Stimați lucrători din agricultură și industria prelucrătoare din raionul Rezina! Dragi colegi!

    Direcția Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru este onorată să transmită calde felicitări și urări de bine tuturor truditorilor pământului, care și-au legat destinul de această muncă grea, dar nobilă și necesară întregii societăți, cu ocazia Zilei profesionale, sărbătorită în a patra săptămână a lunii noiembrie.     Dragi agricultori! În această zi de sfârșit de toamnă, când, ostenit, odihnește și pământul,...

Stimați lucrători din agricultură și industria prelucrătoare din raionul Rezina!

    Vă aducem sincere felicitări și urări de bine cu ocazia încheierii anului agricol și cu prilejul Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria prelucrătoare.     Dragi agricultori, sectorul agroindustrial a fost și rămâne una dintre ramurile dominante ale economiei naționale, care determină în mare măsură bunăstarea poporului. Am  parcurs împreună cu dumneavoastră încă un an agricol plin de frământări,...

Întreruperi programate de SA "RED-Nord" pentru 25-29 noiembrie 2019, Rezina

    În legătură cu reconstrucția liniilor electrice (demontarea liniei vechi și montarea liniei noi), va fi întreruptă furnizarea energiei electrice:    25-29 noiembrie 2019 - satul Mateuți (parțial) - 09:00-17:00.     În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță în rețelele de distribuție, va fi întreruptă furnizarea energiei electrice după cum urmează:     25 noiembrie 2019: orașul..."Dinamo" din Cuizăuca a câștigat Campionatul raionului la fotbal, ediția 2019

    Sfârșitul lunii august a adus cu sine și finala Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția a XVI-ea. Astfel, după ce, începând cu 05 mai curent, în fiecare zi de duminică, membrii echipelor și amatorii sportului-rege au savurat din plin feeria meciurilor disputate în localitățile raionului, ziua de 25 august a pus față-n față cei mai puternici participanți în actuala ediție a Campionatului. Atât finala mică, cât și finala mare au fost disputate pe terenul de fotbal din comuna Pripiceni-Răzeși, adunând mai bine de 500 de spectatori, veniți să împartă cu echipele favorite emoțiile jocului și bucuriile victoriei.

   Așadar, disputarea finalelor mică și mare a adunat lume de pe lume la terenul de fotbal din Pripiceni-Răzeși. În pofida caniculei, fanii au urmărit cu multă atenție și susținere evoluarea pe teren a favoriților. În finala mică s-au confruntat echipele "Nistru" din Lalova și "Dacia" din Mateuți. Cu scorul de 2-1, locul III în Campionatul raionului la fotbal, ediția anului 2019, a fost obținut de echipa din Lalova.

   Finala mare a ținut pe jar microbiștii și fanii celor două echipe din teren - "Dinamo" din Cuizăuca și "Scânteia" din Țahnăuți. După încheierea celor două reprize cu scorul de 1-1, echipelor le-a fost acordat timp suplimentar de joc. Dar nici timpul suplimentar n-a delimitat câștigătorul, confruntarea finalizând cu 0-0. Abia în urma executării loviturilor de departajare, "Dinamo" din Cuizăuca a câștigat cu 3-2 în fața echipei "Scânteia" din Țahnăuți, devenind campioana raionului la fotbal.

   După consumarea jocului, a urmat etapa de premiere a echipelor și a celor mai buni jucători ai ediției 2019 a Campionatului. La ceremonia de premiere au fost prezenți dna Eleonora Graur, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și dl Mircea Cojocari, șeful Compartimentului Administrativ-Protocol al Federației Moldovenești de Fotbal. Dumnealor i-au felicitat pe învingători, apreciind interesul rezinenilor pentru fotbal și implicarea acestora în desfășurarea Campionatului raional.

   Așa cum actualul Campionat s-a desfășurat în două divizii, premierea a început cu menționarea celor mai buni fotbaliști din Divizia "B", care s-au dovedit a fi: Cristian Bezdâga - locul III și un premiu de 200 de lei; Ion David - locul II și 300 de lei; Alexandru Crăcană - locul I și 400 de lei. Apoi  au fost invitate echipele învingătoare în Divizia "B": "Atletic", Pereni - locul III și un premiu de 1000 de lei; "Fulger", Solonceni - locul II, 1250 de lei; "Tezaur", Minceni, locul I și 1500 de lei.

   Festivitatea de premiere a continuat cu menționarea celor mai buni portari din Divizia "A": Victor Muntean ("Scânteia", Țahnăuți) - locul III, premiu - 400 de lei; Spiridon Macrinici ("Nist-ru", Lalova) - locul II, 450 de lei; Victor Coliba-verde ("Dinamo", Cuizăuca) - locul I, 500 de lei.

   Cei mai buni apărători din Divizia "A", pe parcursul Campionatului, au fost: Valeriu Carp ("Scânteia", Țahnăuți) - locul III, 400 de lei; Vadim Calugher ("Dacia", Mateuți) - locul II, 450 de lei; Vadim Grădinaru ("Dinamo", Cuizăuca) - locul I, 500 de lei.

   Dintre mijlocași s-au evidențiat: Grigore Bânțu ("Dacia", Mateuți) - locul III, 400 de lei; Ion Ursu ("Scânteia", Țahnăuți) - locul II, premiu - 450 de lei; Alexandru Cealdar ("Dinamo", Cuizăuca) - locul I, 500 de lei.

   Cuvinte de apreciere au fost rostite și în adresa celor mai buni bombardieri: Andrei Tontici ("Nistru", Lalova) - locul III cu 17 goluri marcate, s-a învrednicit de un premiu de 450 de lei; Laurențiu Iurcu ("Nistru", Lalova) - locul II, 19 goluri marcate, 500 de lei; Efim Tuluc ("Scânteia", Țahnăuți) - locul I, 21 de goluri marcate, 600 de lei.

   Emoții deosebite și clipe de neuitat a generat momentul premierii celor mai bune echipe din Campionat. Astfel, "Dacia", Mateuți s-a clasat pe locul IV și a beneficiat de un premiu de 2000 de lei, fiind precedată de "Nistru", Lalova, locul III și premiu de 3000 de lei. După cum am menționat deja, finala mare a determinat deținătoarele primelor două locuri - "Scânteia", Țahnăuți, locul II și premiu de 4000 de lei, și "Dinamo", Cuizăuca, locul I și un premiu de 5000 de lei.

   Toți cei menționați au mai primit diplome și medalii corespunzătoare locului ocupat.      

   Pentru mai multe detalii asupra Campionatului raionului Rezina la fotbal, ediția anului 2019, i-am adresat câteva întrebări președintelui Asociației raionale de Fotbal, Vasile Gobjilă.

   - Dle Gobjilă, pentru început, vă rog să procedați la o succintă caracterizare a actualei ediții a Campionatului.

   - În competiție s-au încadrat 14 echipe, repartizate în două divizii - "A" și "B". Meciurile au fost disputate în zilele de duminică, începând cu 05 mai pâna la 25 august 2019. Dacă ar fi să estimăm numărul persoanelor încadrate în desfășurarea Campionatului (vorbesc aici de fotbaliști, arbitri, lucrători medicali, polițiști etc), acesta ar trece de 500.

   - S-a deosebit prin ceva actuala ediție de precedentele? Dacă da, atunci prin ce anume?

   - S-a deosebit, în special în aspect competițional. Dacă în anii precedenți principalii favoriți ai Campionatului se conturau la expirarea câtorva meciuri, apoi în anul curent a fost foarte greu de presupus învingătorul, stabilit practic în ultimele momente ale jocului.

   - Prin ce se explică acest fapt?

   - Faptul se explică prin calitatea jucătorilor, prin selectarea mai riguroasă a membrilor echipelor.

   - Menționați mai devreme că în acuala ediție a Campionatului raionului la fotbal s-au încadrat 14 echipe. Dar au fost ani mult mai buni în acest aspect?

   - Adevărat. În anul 2008, de exemplu, pe teren au ieșit 24 de echipe.

   - Avem localități, care ar fi dorit să participe în Campionat, dar pe motivul lipsei tinerilor care ar fi putut fi recrutați în echipe, au renunțat?

   - Avem. Mai mult - în cazul primăriilor Pripiceni-Răzeși și Ignăței a fost formată o echipă comună. Situația demografică din țară își spune și aici cuvântul.

   - Echipelor le este permis să includă în componența lor stranieri?

   - Potrivit Regulamentului Campionatului raionului Rezina la fotbal, fiecărei echipe i se permite să aibă până la 8 legionari, pe teren - până la 4.

   - Campionatul raionului la fotbal are deja 16 ani. În tot acest timp, ce a dat această competiție raionului nostru în afară de faptul că, în fiecare duminică, a oferit adevărate spectacole fotbalistice amatorilor de fotbal?

   - Beneficiile sunt mai multe, dar principalul e că am înaintat propria echipă în Divizia "B" a Republicii Moldova la fotbal. Echipa a fost acceptată și deja joacă în teren.

   - Care sunt circumstanțele ce influențează negativ buna desfășurare a Campionatului raional la fotbal?

   - Lipsa, în primării, a mijloacelor financiare  pentru susținerea echipelor (plata diurnelor, deplasărilor, procurarea echipamentului etc); numărul mic al arbitrilor calificați; lipsa infrastructurii sportive în multe localități - chiar dacă au terenuri de fotbal, lipsesc scaunele, vestiarele, WC-urile...

   - Ce îi doriți pe viitor fotbalului rezinean?

   - Să se dezvolte și să fie susținut de autoritățile locale, dar și de sponsori. Până în prezent, competițiile la fotbal s-au desfășurat cu susținerea exclusivă a Consiliului raional și, în limita posibilităților, a primăriilor.                 

   Acum, la finele Campionatului, țin să le mulțumesc mult tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a lui, inclusiv angajaților Inspectoratului raional de Poliție și ai instituțiilor medicale din teritoriu. 

   - Mulțumesc mult pentru interviul acordat, succese pe mai departe.

Aculina POPA

 

Acasă

În sus