Mult stimați judecători, procurori, avocați, notari și toți lucrătorii în domeniul Justiției din raionul Rezina!

    Vă transmit urări de bine și calde felicitări cu prilejul sărbătorii "Ziua profesională a lucrătorilor din Justiție". Cu certitudine meseria de jurist poate fi considerată una dintre cele mai prestigioase profesii, dar și una dintre cele mai complexe. Meseria, căreia vă dedicați zi de zi, presupune multă responsabilitate, etică profesională, demnitate, obiectivitate și interes sporit față de nevoile societății și problemele nedreptățite ale acesteia....

Sindicalistele din raionul Rezina, conștiente că veșnicia s-a născut la sat

   A devenit deja tradiție ca, în fiecare an, în preajma Zilei Mondiale a femeilor din mediul rural, liderii sindicali din raionul Rezina, ghidați de Vera Platon, reprezentantul CNSM în teritoriu, să-și conjuge eforturile în organizarea și desfășurarea unei mese rotunde cu prilejul acestei sărbători.    Anul curent nu a fost o excepție în acest sens și, pe 09 octombrie, mai bine de 60 de femei, membre ale organizațiilor sindicale din diferite do...

Fondatorul și păstrătorul muzeului din satul Mateuți

    Locurile, în care ne-am născut și am crescut, sunt locurile natale din leagănul existenței noastre, unde ne sunt părinții, frații, prietenii, colțul familial. Acolo, unde putem să comunicăm fără să ne oprim, acolo, unde există sentimentul plin de confort numit "acasă". Iar un om fără pasiuni și fără spirit de patriot este un om trist, este un om care nu a simțit ce înseamnă să fii mândru cu adevărat de o realizare proprie, care nu a simțit vreodată vibrația lucrur...Examen exigent pentru artiști amatori din raion

        La 17 septembrie curent, în incinta Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” s-a desfășurat atestarea colectivelor populare ale instituției și colectivelor folclorice din satele și comunele raionului „Țărăncuța” (Peciște), „Busuiocul” (Țareuca), „Trandafirii” (Trifești), „Pădureanca” (Țahnăuți), care au dorit să-și mențină calificativul de „Model”.  

        Potrivit dnei Daria Ciornâi, directorul Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov”, „activitatea documentată, imortalizată în poze și înregistrată video pe CD a acestor colective, desfășurată în perioada 29 noiembrie 2015-17 septembrie 2019, a fost minuțios și detaliat evaluată de către Comisia de atestare în componența directorului și specialiștilor de la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial – dna Diana Dicusarî, dl Oleg Volontir, dna Mariana Dobzeu; dl Vasile Gobjilă, președintele raionului Rezina, dna Angela Racu, șeful Secției Cultură Rezina, dna Angela Laur, directorul artistic al PRC „Nicolae Lupov”. Comisia a evaluat și prestația în scenă a fiecărui colectiv popular, vizualizând câte 3-4 piese prezentate de acesta”.

        Criteriile de evaluare au fost multiple, incluzând respectarea cerințelor față de vestimentația/portul costumului național, autenticitatea repertoriului, măiestria interpretativă, ținuta scenică etc.

        Din cadrul PRC „Nicolae Lupov” au fost supuse atestării: Ansamblul de muzică și dans popular „Floricica”; Ansamblul de violoniști „Rapsodia”; Ansamblul de dansuri populare „Chindia”; Ansamblul folcloric „Doruleț”; Ansamblul folcloric „Haiducii”; Corala „Doina Nistrului”; Fanfara „Plai Nistrean”;  Centrul de meșteșugărit din fibre vegetale „Pănușa fermecată”;  Ansamblul folcloric ”Opincuța”, care a optat pentru redobândirea titlului „Model”.

        Sursa menționată ne-a mai spus că, pe final, președintele și membrii comisiei și-au expus opinia vizavi de fiecare colectiv supus atestării, apreciind obiectiv și imparțial activitatea acestora, nominalizând punctele forte, dar și aspectele la care mai sunt rezerve. Colectivele populare au avut parte de consultații și recomandări din partea membrilor comisiei în scopul eficientizării activității de valorificare, păstrare și promovare a nesecatului tezaur folcloric al neamului.

        Comisia a venit cu un mesaj și pentru APL în vederea susținerii și acordării suportului necesar colectivelor populare, de asemenea, și-a expus disponibilitatea de a desfășura atestarea colectivelor nou-formate și celor care nu au fost prezente din diferite motive, precum și atestarea repetată a colectivelor, cărora li s-a conferit categoria a II-a.

Pentru conformitate, Aculina POPA

 

 

Acasă

În sus