corelarea bugetului raional conform prevederilor Legii bugetului de stat pe anul 2019", "Cu privire la modificarea bugetului raional pentru anul 2019", "Cu privire la aprobarea rețelei raionale de învățământ pentru anul 2019-2020", "Cu privire la acordul primirii și transmiterii unor bunuri proprietate publică", "Cu privire la modificarea deciziei 2/21 din 16.08.2019 referitoare la fondul rutier", "Cu privire la modificarea componenței Comisiei de încorporare a Secției Administrativ-Militare", "Cu privire la trecerea la rebut a unor bunuri", "Cu privire la alocarea mijloacelor financiare din fondul de rezervă", "Cu privire la reîncadrarea în serviciul precedent" și "Cu privire la aducerea la cunoștință a demersului dnei Liuba Stavinschi".

   Dezbateri aprinse a generat alocarea, din fondul rutier al raionului, a banilor pentru procurarea unui mijloc de transport Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri, de care, potrivit șefului, Marcel Rusu, este nevoie pentru a asigura administrarea drumurilor, monitorizarea efecturării lucrărilor la acestea. În definitiv, suma prevăzută a fost votată, dar nu pentru mașină, ci pentru reparația și întreținerea drumurilor.

   La fel, s-a discutat destul și la aspectul privind reîncadrarea în  serviciul precedent, care prevedea revenirea secretarului Consiliului raional în funcția deținută anterior. Aici dl Vasile Gobjilă a fost acuzat de falsificarea deciziei 1/1 din 28 martie 2018, dumnealui respingând categoric acuzația. În definitiv, proiectul de decizie a fost votat - după expirarea mandatului de președinte al raionului, dl Vasile Gobjilă va fi reîncadrat în serviciul precedent de secretar al Consiliului raional, fără a emite o nouă decizie.

   Și demersul dnei Liuba Stavinschi a provocat dezbateri destule, dar și indignarea unor consilieri vizavi de lipsa șefului Secției Cultură, Angela Racu, de la ședință. În demersul său, dna Liuba Stavinschi vorbește despre concedierea din funcție, cheltuielile cauzate de acest fapt, precum și de necesitatea impunerii persoanei vinovate să le suporte.

   Pe final, consilierii au fost invitați la o cupă de șampanie, dar au trecut și pe la contabilitate pentru a-și ridica indemnizația pentru patru ani de activitate, în mărime de aproape 6500 de lei.

Aculina POPA

Acasă

În sus