Hotărârea nr. 03 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale din 23 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând  informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia...

Hotărârea nr. 02 a Comisiei raionale pentru Situații Excepționale Rezina din 20 martie 2020

         În temeiul Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Dispoziției nr. 1 din 18 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și examinând informația conducătorilor IMSP „Centrul de Sănătate Rezina”, IMSP „Spitalul Raional Rezina” și al Centrului de Sănătate Publică Orhei privind situația epidemiologică la infecția cu COVID-19, Comisia pentru...

Sedință operativă pe vreme de stare de urgență

         Chiar dacă țara se află în stare de urgență urmare a situației creată la infecția cu coronavirus de tip nou COVID-19, angajații structurilor Consiliului raional Rezina, ai Aparatului președintelui raionului se străduie să facă față sarcinilor, evident, cu respectarea măsurilor de siguranță, impuse de starea de fapt. Astfel, în timpul ședinței operative din dimineața zilei de luni, președintele raionului, Valeriu Ciorici,...Cum să obții un loc de muncă acasă pentru a nu pleca peste hotare

    Femei din mai multe localități ale raionului Rezina au făcut, recent, schimb de experiență cu femei din Estonia în domeniul antreprenoriatului feminin pentru a cunoaște mai bine cum poți să obții un loc de muncă sau să deschizi o afacere chiar acasă și să nu fii nevoită să pleci peste hotare. Femeile cu inițiativă, de diferite vârste, tot mai mult doresc să afle cum s-ar putea crea un loc de muncă. Unele, mai temerare, au deschis propria afacere și oferă locuri de muncă concetățenilor ca aceștia să nu plece în străinătate și să fie alături de copiii lor.

   "Am lucrat cu soțul în Marea Britanie mai mulți ani. Eu, la depozitul cu produse cosmetice, iar soțul, în construcții. Când îmi era urât, ascultam la căști diferite cărți. De exemplu, m-a impresionat cartea "Tată bogat, tată sărac", foarte instructivă pentru cei care doresc să reușească în viață.  După mai mulți ani, am decis să revenim în Moldova și să deschidem o afacere cu miere. Am cumpărat inițial stupi cu 30 de familii. Acuma avem 100 de familii. Însă miere de albine au mai mulți. Noi am venit cu un knowe-how. Am decis ca pe fiecare borcan să scriem câte o poveste sau să ata-șăm chiar o mică cărțulie. Astfel, am obținut diferite comenzi pentru nunți, cumetrii, zile de naștere. Am devenit populari", a menționat Doina Pantaz, tânără antreprenoare.

   "Mai mult ca atât, este cunoscut faptul că astăzi lumea nu prea citește. Noi ne-am propus scopul să promovăm cartea pentru copii, în special, pentru cei de la țară, puși mai mult la munci grele. Am observat că ideea noastră are priză, deoarece părinții, văzând că odraslele lor sunt surprinși cu cartea în mână, îi lasă în pace să citească și nu-i pun la lucru. Totodată, mai susținem studenți din familii sărace", a relevat antreprenoarea.  

   Toată viața, Margareta Ursu s-a consacrat activității în cadrul cooperativei de producție și comerț din Rezina. Însă are un hobby interesant în domeniul hand-made. Confecționează diferite suporturi pentru pahare, sticle etc. Are și clienții săi permanenți și produce la comandă.

   O altă persoană, alt destin. Eugenia Donțu, a lucrat încă pe timpul sovietic în calitate de tehnolog la o întreprindere mare, care confecționa haine. "După destrămarea URSS, s-a desființat și întreprinderea. Am fost nevoită să plec la Moscova la lucru. Am muncit la o fabrică de confecții textile. Însă, ca să nu-mi pierd familia, am revenit acasă în 2014 și am început să confecționez veșminte pentru fețe bisericești, investind banii câștigați în străinătate". Este o afacere foarte îndrăzneață, dar și complicată, deoarece fiecare detaliu contează pentru preoți. Antreprenoarea folosește țesături scumpe din Rusia, fiindcă se cere o calitate deosebită. Preoții sunt pretențioși, exigenți în ceea ce privește veșmintele. Totul trebuie să corespundă canoanelor.

   "Eu activez de mai bine de 30 de ani în acest raion, a menționat Vera Platon, președintele Uniunii Teritoriale Rezina-Șoldănești a Federației "Agroindsind", reprezentant al CNSM în teritoriu, care a organizat acest seminar. Am văzut și auzit niște exemple ieșite din comun, extraordinare. Mă bucură mult faptul că tinerii încearcă să revină în țară și să facă acasă lucruri frumoase. Vin cu idei, cu mare ardoare de a implementa proiecte noi și utile pentru populație și localitatea de baștină. Aș menționa că aceste proiecte sunt nu numai de economie socială, dar și cognitive, educative, culturale. Mă refer la anexarea unei cărți la un borcan cu miere de albine. Sau alt exemplu frumos, ceea ce face Natalia Harștea, tânără antreprenoare. Nu e destul că a deschis în Rezina o școală de limbi străine, a mai procurat pământ și a sădit goji, cu care ne-a servit astăzi. Concluzia este simplă: dacă tinerii noștri vor fi susținuți în țară, nu vor pleca peste hotare", a menționat Vera Platon.

   Dar ceea ce face Eugenia Donțu este un lucru inedit. Să confecționezi veșminte bisericești, stilizate după preferința slujitorilor Domnului, este extraordinar de interesant.                         Vă mulțumesc tuturor celor prezenți aici pentru că ați acceptat să vă expuneți lucrările. Această mică expoziție ne convinge de realizarea cu succes a proiectelor dvs", a adăugat Vera Platon. Ea a mulțumit și oaspeților din Estonia pentru prezentări interesante, pentru discuții și schimb de informații.

   Trebuie să menționăm că această întrunire a fost organizată în cadrul proiectului cu genericul "Deschiderea noilor locuri de muncă la țară pentru femeile rurale în domeniul turismului și handmade", cu suportul Ministerului de Externe din Estonia.

   Alle Allik, consultant al Centrului PANDIVERI, coordonator al PAIK-NET, a lucrat în perioada sovietică în calitate de economist la întreprinderi industriale de stat în nordul Estoniei, în special, în zone rurale. Astăzi, activitatea sa de bază ține de implementarea Pro-gramului UE privind dezvoltarea regiunilor rurale LEADER în domenii precum turismul rural, cultură și sport, mediul ambiant etc.

   O altă organizație internațională, fondată în Suedia în 1992, este QUINN, care are o rețea foarte puternică în lumea inovației în circa 90 de țări. Filiala din Estonia este condusă de Anne-Mari Rannamae, care le-a familiarizat pe femeile din Rezina cu inovațiile conaționalelor din țara baltică și din alte regiuni ale lumii.

   Cât privește organizația ETNA mikrocredit, condusă de Sirje Valmann, care este și coordonatorul proiectului, denumirea vorbește de la sine. De asemenea, și-a împărtășit experiența experta Virve Transtok privind domeniul antreprenoriatului feminin.

   Evenimentul organizat la Rezina ne-a convins, încă o dată, de adevărul că și noi putem să facem lucruri frumoase acasă, ne putem realiza visele, putem prospera prin forța ideii, munca asiduă și cu dăruire.

Ziarul "Vocea Poporului"

 

Acasă

În sus