Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

        Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente, doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.    Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii...

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

        Autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Aceasta în condițiile în care populația nu respectă îndeajuns noile reguli. Constatarea a fost făcută de șeful ANSP, Nicolae Furtună, la emisiunea „Punctul pe Azi”, la TVR Moldova.          „Noi săptămâna aceasta o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. O...

Reguli de siguranță pentru elevi în vacanță

            Părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de vară și să le idetifice ocupații utile.             Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curți,...Examen exigent pentru artiști amatori din raion

        La 17 septembrie curent, în incinta Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” s-a desfășurat atestarea colectivelor populare ale instituției și colectivelor folclorice din satele și comunele raionului „Țărăncuța” (Peciște), „Busuiocul” (Țareuca), „Trandafirii” (Trifești), „Pădureanca” (Țahnăuți), care au dorit să-și mențină calificativul de „Model”.  

        Potrivit dnei Daria Ciornâi, directorul Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, „activitatea documentată, imortalizată în poze și înregistrată video pe CD a acestor colective, desfășurată în perioada 29 noiembrie 2015-17 septembrie 2019, a fost minuțios și detaliat evaluată de către Comisia de atestare în componența directorului și specialiștilor de la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial – dna Diana Dicusarî, dl Oleg Volontir, dna Mariana Dobzeu; dl Vasile Gobjilă, președintele raionului Rezina, dna Angela Racu, șeful Secției Cultură Rezina, dna Angela Laur, directorul artistic al PRC „Nicolae Lupov”. Comisia a evaluat și prestația în scenă a fiecărui colectiv popular, vizualizând câte 3-4 piese prezentate de acesta”.

        Criteriile de evaluare au fost multiple, incluzând respectarea cerințelor față de vestimentația/portul costumului național, autenticitatea repertoriului, măiestria interpretativă, ținuta scenică etc.

        Din cadrul PRC „Nicolae Lupov” au fost supuse atestării: Ansamblul de muzică și dans popular „Floricica”; Ansamblul de violoniști „Rapsodia”; Ansamblul de dansuri populare „Chindia”; Ansamblul folcloric „Doruleț”; Ansamblul folcloric „Haiducii”; Corala „Doina Nistrului”; Fanfara „Plai Nistrean”;  Centrul de meșteșugărit din fibre vegetale „Pănușa fermecată”;  Ansamblul folcloric ”Opincuța”, care a optat pentru redobândirea titlului „Model”.

        Sursa menționată ne-a mai spus că, pe final, președintele și membrii comisiei și-au expus opinia vizavi de fiecare colectiv supus atestării, apreciind obiectiv și imparțial activitatea acestora, nominalizând punctele forte, dar și aspectele la care mai sunt rezerve. Colectivele populare au avut parte de consultații și recomandări din partea membrilor comisiei în scopul eficientizării activității de valorificare, păstrare și promovare a nesecatului tezaur folcloric al neamului.

        Comisia a venit cu un mesaj și pentru APL în vederea susținerii și acordării suportului necesar colectivelor populare, de asemenea, și-a expus disponibilitatea de a desfășura atestarea colectivelor nou-formate și celor care nu au fost prezente din diferite motive, precum și atestarea repetată a colectivelor, cărora li s-a conferit categoria a II-a.

Pentru conformitate, Aculina POPA

 

 

Acasă

În sus