Dragi lucrători din domeniul silvicol din raionul Rezina!

   Cu prilejul frumoasei sărbători profesionale, marcată tradițional în a treia sâmbătă a lunii septembrie, adresez sincere și cordiale felicitări, însoțite de urări de bine și prosperitate, tuturor angajaților din ramura silvică, celor care asigură paza și protecția pădurii, realizează una dintre cele mai importante și benefice sarcini -  cea de a îngriji și ocroti pădurea, care este una dintre cele mai valoroase resurse ale acestui...

Deciziile 2/1-2/23 ale ședinței Consiliului raional Rezina din 16 august 2019

Deciziile 2/1-2/23 ale ședinței Consiliului raional Rezina din 16 august 2019 Vezi aici textul deciziilor 2/1-2/23 Vezi aici Raportul narativ privind executarea bugetului raional Rezina în tr. IV al anului 2018 Vezi aici Anexa la Decizia 2/21 din 16 august 2019 Vezi aici Anexa la decizia 2/22 din 16 august 2019 - Strategia de Tineret a raionului Rezina, 2019-2023

Examen exigent pentru artiști amatori din raion

        La 17 septembrie curent, în incinta Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” s-a desfășurat atestarea colectivelor populare ale instituției și colectivelor folclorice din satele și comunele raionului „Țărăncuța” (Peciște), „Busuiocul” (Țareuca), „Trandafirii” (Trifești), „Pădureanca” (Țahnăuți), care au dorit să-și mențină calificativul de „Model”.  ...Reacție la articolul ministrului Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, privind cazului de deces a minorei de 8 ani, în Spitalul raional

    Doamnă Ministru, e regretabil faptul că minora Sabina a decedat, iar noi nu putem lăsa sub tăcere dezinformarea pe care o impuneți Dumneavoastră.

    Vă rugăm să nu duceți opinia publică în eroare, pentru că nu este corect să faceți legătură cu perioada de alegeri, numai dacă nu aveți scopul să vă promovați formațiunea politică din care faceți parte în perioada electorală în care ne aflăm.

    Cazul dat a fost mediatizat de către Televiziunea Jurnal TV, care a difuzat interviul atât cu administrația spitalului, cât și cu tata și bunica fetiței, la fel a fost mediatizat de Ziarul de Gardă și ziarul regional Cuvântul.

    Referitor la Comisia ministerială condusă de Dumneavoastră, putem spune că, din toată comisia doar doi membri au fost la Spitalul raional Rezina.

    Dumneavoastră personal nu v-ați încumetat să veniți la Spitalul din Rezina și să vedeți cu ochii Dumneavoastră care este starea de lucruri în spital, să vă întâlniți cu membrii colectivului, mulți din care activează toată viața în Spitalul raional, au salvat și tratat foarte multă lume, dar ați preferat să vă faceți concluzii din auzite și să ieșiți cu învinuiri și acuzații neîntemeiate pe rețelele de socializare, neluând în considerație că în Constituția Republicii Moldova există Articolul 21. Prezumţia nevinovăţiei care spune că:

    Orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale.

     Acest lucru se referă și la angajații din sistemul medical, dacă tot trăim într-un stat de drept sau cel puțin tindem spre asta.

     Referitor la opinia Dumneavoastră personală ce ține de managementul instituției, avem de spus că Dumneavoastră, cu siguranță, nu o cunoașteți pe Doamna Postu Nina, că nici nu ați dorit să o cunoașteți, dat fiind faptul că nu ați dorit nici măcar să o primiți la audiență. Dumneaei a depus demers de audiență în scris la data de 31 iulie 2019 și până în prezent nu ați mai primit-o, în afară de data de 15.08.2019, la ședința lărgită a Ministerului unde nu i-ați mai permis să prezinte explicații, ci i-ați cerut demisia pe motive subiective, ceea ce Doamna Nina Postu a și făcut. Pe data de 16.08.2019 a depus cerere de demisie la Consiliul raional care a fost examinată în ședință în aceeași zi, și toți consilierii raionali din toate formațiunile politice au votat unanim împotriva demisiei Doamnei Nina Postu, ba mai mult ca atât, au rugat-o și au încurajat-o să rămână în funcție și să activeze mai departe.

     Este prea ușor de  spus că nu este corect ca un director de Spital raional să stea și să aștepte în rând cu lunile ca să fie primit la audiență de către Ministru.

     Doamna Nina Postu activează la Spitalul raional Rezina de 24 de ani,  ultimii 4 ani în calitate de director. Pe tot parcursul activității, dumneaei a demonstrat că este un doctor profesionist, devotată profesiei, responsabilă, onestă și un om cu inimă mare, care niciodată nu a fost și nu este indiferentă față de pacient și de angajat. Colectivul pe care îl conduce o respectă și este un colectiv de medici și personal medical calificat, care zi și noapte muncesc din greu ca să salveze veți omenești.

     Noi am putea să prelungim lista de calități și laude, dar nu e cazul, în raion și așa lumea îi cunoaște bine pe medicii.

     Dumneavoastră dacă ați considerat că este necesar de mediatizat cazul dat suplimentar, aveți toată susținerea, dar ar fi fost corect s-o faceți profesional, cu elucidarea cazului de la debut până la final, începând de la prima zi și până la ultima, deci toate fazele parcurse (dar nu numai ultimele 20 de ore din spital), cu o descriere clară a cazului ca să fie pe înțelesul cetățenilor, dar mai ales a lucrătorilor din domeniu. În spatele Dumneavoastră stă toată comunitatea medicală din țară care cu siguranță  nu a înțeles nimic din cele relatate de Dumneavoastră, pentru că frazele generale rupte din context au făcut să se ghicească ceea ce s-a întâmplat, limitând posibilitatea de a face o opinie profesională. Este clar că, dacă acest lucru l-ați fi dorit, așa ar fi fost corect și cinstit.

     Cazul dat, imediat de la deces, se află în gestiunea organelor competente care au pornit examinarea chiar participând la Expertiză, care a fost efectuată în prezența membrilor Comisiei Ministeriale și a poliției, la insistența anume a directorului Spitalului raional Rezina. Consiliul Raional Rezina este partea cea mai cointeresată să fie examinat minuțios și obiectiv cazul dat.

     Doamnă Ministru, nu este chiar etic să spunem, dar reformele în medicină nu se fac pe rețelele de socializare, mai ales în timpul orelor de muncă, ci comunicând în primul și primul rând cu comunitatea medicală și anume comunicând, nu prin războaie, amenințări, învinuiri nefondate în adresa medicilor, dar ascultându-i și în comun de îmbunătățit sistemul medical, condițiile de muncă a angajaților din domeniu și serviciile medicale prestate. Numai așa va crește credibilitatea medic-pacient și viceversa.

     Medicilor și angajaților în domeniu, le dorim succese în munca deloc ușoară zi de zi și credem că va veni timpul când doctorii vor face medicină doar în condiții umane, fizice și psihice și nu se vor ocupa de toate problemele sociale ale pacienților.

 Președintele raionului Rezina, Vasile GOBJILĂ

Acasă

În sus