Prima ședință a consilierilor Consiliului raional - pe 18 noiembrie

    Comisia Electorală Centrală (CEC), marți, 12 noiembrie 2019, în cadrul unei ședințe, a aprobat convocarea în primă ședință a consilierilor din mai multe consilii din țară. Astfel, a fost aprobată convocarea în prima ședință a consilierilor Consiliului municipal Chișinău la 15 noiembrie, ora 10.00.     Tot mâine, la ora 10.00 se întrunesc în prima lor ședință consilierii Consiliului raional Fălești; la ora...

Campanie de prevenire a incendiilor

    În fiecare an, în perioada rece, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI dă start "Campaniei de prevenire a incendiilor în sectorul locativ". Activitatea salvatorilor și pompierilor din cadrul Secției Situații Excepționale Rezina constă, în mare parte, în procesul de prevenire a incendiilor, în care angajații instituției vin cu recomandări în casele oamenilor. Specialiștii vizitează familii cu copii, persoane...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 18-22 noiembrie 2019, Rezina

    În legătură cu reconstrucția liniilor electrice (demontarea liniei vechi și montarea liniei noi), va fi întreruptă furnizarea energiei electrice:    18-22 noiembrie 2019 - satul Mateuți (parțial) - 09:00-17:00.     În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     18 noiembrie 2019: satele...Rabia (turbarea) - un pericol permanent

    Rabia este o boală virotică, care afectează toate speciile de animale și omul, și se transmite prin contact direct, în cele mai dese cazuri, prin mușcătură, zgârietură de animalele infectate.

    Perioada de incubare este variabilă și poate dura în general între două și opt săptămâni, dar virusul este prezent în saliva animalului infectat cu aproximativ 10-14 zile înainte de apariția primelor simptome clinice. Astfel, animalul infectat poate transmite virusul fiind în aparență perfect sănătos. Boala poate fi contactată foarte ușor în cazul, în care un animal domestic nevaccinat intră în con-tact cu un animal sălbatic bolnav și este mușcat (sau zgâriat) de acesta.

         În țara noastră, purtătoare de virus sunt vulpile,câinii și, uneori, pisicile.

 

Semnele clinice la animale

    Rabia este o boală infecțioasă (zoonoză), care afectează sistemul nervos al animalului și cauzează encefalită. Semnele clinice se manifestă în trei faze: faza predomală, faza furioasă și faza paralitică. Semnele clinice manifestându-se, provoacă moartea animalului în decurs de 3-7 zile. Tratament al acestei boli nu există.

    Faza predomală durează 2-3 zile și se manifestă prin modificări de comportament, febră, reflexe încetinite. Uneori animalul își linge sau își roade insistent locul mușcat.

    Faza furioasă durează 2-4 zile. Animalul dă semne de agresivitate, iritabilitate, are tendința de a mușca animalele și obiectele din apropiere. Mușcă sau înghite obiecte necomestibile, fuge de stăpâni, în cazul animalelor domestice, pot avea crize epileptiforme, tremurături, prurit violent la locul mușcăturii, care îl determină să se muște pe sine însuși.

    Faza paralitică durează 2-4 zile și se manifestă prin paralizia întregului corp, începând cu locul mușcăturii. În scurt timp, animalul nu mai poate înghiți, saliva îi curge din cavitatea bucală, având aspect spumos. Se instalează coma și survine moartea animalului, ca urmare a paraliziei mușchilor toracici, provocând încetarea respirației.

    În cazul apariției bolii, animalele cu semne clinice se izolează de restul animalelor și populație. În decurs de câteva ore după apariția fazei paralitice, animalul moare. Odată mort, animalul este supus nimicirii prin ardere, resturile fiind îngropate la o adâncime de aproximativ doi metri, în locuri special amenajate, care ulterior sunt supuse supravegherii veterinare.

    În anul 2015, în raionul Rezina, au fost înregistrate trei cazuri de rabie (1 - bovine, 2 - câini). În anul 2016, în raionul Rezina, au fost înregistrate două cazuri de rabie (un câine și o pisică). Sursa principală de infecție au fost vulpile. În anul 2017, nu a fost înregistrat nici un caz de rabie, iar în 2018 au fost înregistrate 3 cazuri - la bovină, câine, pisică.

    În 2019, în luna curentă, avem 2 cazuri de rabie la 2 bovine din satul Gordinești, confirmate prin rapoarte de încercări de la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, unde la moment se execută toate măsurile pentu lichidarea focarului și prevenirea răspândirii maladiei.

    Anual, se fac monitorizări permanente a faunei sălbatice (vulpi) la prezența virusului rabic. Vulpile, care au fost împușcate de către membrii Asociației Vânătorilor și Pescarilor din raionul Rezina și prezentate Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor, li se prelevează probe de material patologic (creier) și se expediază la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară pentru confirmarea sau infirmarea virusului rabic.

    Ca metodă de profilaxie împotriva rabiei este vaccinarea orală a faunei sălbatice, vaccinarea câinilor în gospodăriile particulare și obștești. În caz de necesitate, se supune vaccinării și restul animalelor domestice.

    Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor Rezina aduce la cunoștința populației că, în caz de suspecție la rabie a animalelor, să se adreseze de urgență medicului veterinar de liberă practică, care deservește localitatea respectivă sau la Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor  Rezina, pentru a confirma sau infirma orice suspiciune de rabie a animalului.                 

    Persoanele, care au fost mușcate de un animal suspect de turbare, trebuie să se adreseze de urgență la Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor și medicului de familie.

Recomandări populației  și proprietarilor ani-malelor de companie:

    - evidența și pașaportizarea animalelor de companie;

    - vaccinarea sistematică contra rabiei;

    - respectarea condițiilor de întreținere a animalelor;

    - evitarea contactului cu câinii și pisicile fără stăpân;

    - dacă doriți să procurați sau să adăpostiți un câine, ascultați sfatul specialiștilor sau consultați-vă la azilurile existente din țară;

    - fiți prudenți, rabia nu se tratează, dar poate fi prevenită!

    Pe data de 28 septembrie este marcată ziua mondială de luptă împotriva rabiei și, cu acest prilej, DRSA Orhei, cu raza de acoperire Rezina, în perioada 28 septembrie-06 octombrie va desfășura informarea populației despre pericolul ce-l prezintă rabia.

Mihai MOCANU, inspector  principal  la DRSA Orhei, cu raza de acoperire Rezina, secția Supraveghere Sanitar-veterinară

 

Acasă

În sus