Subiectul principal - libera circulație a medicilor, pacienților și elevilor din regiunea transnistreană în instituțiile din Rezina

        Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a efectuat, ieri, o vizită în Rezina, unde a discutat cu administrația publică locală, cu medicii locuitori din regiunea transnistreană, care au ales să fie cazați temporar în Rezina din cauza restricțiilor de circulație impuse de Tiraspol, dar și cu pedagogii de la Liceul Teoretic „Olimp”.         Reprezentanții spitalului raional Rezina au vorbit des...

Activitatea instituțiilor culturale din Republica Moldova în condițiile pandemiei COVID-19, în atenția deputaților

        Informația privind activitatea instituțiilor culturale din Republica Moldova în condițiile pandemiei COVID-19 a fost audiată, ieri, 05 august, la ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.         Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a anunțat că bibliotecile și muzeele activează în regim obișnuit de mai bine de două luni, cu respectarea normelor...

”Belarus–Moldova: noi etape de colaborare economică”

         Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Belarus, invită operatorii economici să participe la întrevederea online a oamenilor de afaceri ”Belarus–Moldova: noi etape de colaborare economică”.          Evenimentul va avea loc pe platforma online ZOOM la data de 12 august 2020, cu începere de la ora...Comisia pentru Protecția Copilului din raionul Rezina, în ședință extraordinară

   La finele săptămânii trecute, pe o rețea de socializare a fost publicat un video, în care o mamă, cu vârsta de 27 de ani, își impunea copilul de doar 3 ani să se stranguleze. Gravul incident a avut loc sâmbătă, 07 septembrie 2019, în satul Peciște din raionul Rezina.

   Ceva mai târziu a fost alertată poliția, aceasta intervenind la timp. Potrivit Ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, femeia locuiește cu feciorul său timp de un an și jumătate la bunicul său cu vârsta de 83 de ani, fiind venită după divorț din raionul Anenii Noi.

   Irina Burdujan, ofițer de presă, a comunicat: "Pe parcursul zilei au avut în ospeție niște rude. Din spusele ei, au stat la masă, în timpul căreia a apărut un conflict spontan, între ea și cumnata sa, ca urmare la ce rudele au plecat la Rezina. După, femeia de 27 de ani fiind agitată, în urma emoțiilor negative, a săvârșit acțiunile pe care le-a filmat și le-a transmis unei mătușe, care se află peste hotarele țării, care ulterior le-a trimis la alte rude. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pe violență în familie".

   Apoi, la prima oră a zilei de luni, 09 septembrie, Comisia pentru Protecția Copilului aflat în dificultate din raionul Rezina s-a întrunit într-o ședință extraordinară, unde au decis pașii următori pentru a asigura protecția și suportul necesar copilului.

   Astfel, Inspectoratul de Poliție Rezina a emis un ordin de restricție ca mama care și-ar fi obligat copilul să se sinucidă să nu se apropie de acesta timp de șapte zile, cel puțin, iar minorul va rămâne în grija mătușii, până la o decizie ulterioară a autorităților. Mama copilului urmează să fie consultată și de către medicii Spitalului de Psihiatrie de la Chișinău. Între timp, tatăl băiatului, care nu mai locuiește cu familia de aproape un an, a spus că va solicita custodia asupra minorului.

   Copilul a primit consultația psihologului. Potrivit raportului specialistului, băiatul nu ar fi traumat în urma acestui incident și asta pentru că nu a înțeles ce i s-ar fi putut întâmpla în acea seară.

   Între timp, mătușa băiatului spune că este pregătită să îngrijească de nepot.

   Potrivit șefului Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei, Boris Artin, mama copilului și-a recunoscut vina și regretă cele făcute. Mai mult, femeia a spus că nu a avut intenția să-și omoare copilul, ci doar să-l sperie pe tatăl acestuia.

   Președintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, a menționat că săptămâna viitoare urmează să se ia o decizie finală referitor la persoana, în grija căreia va rămâne copilul, asta după ce mama va fi examinată referitor la starea sănătății mintale în condițiile Spitalului Clinic Republican Codru din Chișinău.

   Comisia a solicitat tatălui și mătușii să prezinte actele necesare pentru examinarea posibilității de a-l include în familiile acestora.

   Luni, 16 septembrie, urmează să se întrunească într-o nouă ședință Comisia pentru Protecția Copilului aflat în dificultate din raionul Rezina pentru a stabili care va fi următoarea formă de protecție a copilului.

   De mențioant că pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru violență în familie, iar femeia riscă până la trei ani de pușcărie.

Pentru conformitate: Iuliana POPA-CRUDU

 

 

 

 

Acasă

În sus